Hlavní obsah

Skokanu Jandovi hrozilo vyloučení z nominace na OH

PRAHA

Jméno skokana na lyžích Jakuba Jandy se dostalo do rozporu s Olympijskou chartou. Jeho portrét se objevoval v reklamě firmy OMV, která není oficiálním olympijským partnerem na národní ani mezinárodní úrovni. Zástupci Českého olympijského výboru (ČOV) na to upozornili ve čtvrtek. Společnost o problému ví, zjednává nápravu a lídrovi Světového poháru by neměly hrozit sankce.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda.

Článek

Podle mluvčího ČOV Jana Martinka nesmí sportovci prezentovat vlastní partnery v období od nominačního pléna, tedy od 19. ledna, do konce her 26. února. A Jandův portrét byl k vidění na čerpacích stanicích na fotkách s logem společnost OMV.

"Dávno je dán pokyn ke stažení, ale ojediněle se mohlo stát, že někde na pumpách jsou malé fotečky. Není to vůbec žádný problém, došlo k lidskému selhání," řekla dnes Jandova manažerka Renata Balašová.

Reklamu OMV stahuje

I podle šéfky České olympijské, marketingové firmy ČOV, Aleny Kindové společnost OMV o problému ví a reklamu stahuje.

Otec Jakuba Jandy nesouhlasí s tím, aby se problém spojoval se jménem jeho syna. "OMV není partnerem Jakuba Jandy, ale úseku skoku. Není to problém Jandy, ale výsledek práce vedení skokanského úseku, pana Škody a Jozífka," řekl ČTK Milan Janda.

Zástupci ČOV upozornili na to, že Olympijská charta zapovídá olympionikům propagovat během her jiné firmy než oficiální partnery MOV. Výjimku tvoří také partneři národních olympijských týmů. Porušení tohoto zákazu se trestá podobně jako doping nebo nedodržení pravidel fair play a sportovec může být z her i vyloučen. To ale Jandovi ani dalším sportovcům nehrozí.

Podobný případ řešil kanoista Doktor

S podobným problémem se potýká sjezdař Ondřej Bank, řešily se i fotografie akrobata Aleše Valenty, běžkyně Kateřiny Neumannové nebo snowboardisty Martina Černíka.

Podobnou kauzu řešil před olympijskými hrami v Sydney rychlostní kanoista Martin Doktor. Jeden ze sponzorů dvojnásobného olympijského vítěze z Atlanty porušil Olympijskou chartu a musel před olympiádou billboardy vyměnit.

Reklama

Související témata: