Hlavní obsah

Olympijskou kulisou jsou i nánosy bahna

SESTRIERE

Sestriere je hlavním centrem "sněhové" části XX. ZOH. Tohle věhlasné centrum vylepšovala po léta rodina Agnelliů, zakladatelů automobilky Fiat. Realizace velkého snu - olympijských her - se však ti nejaktivnější z nich nedožili. Gianni Agnelli zemřel v roce 2003 a Umberto Agnelli, dlouholetý předseda Juventusu, o rok později.

Článek

V Sestriere je také hlavní sídlo české výpravy v olympijské vesnici. Vévodí jí tři hotely v podobě vysokých válců či věží. V den zahájení už byla všechna alpská střediska plná a dopravní systém dostával první tvrdé údery. Pohoda končí v okamžiku, kdy sjedete z dálnice mezi Turínem a Bardonecchií. Uzoučké silničky se vinou vzhůru do kopců. Autobusy musejí některé zatáčky najíždět dvakrát. Stačí jediné zaváhání a všechno stojí.

Škoda že Italům neřekl nikdo, alespoň loni, kdy olympiáda začíná. Možná by se její účastníci nebrodili místy půlmetrovými nánosy bahna. Takže zimní boty máte od bláta a nikoliv od sněhu, který pod slunečními paprsky na jižních stráních taje a večerní i ranní mráz ho mění v tvrdý krunýř. A čerstvý sníh ne a ne napadnout. Ten prý zadržují na svojí straně Francouzi, a kam půjde zbytek, určuje nedaleká nejvyšší hora Evropy Mont Blanc. A tak jsou v denní permanenci sněžná děla.

Nejmalebnějším z olympijských středisek v Alpách je Sauze d"Oulx. Mezi typickými alpskými domy se vinou úzké uličky, ozářené neony v podobě alpských protěží nebo olympijských symbolů. Dlouho do noci je slyšet hudba z diskoték a barů. Mimo olympiádu je to prý docela tiché místo, tvrdí recepční v hotelu Monte Genevris, což je více než dva tisíce metrů vysoký štít nad městečkem. Na vrchol této sezóny majitelé restaurací, barů, pizzerií, kaváren i obchodů nasadili "olympijské ceny", které kapsy návštěvníků rozhodně nešetří a překračují o desítky procent už tak dost vysoké ceny, běžné v tomto období.

Až nad jeho bílou čepici však létaly už v předvečer zahájení her barevné gejzíry ohňostroje. Silným větrem potrhané vlajky s olympijskými symboly a nově instalované obrazovky v hotelových restauracích, pizzeriích i barech dávaly tušit, že se blíží začátek velkého sportovního svátku. V pátek večer byly plné. Slavnostní zahájení si nikdo nechtěl nechat ujít. Už v sobotu večer se rozzáří reflektory nad 250 m dlouhou sjezdovkou plnou boulí, vylepšenou dvěma můstky. Právě tady se bude bojovat o jednu z prvních sad olympijských medailí. Neměla by u toho chybět ani Nikola Sudová...

Reklama