Hlavní obsah

Češi prohráli s Finy a navíc přišli o Jágra

TURÍN

Čeští hokejisté si na olympijských hrách v Turíně připsali po nečekaném nezdaru proti Švýcarsku druhou prohru. Úřadující mistři světa nestačili na Finsko, s nímž v sobotu prohráli 2:4. Zápas nedohrál útočník Jaromír Jágr, kterého ve druhé třetině zákeřně fauloval Jarkko Ruutu. Největší hvězda českého týmu opustila led s roztrženým obočím a do hry již nezasáhla.

Článek

Pokud reprezentanti v neděli porazí Itálii a Němci nezdolají Švýcary, postoupí český výběr do čtvrtfinále. V něm už jsou po třech výhrách Finové a Slováci.

Zápas, ve kterém oba týmy narazily poprvé na soupeře ze světové špičky, začal ve svižném tempu. Brankář Niittymäki i Vokoun si hned z kraje připsali několik zákroků. Rušněji bylo přes českou brankou, i proto, že již ve třetí minutě putoval na trestnou lavici Kubina. Vokoun si však s pokusy Lehtonena a Selänneho poradil, další Lehtonenova rána skončila vedle.

Pozornost Niitymäkiho na druhé straně testoval Straka a v první přesilovce i důrazný Prospal. Češi, kteří v předešlém duelu proti Švýcarsku nevyužili žádnou z početních výhod, ani dvojnásobnou, se tentokrát prosadili hned při první podobné příležitosti. Lang našel přesně Židlického a ofenzivně laděný bek si poradil. Kličkou do strany vytáhl finského brankáře a poté zamířil přímo mezi jeho betony. Defenziva finalistů posledního Světového poháru v Turíně povolila vůbec poprvé.

Druhý gól mohl přidat po přečíslení dva na jednoho Olesz, ale brankář Philadelphie se nenechal překvapit a poradil si i s dalším pokusem Langa. Finové se pak dočkali vyrovnání. Nejprve museli přečkat další oslabení, ale poté Saku Koivu vracející se z trestné lavice přečíslil společně s Olli Jokinenem českou obranu a Vokoun byl bezmocný. V přesilovkách se mohli trefit i Olli Jokinen a Straka, ale neuspěli.

Ve 23. minutě nadělala Vokounovi starosti tečovaná střela Lydmana od modré, ale jiskřit se začalo na ledě haly Palasport Olimpico o pět minut později. Ruutu u mantinelu tvrdě fauloval Jágra a vykoledoval si vedle pětiminutového trestu i okamžitou Strakovu odplatu. Největší hvězda českého týmu putovala s krvavou tváří na šití do kabin, odkud se už nevrátila a Finové hráli tři minuty v oslabení.

V něm se však Seveřané ubránili a v další početní výhodě sami udeřili. Eratův nedovolený zákrok potrestal hned po sedmnácti vteřinách Lehtinen. I Finové se dopouštěli faulů a úřadující světoví šampioni toho tentokrát dokázali využít. Dvojnásobnou početní výhodu ukončil již po sedmnácti vteřinách přesně mířící Židlický.

Hned po půl minutě třetí části se hráči Suomi opět dostali do vedení, když Selänne překvapil Vokouna střelou nad rameno. Vyrovnat mohl Straka, ale větší šanci měl Hentunen, jenž se řítil osamocen na českou branku. Ani on ale nezachoval v zakončení chladnou hlavu. To však neplatilo o pár vteřin později, kdy se přesně zorientoval Lehtinen, zasunul puk přesně k tyči a svým druhým gólem snížil šance Hadamczikova týmu na úspěch v dnešním duelu. Na druhé české prohře nic nezměnila ani závěrečná power play.

Česká republika - Finsko 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. Židlický (Lang, Hejduk), 39. Židlický (Lang, Špaček) - 15. O. Jokinen (S. Koivu, Peltonen), 36. Lehtinen (Timonen), 41. Selänne (Lehtinen, S. Koivu), 49. Lehtinen (S. Koivu, Selänne). Rozhodčí: T. Andersson (Švéd.) - Sericolo (USA), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 6:7, navíc J. Ruutu (Finsko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 8705.
Česká republika: Vokoun - Kubina, T. Kaberle, Židlický, Špaček, Kuba, F. Kaberle, Malík - Jágr, Prospal, Straka - Hejduk, Lang, Ručinský - Hemský, Výborný, Čajánek - Erat, Olesz, Bulis. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.
Finsko: Niittymäki - Numminen, Timonen, S. Salo, Nummelin, Lydman, Berg, Niemi - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - J. Jokinen, O. Jokinen, Peltonen - Hentunen, N. Kapanen, Hagman - J. Ruutu, M. Koivu, Laaksonen - Nieminen. Trenér: Erkka Westerlund.
Tabulka skupiny A:
1. Finsko330015:26
2. Kanada320112:54
3. Švýcarsko32015:74
4. ČR31028:82
5. Německo30125:121
6. Itálie30125:161

Reklama

Související témata: