Hlavní obsah

Chyba manažera možná stála štafetu medaili

PRAGELATO

Neuvěřitelná blamáž! Chyba v nahlášení posledního úseku možná stále skvěle rozběhnutou českou štafetu medaili. Manažer Žalčík napsal omylem do sestavy na čtvrtý úsek místo trenérem určeného Šperla Kožíška. Ten byl hodinu před startem ještě v Olympijské vesnici v Sestirere s přítelkyní, biatlonistkou Zdenkou Vejnarovou.

Článek

Do Pragelata odjel na poslední chvíli, protože počítal s tím, že je náhradník. Stihl se sotva připravit a vyrazil na start. Závěrečný úsek nezvládl a štafeta skončila devátá. Přitom Milan Šperl se speciálně připravoval na závěrečný úsek...

Předseda lyžařského svazu Aleš Vaněk dostal už v neděli po poledni návrh šéfa běžeckého úseku Michala Soukupa na odvolání Žalčíka z her i z funkce manažera. "Žalčík mi vysvětlil příčiny a dohodli jsme se, že z dějiště her odjede v nejkratším možném termínu. O jeho odvolání z funkce budeme jednat po olympiádě," řekl Aleš Vaněk. Odpoledne byl Žalčík odvolán. V manažerské funkci ho nahradí generální sekretářka Svazu lyžařů ČR Radka Záhořová.

"Udělal jsem neomluvitelnou chybu a klukům to pokazil. Možná i medaili... Jsem připraven přijmout jakékoliv rozhodnutí, včetně toho, že skončím v českém lyžování. Vysvětlit to opravdu neumím. Spletl jsem se o jeden řádek při psaní členů štafety a náhradníka. Za deset let, co to dělám, se mi to nestalo. Jsem z toho zdrcený," polykal slzy Květoslav Žalčík.

Na změnu bylo pozdě

V tiskovém středisku se zpráva o chybě v nominaci šířila víc než hodinu před startem. Z výpravy na ni přišel mezi prvními trenér žen Jiří Šimůnek, když dostal do ruky startovní listinu. Žalčík nechtěl věřit, že by něco takového udělal. Trojice běžců se připravovala na start. Vedení okamžitě telefonicky shánělo Dušana Kožíška ve olympijské vesnici v Sestriere, vzdáleného asi deset kilometrů od Pragelata.

Silnice mezi oběma středisky se kroutí po úbočí hory, výškový rozdíl je víc než 500 m, navíc byla mlha, sněžilo, úzká cesta byla přeplněná autobusy a osobními automobily. Pět minut po deváté bylo vedení výpravy u jury s žádostí o změnu. Pozdě. Termín vypršel v osm hodin ráno.

"Volali mi před devátou. Napoprvé jsem to nevzal, byl jsem na záchodě, ale hned jsem volal zpátky. Byla u mne přítelkyně. Sbalil jsem si věci a hned jel. Byl jsem z toho překvapený. Snažil jsem se maximálně rozcvičit, otestovat lyže, které jsem měl půjčené od Martina Koukala. Nepočítal jsem, že pojedu," líčil svoji situaci Dušan Kožíšek, který do Pragelata dorazil necelou půlhodinu před startem.

Trenér zuřil...

Omyl manažera Žalčíka rozzuřil reprezentačního trenéra Miroslava Petráska. "Může se stát hodně chyb, ale tahle je neomluvitelná," zlobil se. "V osm hodin mi doktor řekl, že jsou všichni běžci v nejlepším pořádku. Napsal jsem Dušanovi zprávu, že nestartuje. Bohužel za deset minut devět jsem se dozvěděl, že je to špatně nahlášený a poslal pro něj auto," líčil situaci trenér. "Co Milan Šperl? Půl hodiny brečel. Když někdo vypadne z nominace, je pak hrozně složité motivovat ho pro další práci. Zvlášť v tomhle případě," dodal.

"Byla možnost zrušit naši účast, ale to jsem hned odmítl. Kluci byli rozladění, ale řekli jsme si, že to pojedeme jako závod. Kožíšek byl rovnocenný náhradník. Všichni tři podali výkon, před kterým smekám. Pro Dušana byla nevýhoda, že Italové za to vzali. Jelo se rychle, navíc ne ve skupině. Věděl jsem, že se v takovém případě může zatavit, což se stalo. Proto jsem nominoval Šperla. I za podmínek, které mu nevyhovovaly, měl být Kožíškův výkon lepší. Jako náhradník tu měl přijet s ostatními, ale on to bral jako nespravedlnost a zůstal ve vesnici," řekl k závodu Petrásek s tím, že všichni udělají maximum ve sprintech a padesátce...

Jako vyhazov z práce

Samotní závodníci zpočátku "zatloukali", co se vlastně stalo. "O změně jsem se dozvěděl ráno tady v Pragelatu. Složení štafety je otázkou trenérů a s tím se dá hýbat hodinu nebo dvě před startem. Měl jsem dost svých starostí, vždyť jsem rozbíhal štafetu. S mým úsekem se nečachrovalo a vysvětlení o dalších nepotřebuji," říkal velmi diplomaticky Martin Koukal s tím, že bydlí v Pragelatu a nic neví. Navíc se šel brzy rozjíždět na testovací stopy.

"Dozvěděl jsem se to ráno. Už několikrát jsem řekl, že pro štafetu je víc variant a na poslední úsek jsou Šperl nebo Kožíšek. Na startovku se dává večer šest i víc lidí, ráno se to upřesňuje. Byl jsem připraven na obě varianty, i když jsem spíš čekal Šperla, ale nijak zvlášť mě to nezajímalo," krčil rameny Lukáš Bauer. "Chyba? To si myslím, že by se na olympiádě nestalo. Třeba lékař zjistil, že Milan má nějaký zdravotní problém," nechtěl s pravdou ven Bauer. Ani on nechtěl přiznat hlavní příčinu, i když v buňce byl v době, kdy se problém řešil a nešťastný Milan Šperl se dozvěděl, že nejede.

Ostuda se šířila rychlostí blesku

Jiří Magál při odchodu z cílového prostoru jako první naznačil, že došlo k chybě, při nahlášení sestavy: "Dušan Kožíšek se dozvěděl, že jede, asi až v půl deváté, ale to nevím přesně... Jestli se to seběhlo omylem, nebudu komentovat. Zeptejte se vedení. O změně jsem se dozvěděl o půl desáté při testování lyží. Co tomu říkal Milan? Co asi, to je jako když vás vyhodí z práce... Ale viděl jsem ho povzbuzovat na trati. Víc k tomu nemám co dodat."

Selhání lidského faktoru připravilo možná běžce o medaili, ale v každém případě to byla ostuda, která se šířila Pragelatem, a pak i Sestriere a Turínem rychlostí blesku.

Reklama