Hlavní obsah

Čeští olympionici v akci - čtrnáctý den

TURÍN

Dvojnásobnou radost může přinést českým sportovcům pátek na olympijských hrách v Turíně. Hokejisté se odpoledne utkají se Švédskem o postup do nedělního finále a v případě úspěchu si zajistí minimálně stříbrné medaile. Lyžařka Kateřina Neumannová má běžet 30 kilometrů volnou technikou s hromadným startem, ale o jejím startu se rozhodne až v pátek ráno.

Článek

Zápas českých hokejistů se Švédskem bude reprízou semifinále na loňském mistrovství světa, kde se národní tým výhrou 3:2 v prodloužení odrazil ke zlatu. V Turíně však zřejmě Seveřané disponují silnějším výběrem, v němž jsou hvězdy v čele s Peterem Forsbergem, Matsem Sundinem či Niklasem Lidströmem, kteří v Rakousku chyběli.

Švédové po dvanácti letech zvládli úskalí čtvrtfinále a touží navázat na triumf z Lillehammeru. Jaromír Jágr čeká tvrdší boj než ve čtvrtfinále proti Slovensku. "Osobností mají daleko více. Mají něco za sebou, vyhráli hodně turnajů a tyhle zápasy jim nedělají problémy. Je to pro ně normální utkání," řekl Jágr.

Zápas, který začne v 16:30, vzbuzuje velké očekávání fanoušků. Přímý přenos se bude veřejně promítat v Praze na Václavském náměstí, hokejoví příznivci ho budou sledovat společně i v barech a restauracích po celé republice. Druhé semifinále sehrají od 21 hodin Rusko s Finskem.

Zimní olympijské hry v Turíně on-line na Sport.cz:
Průběh 14. dne ZOH sledujte zde.

Půl hodiny před polednem by měla odstartovat do své olympijské derniéry Neumannová, které v úvodním skiatlonu těsně uniklo vytoužené zlato. Jenže už ve středu večer se u ní objevily příznaky chřipky, takže její start je nejistý. Každopádně by měly české barvy reprezentovat Kamila Rajdlová, Iva Janečková a Helena Erbenová.

Obřím slalomem se rozloučí s olympiádou sjezdařky. O prvenství budou bojovat zejména Švédka Anja Pärsonová, která už má zlato a dva bronzy. Do prvního kola, které začne v 9:30, nastoupí i české trio Šárka Záhrobská, Lucie Hrstková a Petra Zakouřilová. Chorvatská hvězda Janica Kosteličová je vyčerpaná, ale podle posledních zprávě její start není zcela vyloučen.

První polovinu soutěže absolvují posádky čtyřbobů včetně českého kvarteta s pilotem Ivem Danilevičem. Medaile se budou udělovat v mužském curlingu a závodu rychlobruslařů na 10 000 metrů.

Páteční program ZOH - česká účast:
Sjezdové lyžování:
09:30, ženy - obří slalom (1. kolo - Záhrobská, Hrstková, Zakouřilová),
13:00, ženy - obří slalom (2. kolo).
Běh na lyžích:
11:30, ženy - 30 km volně s hrom. startem (Neumannová?, Rajdlová, Janečková, Erbenová).
Boby:
16:00, muži - čtyřboby (1. jízda - Danilevič, Gomola, Veselý, Kobián),
19:20, muži - čtyřboby (2. jízda).
Lední hokej:
16:30, semifinále: ČR - Švédsko.

Reklama