Hlavní obsah

Sáblíková chce kráčet ve stopách Pechsteinové

PRAHA

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se z Turína vrátila bez olympijské medaile, ale s velkým odhodláním. Na své oblíbené pětikilometrové trati skončila v sobotním závodu čtvrtá, za čtyři roky z Vancouveru už by se bez cenného kovu vracela nerada. Podle odborníků k tomu má nejlepší předpoklady a ona sama si k tomu zvolila ideální vzor.

Článek

Tím je Němka Claudia Pechsteinová, s devíti cennými kovy a pěti zlaty pátý nejúspěšnější sportovec v dějinách zimních her. "Strašně bych chtěla kráčet v jejích stopách," řekla Sáblíková po návratu z dějiště her.

Experti o ní mluví jako o největším talentu světového rychlobruslení. V sobotu zlepšila juniorský rekord, v osmnácti letech má kariéru před sebou. Pechsteinová získala svou první medaili, bronz z Albertville, ve dvaceti. Věkový odstup Sáblíkové od medailistek závodu na 5000 m je skutečně značný. Stříbrná Pechsteinová loni oslavila stejně jako vítězka Clara Hughesová z Kanady už třiatřicátiny, bronzové Kanaďance Cindy Klassenové bylo šestadvacet.

Olympijský vítěz z Nagana Nor Aadne Söndral Sáblíkové ve Vancouveru prorokoval dvě zlata. "Slyšela jsem o tom, poslouchá se to krásně. Slibuju, že udělám maximum," usmála se.

Zklamání je pryč, radost převážila

Po pondělním příletu do Prahy v ní zvítězila radost ze čtvrtého místa. V sobotu večer ale ještě štěstí přemohlo zklamání. "Ještě na dopingu jsem to v sobě potlačovala, ale potom to propuklo. Docela jsem si ten pláč užívala," líčila.

Když se ale dostala k mobilnímu telefonu, smutek byl pryč. Spolužáci z gymnázia v Novém Městě na Moravě ji zasypali gratulacemi. "Psali, že to bylo super. Ale podrželi mě i lidi kolem přímo na oválu. Soupeřky mi říkaly, že je to v mých letech super výsledek. Já to v tu chvíli přes to zklamání moc nevnímala," řekla.

Nepochybně si toho ale všimli sponzoři, jejichž podpora by českou rychlobruslařku mohla ještě víc přiblížit světové špičce. "Už jsme s jednou firmou prakticky dohodnuti. Během dvou týdnů, měsíce by se to mělo podepsat," řekla, ale konkrétní být nechtěla. Po dvou týdnech byla evidentně unavená, ale doma si odpočine jen dva dny. Ve středu jede znovu na závody.

Reklama