Hlavní obsah

Budeme mít mužstvo jak z jiné planety, slibuje před olympiádou Ovečkin

PRAHA

Touha uspět a napravit špatný dojem z posledních olympijských her v Turíně, takové odhodlání přímo čiší z největší hvězdy ruských hokejistů Alexandera Ovečkina. Útočník Washingtonu Capitals z NHL nechce za žádnou cenu zažít opět zklamání, kterým si prošel na své první olympiádě. Před čtyřmi lety ruský tým dostal v semifinále výprask od Finů a prohrál i zápas o bronz s českou reprezentací.

Foto: Mike Segar, Reuters

Hokejový útočník Alexander Ovečkin

Článek

"Na Turín mám nepříjemné vzpomínky. V našem týmu byla špatná atmosféra a chyběli nám někteří lepší hráči, kteří by si zasloužili jet," řekl Alexander Ovečkin v rozhovoru pro list Sovětskij sport. Sborná sice měla hvězdy jako Kovaljov, Dacjuk, Kovalčuk, ale také méně známé hráče jako Žukova a Taratuchina, nebo brankářského veterána Sokolova. Řada dalších hvězd chyběla.

Tehdy údajně některým hráčům nebylo po chuti hrát pod trenérem Vladimirem Krikunovem a generálním manažerem Pavlem Burem. Po turnaji se také v médiích rozpoutaly slovní přestřelky, někteří hráči vinili z neúspěcha trenéra, ten zase kritizoval hráče. "Nemám rád, když se hledají obětní beránci. Nebyli jsme jednotné mužstvo a tohle to jen potvrdilo. Za porážky můžeme všichni, není pěkné, když jeden hází vinu na druhého," myslí si Ovečkin.

V Turíně týmu chyběla duše

"Já nikoho obviňovat nechci. Ale faktem je, že na takový turnaj bylo třeba vzít silnější hráče a neřešit jiné záležitosti okolo. Našemu týmu chyběla duše. Nešlo jen o to získat zlatou medaili, ale spíše znesvářit některé hráče. Místo toho, abysme tahali za jeden provaz, tak se mužstvo dělilo na malé skupinky. Měl jsem z toho divný pocit," pokračoval útočník Washingtonu.

Z nominace ruského týmu pro hry ve Vancouveru má ale dobrý pocit. "Teď máme úplně jiný tým. Je to silný kolektiv a každý ví, proč do Vancouveru jedeme. V týmu Bykova a Zacharkina pro nikoho neplatí žádné úlevy, neupřednostňují se stará přátelství nebo minulé zásluhy. Hraješ dobře - tak pojedeš na olympiádu. Nepodáváš dobré výkony - promiň," líbí se mu filozofie současné trenérské dvojice.

Budeme jak jednotná pěst!

"Kdybych měl srovnat tenhle výběr s tím v Turíně, tak to bude mužstvo jak z úplně jiné planety. Tentokrát nepojedou na olympiádu turisti, ale bojovný a konkurenceschopný tým. Semknutý jak jednotná pěst!," tvrdí bojovně Ovečkin.

Ve svých čtyřiadvaceti letech už toho za ruský národní tým odehrál hodně. Kromě olympiády v Turíně byl také na pěti světových šampionátech včetně zlatého triumfu v Kanadě 2008. A ze šampionátů 2005 a 2007 má doma ještě dvě bronzové medaile.

Reklama

Související témata: