Hlavní obsah

Zaglebie Lubin bude čelit Hagiho výběru

Dnes odstartuje na zelených trávnících 2. předkolo Ligy mistrů, ve kterém se objeví i pražská Slávia. Ta však odehraje svůj souboj se Žilinou až zítra. Toto neplatí o polském klubu Zaglebie Lubin, která už dnes vstoupí do milionářské soutěže s loňským účastníkem hlavní fáze - Steauou Bukurešť.

Foto: Jiří Reichl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Lubin se v uplynulé sezoně polské nejvyšší fotbalové soutěže radovala podruhé v historii z titulu pro mistra ligy. Ten se nerodil vůbec lehko, až do posledního kola totiž bojovala o první příčku s Belchatowem, která nakonec skončil na druhém místě o jeden bod. Tohoto úspěchu dosáhla především díky výsledkům z domácích zápasů, ve kterých ani jednou nepřišla o všechny body - z 20 duelů pouze pětkrát remizovala.

Tímto úspěchem si zajistila účast ve 2. předkole Ligy mistrů, z něhož není daleko do hlavní fáze, jenž zajišťuje nejen kapitál, ale i velké zviditelnění. Los však polskému mistrovi nepřisoudil zrovna lehké sousto v podobě Steauy Bukurešť. „Tento zápas je velmi důležitý, ale není to finále mistrovství světa. Musíme hrát dobře v obraně, protože nesmíme prohrát, ani inkasovat branku. Když ji naopak vstřelíme, pak budeme mít dobrou výchozí pozici do odvety,“ řekl Czeslaw Michniewicz, kouč polského celku.

Jeho protějškem dnes bude slavný fotbalista minulosti - Gheorghe Hagi. Myslím, že nového kouče rumunského celku není nutno nikterak moc představovat, snad jen zmíním, že prošel Realem Madrid, Barcelonou a dlouhé roky strávil v tureckém Galatasaray. Za svou profesionální kariéru odehrál celkem 638 utkání, v nichž nastřílel na záložníka úctyhodných 272 branek. Po koučování rumunské reprezentace, Galatasaraye a dalších přijal nabídku historicky nejúspěšnějšího rumunského klubu, se kterým má velké plány.

Už předloni se Steaua předvedla Evropě ve velmi dobrém světle, když v Poháru UEFA vypadla až po velkém boji v semifinále s Middlesbrough. Svůj úspěch potvrdila loni v Lize mistrů, když se dokázala probojovat do hlavní fáze, a ve skupině s Realem Madrid, Lyonem a Dynamem Kyjev skončila na třetí příčce. Do mužstva v létě přišlo několik nových kvalitních hráčů - Badoi, Rada, Emeghara, Golanski, Neaga, Vatca a Zapata. S nimi by podle rumunských odborníků měla být Steaua ještě silnější.

Utkání nemá jednoznačného favorite, na domácí si vsadíte s kursem 3.05. Na remízu vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 3.25 a na výhru Rumunů kurs 2.10.

Reklama