Hlavní obsah

Podaří se Štěpánkovi přejít i přes Davyděnka?

V dalším dnešním čtvrtfinále v kanadském Montrealu na sebe narazí dosavadní překvapení turnaje - Radek Štěpánek a čtvrtý nasazený Rus Nikolaj Davyděnko.

Článek

Oba hráči se po šesti odehraných vzájemných zápasech jistě dobře znají. V roce 2002 byl úspěšnější ruský tenista na turnaji ve Vídni a o rok později taktéž v Davis Cupu. Před třemi lety si v Estorilu připsal první výhru český hráč, ale ve stejné sezoně mu Davyděnko porážku oplatil na domácí půdě v Moskvě. Poslední dva souboje vyzněly lépe pro Štěpánka, který vyhrál na turnaji Masters v Paříži a loni na tvrdém povrchu v Rotterdamu.

Český tenista nevstoupil do sezony zrovna podle svých představ. V Adelaide vypadl hned ve druhém kole a o zápas dál na Australian Open. V polovině března došel rodák z Karviné do osmifinále turnaje Masters v Miami, kde skončil na raketě Tommyho Robreda. O měsíc v později v Monte Carlu sice vyřadil Francouze Gaela Monfilse, ale ve druhém kole podlehl Ivanu Ljubičičovi. V dalších sedmi turnajích nikdy nepřešel přes druhé kolo.

Vzestup formy ukázal 28letý tenista ve švýcarském Gstaadu, kde až v semifinále nestačil na Francouze Mathieu. O týden později v Los Angeles Štěpánek postupně vyřadil Mardyho Fishe či Nicolase Kiefera a ve finále zdolal domácí hvězdu Jamese Blakea. Na posledním turnaji ve Washingtonu měl Štěpánek smůlu na los, když hned ve třetím kole narazil na Andyho Roddicka, kterému sice zdatně sekundoval, ale nakonec Američanovi podlehl. Na probíhajícím podniku v Montrealu si v tuto chvíli až 60. hráč žebříčku ATP nečekaně poradil s Fernandem Gonzalezem a Němcem Tommy Haasem.

Nikolaj Davyděnko je sice aktuálně pátý hráč světa, ale letos na rozdíl od Štěpánka ještě žádný titul nezískal. V úvodu sezony došel do semifinále v Dauhá, ke podlehl Andy Murraymu. Na Australian Open vyřadil Fabrice Santora nebo Tomáše Berdycha, ale ve čtvrtfinále nestačil na Tommyho Haase. Na konci února se probojoval rodák z Ukrajiny do semifinále v Rotterdamu, kde prohrál s Ivanem Ljubičičem.

Další slušný výsledek přišel až na začátku května v Římě, kdy cestou mezi nejlepší čtyři vyřadil například Marata Safina či Tommyho Robreda. Na Roland Garros skončila cesta 26letého Rusa v semifinále s Rogerem Federerem. Ve Wimbledonu poté prohrál v osmifinále s Marcosem Baghdatisem. V Montrealu si Davyděnko v posledním zápase poradil ve dvou setech v ruském duelu s Michaelem Južným.

Větší šance na postup do semifinále dávají bookmakeři sázkové kanceláře bwin Nikolaji Davyděnkovi, na jehož výhru vypsali kurs 1.44. Na vítězství Radka Štěpánka je kurs 2.40.

Reklama