Hlavní obsah

Kremlin Cup očekává ruského vítěze

Prestižní tenisový turnaj v hlavní metropoli Ruska je na samém konci. Zbývá odehrát už jen finále. V něm nebude chybět domácí Nikolaj Davyděnko, jemuž bude soupeřem Paul-Henri Mathieu.

Článek

Ve vzájemném duelu se tito tenisté střetli doposud čtyřikrát, když v roce 2005 byl sice dvakrát úspěšnější Rus, ale Francouz mu letos obě porážky vrátil. Bilance vzájemných zápasů je tedy nerozhodná, což předpovídá nervi drásající souboj.

Tento fakt podporuje finálová účast domácího tenisty, kterého jistě přijde podpořit mnoho fanoušků. Davyděnko letos hraje stejně jako v předchozích sezonách velmi dobrý tenis, a je až překvapivé, že až dnes si poprvé zahraje finále. V úvodu roku došel do semifinále v Dauhá, kde podlehl Andy Murraymu. Na Australian Open vyřadil Fabrice Santora nebo Tomáše Berdycha, ale ve čtvrtfinále nestačil na Tommyho Haase. Na konci února v rotterdamském semifinále prohrál s Ivanem Ljubičičem.

Další slušný výsledek si připsal na začátku května v Římě, kde cestou mezi nejlepší čtyři vyřadil například Marata Safina či Tommyho Robreda. Na Roland Garros skončil Rus v semifinále s Rogerem Federerem. Ve Wimbledonu prohrál v osmifinále s Marcosem Baghdatisem a na betonu v Montrealu nestačil ve čtvrtfinále na Radka Štěpánka. Další semifinálovou účast si Davyděnko připsal v Cincinnati, kde byl nad jeho síly Američan James Blake. Stejné mety dosáhl i ve Flushing Meadows, krátký byl na Rogera Federera.

Včera konečně semifinálovou bránu prorazil, navíc před domácím publikem. Stalo se tak díky vítězství s Janko Tipsarevičem, který byl sice v prvním setu velmi nepříjemným soupeřem, když musel rozhodnout až tiebreak, ale ve druhé části zápasu Davyděnko jasně kraloval, což potvrzuje výsledek 6-1. Kromě něj si 26letý rodák z ukrajinského Severodonězku na končícím turnaji poradil už i s Andrejevem, Lapenttim a Tsongou.

Jeho posledním soupeřem bude o rok mladší Francouz, který nezačal sezonu příliš úspěšně, když skončil hned v prvním kole na Australian Open. Ale na začátku března už došel do třetího kola v Indian Wells, kde nestačil na Davida Nalbandiana. V Miami prohrál aktuálně 24. hráč žebříčku ATP v osmifinále s Britem Andy Murrayem.

Na antuku však vstoupil výborným výkonem v Casablance, kde ve finálovém duelu porazil Španěla Alberta Montanese. Následně došel do semifinále v Estorilu, které však musel skrečovat s krajanem Gasquetem. Na Roland Garros prohrál ve třetím kole s Rusem Andrejevem. Ve Wimbledonu cestou do osmifinále vyřadil třeba Radka Štěpánka, Davida Ferrera či Ivana Ljubičiče a nestačil až na Andyho Roddicka. Na začátku července si rodák ze Štrasburku připsal výhru na turnaji v Gstaadu, kde ve finále porazil Itala Seppiho.

Na americké betony vstoupil v kanadském Montrealu, kde po vyřazení Caňase a Ančiče skončil na raketě Rafaela Nadala. Poté si sice zahrál ještě semifinále v New Haven, ale ve Flushing Meadows balil kufry hned po prvním kole, když smolně podlehl Španělovi Verdascovi. Na dvorce se vrátil v Bombaji, ale rovněž hned na úvod byl krátký na Kiefera stejně jako následně v Métách na Benneteaua. I proto je překvapením, že se v Moskvě dostal až do finále, přesto si ho zaslouží. Porazit totiž už dokázal Grosjeana, Kunitsyna, Serru a včera také Berrera.

Podle bookmakerů společnosti bwin je Mathieu outsiderem dnešního zápasu s kursem 3.09 na jeho vítězství. Sázka na to že si dnes Davyděnko připíše první letoší titul, je ohodnocena kursem 1.27.

Reklama