Hlavní obsah

Udrží si Berdych naději na Turnaj mistrů?

Tuhý boj o možnost startovat na prestižním Turnaji mistrů v Šanghaji svádí tento týden několik tenistů. Mezi nimi je i Tomáš Berdych, který dnes musí porazit Chorvata Ančiče, aby ještě zůstal ve hře.

Článek

Letenku do Šanghaju už má zajištěnou šest hráčů, dvě místa jsou ale pořád volná. O tom, kdo se tenisového svátku zúčastní, se rozhodne tento týden na turnaji v Paříži. Tomáš Berdych si situaci sám zkomplikoval v minulých týdnech. Poté, co v Bangkoku a Tokiu uhrál semifinále, se přesunul zpět do Evropy, kde ho čekaly tři halové turnaje v řadě. Na tom prvním jen těžko pochopitelně vyhořel ve druhém kole proti Argentinci Nalbandianovi, když nedokázal dotáhnout stav 6-4 4-1 do vítězného konce. Prohrál ve zkrácené hře třetího setu a mohl se připravovat na turnaj v Basileji. Tam začal mnohem lépe: v prvním kole ho sice Feliciano Lopez potrápil, ovšem Berdych ho ve třech setech vyřadil, a ve druhém kole si po měsíci znovu poradil se Stanislasem Wawrinkou. Třetí kolo se ovšem celé rozhodovalo v tie-breacích a v nich byl lepší Chorvat Karlovič, který zvítězil 6-7 7-6 7-6.

Nyní má Berdych poslední šanci uhrát potřebné body. Pokud by měla rozhodovat historie, sama by se asi nedokázala přiklonit na žádnou stranu. Místní povrch totiž totiž Berdychovi svědčí; loni tu uhrál čtvrtfinále a před dvěma lety v Paříži dokonce vyhrál, když ve finále svedl pětisetovou bitvu s Ivanem Ljubičičem. Na druhou stranu ho ale po volném losu v prvním kole čeká Chorvat Mario Ančič, na kterého nemá nejlepší vzpomínky. Dva tehdy nadějní mladíci se poprvé utkali na konci roku na challengeru v Dněpropetrovsku a souboj dvou hráčů s razantními údery lépe zvládl Ančič, který zvítězil 6-3 6-3. To samé se opakovalo na začátku roku 2005 v Marseille; o měsíc později se sice konečně radoval Berdych, který Ančiče v Indian Wells porazil, ovšem čtvrtý duel znovu zvládl lépe Chorvat, který letos v Hopmanově poháru zvítězil 7-6 6-4. Pro hráče, který se loni dostal na 7. místo světového žebříčku, to byl jeden z mála letošních úspěchů. Už v únoru totiž vzdal zápas v Marseille se Seppim a na dalšího půl roku ho vyřadila ze hry mononukleóza. Ančič se vrátil do kolotoče ATP až v Montrealu. Několik týdnů se mu příliš nedařilo, v Madridu ale dokázal porazit Blakea a Mathieua a vypadl až s pozdějším vítězem Djokovičem, a minulý týden v Petěrsburgu skončil sice už ve druhém kole, jeho přemožitelem byl ale rozjetý Južnyj. V Paříži si musel druhé kolo na rozdíl od Berdycha vybojovat: jeho obětí byl znovu Francouz Mathieu, kterého porazil 4-6 6-2 6-3.

Přestože vzájemné zápasů hovoří pro Ančiče, je dnes podle bookmakerů Berdych, na kterého společnost bwin vypsala kurs 1.67. Myslíte si, že Chorvat připraví českého tenistu o možnost zahrát si v Šanghaji? Pak si vsaďte na Ančiče, kurs na něj je 1.95.

Reklama