Hlavní obsah

Španělsko láká na souboj Villarreal - Sevilla

Barcelona zaváhala, před vedoucí Real se nedostala a může přijít i o druhé místo, pokud Villarreal v šlágru víkendu zdolá Sevillu. Real bude své vedení hájit proti Mallorce, Espanyol hostí Bilbao, Atlético se představí v Almeríi.

Článek

Deportivo La Coruňa - Racing Santander  (neděle 17:00)

Statistika je věc zajímavá a pro tenhle duel nám nachystala některé podivuhodné skutečnosti. Deportivo La Coruňa se v letošní sezóně velice trápí a pokud na domácí půdě prohraje s Racingem Santander, zažije nejhorší vstup do sezóny za posledních deset let. To Kantábrijci jsou na tom přesně naopak. V případě vítězství přepíší svěřenci kouče Marcelina dějiny svého klubu a ročník 2007/2008 bude pro Santander tím, který začal ze všech nejlépe...

Racing je dokonce na pozicích zaručujících účast v Poháru UEFA, což by byl vskutku nevídaný úspěch, o tom je však předčasné hovořit. Faktem nicméně je, že hosté neprohráli již šest kol v řadě a začínají si u soupeřů budovat velký respekt. Hlavní hnací silou týmu jsou výkony Pedra Munitise, shodou okolností bývalého hráče Deportiva. Marcelino se taktéž bude spoléhat na výpady Óscara Serrana či Jorge Lópeze, dalších klíčových mužů v systému hostů. Žádné velké změny oproti předchozímu kolu se v sestavě neočekávají, za zmínku tak stojí pouze zraněními způsobené absence Césara Navase a Jonathana.

Domácí trenér Miguel Ángel Lotina nemá situaci vůbec jednoduchou. Vede tým vesměs mladých a nezkušených hráčů a má přitom navázat na nedávné úspěchy tzv. "Super Deporu". Hlavním problémem se pro Los Blanquiazules jeví výkony na vlastním stadiónu El Riazor, pouhé čtyři nasbírané body jsou opravdu velmi málo. Osud utkání by mohl být v rukou dvou mužů – hvězdného Andrése Guardada, střelce z utkání proti Realu Murcia, a zatím třígólového Xisca. Právě jejich gólová potence a využívání šancí budou pro domácí nepostradatelné. I Lotina, stejně jako Marcelino, důvěřuje stejné jedenáctce z minulého kola a taktéž má dva dlouhodobě zraněné – Pabla Ama a hlavně již takřka legendu klubu Juana Carlose Valeróna.

Deportivo La Coruňa

Aouate - Pablo, Coloccini, López, Luis - Cristian, De Guzmán, Sergio, Guardado - Verdú, Xisco

Racing Santander - pravděpodobná sestava:

Toňo - Pinillos, Sánchez, Garay, Fernández, López, Colsa, Duscher, Serrano - Munitis, Smolarek

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.05 - 3.25

Tip EuroFotbal.cz: 2

UD Almería - Atlético Madrid

Atlético si jede spravit chuť po smolném zápase s Villarrealem do Almeríe, která třikrát v řadě prohrála. Klub z hlavního města sehrál v průběhu minulého týdne dvě těžká utkání na domácím stadionu, nejprve proti Seville a poté proti Villarrealu. V obou duelech padlo sedm branek, diváci se tak na stadionu Vicente Calderona rozhodně nenudili, s úsměvem na rtech však odcházeli jen jednou a to po vítězství nad Andaluským klubem 4:3. Další přestřelku totiž svěřenci trenéra Javiera Aguirreho nezvládli a po hrubých chybách v obraně podlehli žluté ponorce 3:4.

A právě defenziva je zatím nejslabším místem madridského celku, naopak v ofenzivě se Atléticu daří, nejvíce pak Sergio Aguerovi, který v letošní sezoně zaznamenal už sedm branek a tři asistence. "S obranou si starosti neděláme, protože je fakt, že jsme v posledních zápasech narazili na velice dobré soupeře, kteří jsou velice produktivní," řekl záložník Luis García. "Bylo by to nečestné soudit obranu podle těchto dvou utkání. Celý tým má povinnost bránit, není to chyba jen obránců," pokračoval bývalý záložník Liverpoolu. "Naši soupeři začínají útok na své polovině a každý hráč musí vyvíjet nátlak na hráče a bránit. I když jsme inkasovali dost branek, musíme mít na paměti to, že jsme byli také velice produktivní a vstřelili hodně branek. Jsme v dobré formě, doufám, že budeme pokračovat v našich výkonech," dodal na konec povídání García.

Aktuálně pátému celku tabulky bude s největší pravděpodobností chybět Yourkas Seitaridis, řecký obránce má problémy s achilovkou. Karetní trest si odpyká středopolař Raul García, na jeho místo v sestavě nastoupí Cleber Santana, jenž toho v dosavadní sezoně moc nenahrál. Mimo hru je dlouhodobě zraněný útočník Mista, hrát nemůže stále ani Diego Forlán, který má stále svalové problémy. Do útoku k Aguerovi se tak znovu posune kapitán Maxi Rodriguez.

Jak už bylo řečeno, Almería v posledních třech duelech nezískala ani bod, což znamená logický propad v tabulce z klidného středu do nebezpečné blízkosti sestupového pásma. V posledních třech utkáních se svěřencům trenéra Emeryho nepodařilo vstřelit ani jednu branku. Klubové stránky vydaly zprávu, v nichž volají po tom, aby co nejvíce fanoušků dorazilo na nedělní důležitý souboj s Atleticem."Podpora fanoušků je nyní důležitější než kdy předtím, musejí nám pomoct zvednout se v tomto zápase. Je to zásadní utkání pro další vývoj sezony, porážka nás může sesadit na sestupová místa," řekl kouč Emery, který může do utkání počítat se všemi hráči týmu.

UD Almería

Cobeño - Saltor, Carlos García, Acasiete (c), Mane - Juanito, Soriano - Ortiz, Felipe Melo, Crusat - Natalio (Negredo)

Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:

Franco - Perea, Pablo, Ze Castro, Pernia - Luis García, Maniche, Cleber Santana, Simão - Maxi (c), Agüero

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.20 - 1.95

Tip EuroFotbal.cz: 2

Real Valladolid - Levante UD

Sedmnáctý Real Valladolid hostí poslední Levante. Domácí v minulém kole podruhé v sezoně vyhráli a díky tomu opustili sestupové příčky. K tomu jim pomohla výhra nad Zaragozou. Konečně tak celek udržel dvoubrankové vedení a vyhrál 3:2. Je jediným týmem, který dosud nevyhrál domácí utkání. Další příležitost má nyní. Valladolid už dokázal na svém hřišti remizovat s Barcelonou i Realem Madrid.

Levante naopak v minulém kole poprvé vyhrálo, a to nad Almerií a může se již reálněji poohlížet po možnostech záchrany v Primera division. Předtím totiž prohrálo osm zápasů v řadě. Kouč de Biasi nyní věří v další výhru. I další los Levante nahrává, hraje totiž s Betisem, Getafe, Huelvou a La Coruňou a de Biasi věří, že to bude rozhodujicí perioda: "Budoucnost je v našich rukách. V následujících týdnech hrajeme s týmy, které jsou s námi srovnatelné, to jsou ty chvíle, kdy ze sebe musí tým vydat všechno." Stále zraněni jsou Pedro Leon a Shota Arveladze, mimo nominaci jsou Felix Ettien, Miguel Robuste, Emilio Viqueira, Mathieu Berson a David Castedo.

Real Valladolid

Alberto - Pedro López, García Calvo, Rafa, Marcos - Víctor, Dorado, Rubio, Sesma - Llorente, Komé

Levante UD - pravděpodobná sestava:

Storari - Rubiales, Alvaro, J. Serrano, Descarga - Savio, Tommasi, Javi Fuego, Juanma - Rigano, Riga

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.20 - 4.55

Tip EuroFotbal.cz: 1

Real Betis - Real Zaragoza

Diváci na stadionu Manuela Ruíze de Lopery čeká velice zajímavý souboj, domácí tým potřebuje nutně získat body, proto, aby se dostal ze sestupových příček, hostují celek by se mohl v případě vítězství a zaváhaní Espanyolu nebo Atletica dostat na pozici zajištující účast v Poháru UEFA.

Betisu se nedaří, tým ze Sevilly měl před sezonou určitě větší ambice než pohybovat se na sestupových příčkách. Andalusané z posledních dvou duelů nevytěžili ani bod a propadli se v tabulce na předposlední místo, nedaří se v hlavně útoku, v posledních pěti duelech se trefili svěřenci Hektora Cupera jen jedinkrát. "Potřebujeme nutně vítězství, to přinese klid. Jsme znepokojeni výsledky, avšak nejsme otráveni. Změnili jsme některé věci v tréninkovém procesu, abychom vyzkoušeli některé důležité prvky ve hře," vysvětlil Cuper novinářům. Jeho pozice na lavičce Betisu není nejpevnější. Navzdory špatné formě Betisu v této sezoně, obránce Fernanda Vega vyjádřil podporu trenérovi Cuperovi:"Se špatnými výsledky se vždy vyrojí spekulace ohledně trenérské pozice. Hráči jsou však šťastní pod trenérem Cuperem, my (hráči) jsme jediní viníci výsledků." Mladý záložník Juande taktéž chce, aby Cuper zůstal na lavičce: "Propuštění trenéra není řešení, protože vina je na naší straně."

Zaragoza zatím v sezoně předvádí nevyrovnané výkony, tým trenéra Victora Fernandez dokáže porazit Sevillu či Villarreal, poté však také dokáže prohrát s Murcii nebo doma s Valladolidem. Nevyrovnané výkony zatím stačí k sedmé příčce, se sedmnácti body ztrácí na vedoucí Real osm bodů. "Byli jsme ve velmi dobrém rozpoložení před prohrou s Valladolidem, potřebujeme se poučit z tohoto zápasu, a neudělat stejné chyby, poté by mohl přijít dobrý výsledek proti Betisu," řekl Fernandez, který trénoval Andaluský klub od roku 2002 do roku 2004. Fernandez ví, že jeho tým čeká proti jeho bývalému zaměstnavateli tvrdá bitva: "Betis hraje tvrdé, vsází na tvrdost. Musíme si dát pozor na rychlé protiútoky."

Fernandezovi bude chybět šestice zraněných hráčů, Matuzalem, Generelo, Cuartero, Juanfran, Sergio Fernandez a Pavon. Do nominace Zaragozy se tak dostali dva hráči z rezervy, Raul Goni a Oscar Valero. Betis nastoupí bez Odonkora, Nana, Melliho, Rivase a Gonzaleze.

Real Betis

Ricardo - Damia, Juanito, Arzu (Lima), Fernando Vega - Xisco, Juande, Capi, Edu - Sobis, Pavone

Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:

César - Diogo, Ayala, Chus Herrero, Paredes - Aimar (Sergio Garcia), Zapater, Luccin, Óscar - Diego Milito, Oliveira

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.95 - 2.50

Tip EuroFotbal.cz: 0

Recreativo Huelva - Osasuna Pamplona

Předpředposlední Recreativo Huelva hostí Osasunu Pamplona. V posledních šesti zápasech získala Huelva jen jediný bod a žádný gól nevstřelila a kouč Víctor Muňoz je pod velkým tlakem. Na sestupové příčky dostala Recreativo prohra s Bilbaem. Trenér však neztrácí naději: "Vždy jsem říkal, že můžeme mít špatné momenty a toto je jeden z nich. Dostali jsme se do sestupové zóny a musíme se dostat pryč. Jak? Musíme tvrdě pracovat, dělat věci správně a udělat méně chyb." Huelva má dále navíc velmi těžký los, když hraje s Barcelonou, Zaragozou, Villarrealem a Atlétikem Madrid v následujících pěti zápasech. V trestu jsou Beto a Jesús Vazquez, pro zranění bude zřejmě mimo hru Edu Moya, připraveni zasáhnout do zápasu naopak už budou Florent Sinama-Pongole a Javi Guerrero.

Osasuně se zatím na hřištích soupeřů příliš nedaří, když získala jen jedno vítězství, a to na Betisu. Gólman Ricardo věří, že na tom výsledku se dá stavět: "Na Betisu jsme již vyhráli a tým ví jak to zopakovat, střetneme se s rovnocenným týmem a kdo vyhraje bude ve velké výhodě." Kouč Ziganda postrádá zraněné Javiera Flaňa, Igotze Gardeho a Javada Nekounama, v trestu jsou Miguel Flaňo a César Cruchaga.

Recreativo Huelva

Sorrentino - Edu Moya, Bouzón, Q. Alvarez, Poli - Marquitos, Caceres, Martins, Aitor - Camuňas, Javi Guerrero

Osasuna Pamplona - pravděpodobná sestava:

Ricardo - Monreal, Josetxo, H. Font, Izquierdo - Plašil, Puňal, Javi García, Juanfran, Margairaz, Dady

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.05 - 3.05

Tip EuroFotbal.cz: 0

Espanyol Barcelona - Athletic Bilbao

Zajímavou podívanou slibuje souboj na stadiónu Montjuic, kde domácí Espanyol Barcelona vyzve hosty z Bilbaa. Los Blanquiazules neprohráli už sedm kol v řadě, díky čemuž se drží na pohárových příčkách. To Athletic je velmi rád za předchozí vítězství nad Recreativem Huelva, které jim umožňuje vzdálenější pohled na sestupové pozice. Cílem obou soupeřů nyní je své postavení v tabulce upevnit.

Jak už bylo řečeno, Esapnyol bodoval ve všech sedmi předchozích duelech, avšak taktéž drží sérii třech zápasů v řadě bez vítězství. Tu se tentokráte pokusí protrhnout a pokud se mu do podaří, čeká na Katalánce bonus v podobě nejlepšího startu do sezóny za posledních deset let. V sezóně 1997/1998 nasbírali za dvanáct kol 21 bodů, nyní mají šanci dotáhnout to na číslo 22. Kouč Valverde se podle všeho nechystá nijak experimentovat v sestavě, jediným otazníkem je zdravotní stav Moisése Hurtada, jehož trápí poraněné koleno.

Baskové mají šanci poprvé v sezóně získat dvě vítězství v řadě, historické statistiky jsou nicméně proti nim, neboť na stadiónu Espanyolu Barcelona Athletic nevyhrál od již jednou zmiňované sezóny 1997/1998. Proti tomu se ovšem staví osobní statistika kouče Joaquína Caparróse, který pro změnu uspěl vždy při svých třech poslendích návštěv. Ani kouč hostí nebude činit žádné velké změny, pouze Amorebieta nahradí Ustaritze. Do nominace se vůbec nevešli Cuellár, Tiko a Garmendia. Murilla zas do hry nepustilo zranění.

Espanyol Barcelona

Kameni - Zabaleta, Torrejón, Jarque, Rodríhuez - De la Peňa, Lola - Valdo, García, Riera - Tamudo

Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:

Iraizoz - Iraola, Ocio, Ustaritz, Koikili - Orbaiz, Martínez - Etxberria, Susaeta, Gabilondo - Aduriz

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.15 - 4.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Real Madrid - Real Mallorca

Ve 12. kole La Ligy se utká Real Madrid na domácím stadionu s týmem Mallorky, na který má pěkné vzpomínky z posledního zápasu minulého ročníku, kdy po vítězství 3:1 nad ostrovním soupeřem získal svůj třicátý ligový titul. Nadcházející zápas však nebude nic lehkého, Mallorca má slibnou formu, v tabulce je na 9.místě a na Real se v minulosti několikrát dokázala vytáhnout.

Na soupisku domácích se vrací po dvou měsících pauzy stoper Pepe, přesto vše nasvědčuje tomu, že od začátku bude hrát před Ikerem Casillasem dvojice Cannavaro-Heinze. Potrestaného Ramose nahradí Torres na úkor Salgada, levý kraj bude doménou Brazilce Marcela Ve středu zálohy bude působit dvojice Diarra – Gago. Místo Gutiho, který dostal v Seville pátou žlutou kartu a stejně by se zřejmě nedal zdravotně dopořádku, nastoupí Sneijder. Mimo ze zdravotních důvodů zůstanou Robben a Dudek. Po potyčce se spoluhráčem Pepem na posledním tréninku nebyl nominován Balboa.

V sestavě Mallorcy, byť zřejmě jen na lavičce, se objeví kamerunský útočník Pierre Webó. Mezi tyče se místo zraněného brankáře Moyi postaví argentinský gólman Lux. Střed obrany zastanou Portugalec Nunes a zkušený Ballesteros, podporovaní po stranách bývalým hráčem Barcelony Fernandem Navarrem a Héctorem. Střed záložní řady bude patřit Argentinci Pereyrovi a Řekovi Basinasovi. Zadní řady Bílého baletu si budou muset dávat pozor na střelecké duo Arango-Güiza. Druhý jmenovaný byl nedávno poprvé nominován do španělské reprezentace. Tradiční nebezpečí bude hrozit i od tvůrce hry Mallorcy, maličkého Argentince Ariela Ibagazy a Varely, střelce úvodního gólu Mallorcy v již vzpomínaném utkání minulého ročníku La Ligy.

Utkání na stadionu Santiago Bernabéu začíná v 19.00 CET a řídit ho bude rozhodčí Teixeira Vitienes.

Real Madrid

Casillas - Torres, Cannavaro, Heinze, Marcelo - Sneijder, Diarra, Gago, Robinho - Raúl, Van Nistelrooy

Real Mallorca - pravděpodobná sestava:

Lux - Héctor, Ballesteros, Nunes, F.Navarro - Basinas, Pereyra - Varela, Ibagaza, Arango - Güiza

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Villarreal CF - Sevilla FC

V jednom ze šlágrů kola hostí třetí Villarreal FC Sevillu. V průběžné tabulce ztrácí Villarreal na první Real Madrid pouhý bod. Seville se pod novým koučem Manolo Jimenezem daří, v krátkém sledu tým porazil Valencii, Steauu Bukurešť i Atlético Madrid.

Villarreal hraje s přehledem zejména v ofenzivní fázi, dva góly vstřelil i na půdě Mladé Boleslavi, kde v Poháru UEFA zvítězil. Kouč Manuel Pellegrini je ale opatrný: "Věci jdou dobře a jsme za to šťastní, ale nesmíme se uspokojit. Zatím jsme ještě nic nedokázali." Pellegrini se musí obejít bez zraněných Javiho Venty, Gonzala Rodrígueze, Bruna a také nejlepšího střelce Guiseppe Rossiho. Mimo hru je i Román Riquelme.

Přestože je Sevilla v tabulce desátá, na čtvrtou Valencii ztrácí jen čtyři body. Má ale zápas s Osasunou k dobru, neboť ten byl odložen kvůli tragickému úmrtí Antonia Puerty. V posledním zápase se zranil mladý bek Crespo, místo něj tak byl povolán z B-týmu José Manuel Casado. Po zranění se vrací stoper Khalid Boulahrouz, stejně tak Alexander Keržakov, naopak chybět budou Andreas Hinkel, Tom de Mul a Sergio Duda. I vzhledem k současnému postavení týmu v tabulce Jimenéz řekl:"Není žádný důvod proč bychom nemohli skončit v první čtyřce. Jsme v dobré pozici, tým hraje dobře."

Villarreal CF

Viera - Angel, Fuentes, Cygan, Capdevila - Cani, Josico, Senna, Pires - Nihat, Guille Franco

Sevilla FC - pravděpodobná sestava:

Palop - Dani Alves, Dragutinovič, Boulahrouz, Casado - J. Navas, Poulsen, Keita, Adriano - L. Fabiano, Kanouté

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.90 - 3.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama