Hlavní obsah

Manchesteru uvidí vzpomínkové derby

Aktuálně druhý Manchester United přivítá svého městského rivala City. Domácí chtějí odčinit poslední remízu proti Tottenhamu. Citizens by zase rádi navázali na poslední vzájemný zápas, kdy v úvodu sezony zvítězili 1:0.

Článek

Střetnutí obou dnešních soupeřů začne minutou ticha jako památka za oběti mnichovské letecké tragédie z 6. února 1958, při které zemřelo 23 lidí – převážně fotbalistů. Oba celky rovněž nastoupí s dresy bez veškerých log sponzorů. „Doufám, že zvítězíme a předvedeme dobrý výkon. Myslím, že utkání půjde ruku v ruce se vzpomínkou na mnichovské neštěstí,“ dodává trenér Ferguson.

Domácí dokázali vyhrát 4 utkání v řadě, navíc bez inkasované branky. Minulý víkend se však United na půdě Tottenhamu spíše trápili a po brance Berbatova z 21. minuty dokonce prohrávali. V posledních minutách se však svěřenci kouče Fergusona zmohli na závěrečný nápor, který korunoval brankou Carlos Tevez a vyrovnal na konečných 1:1.

Rudí ďáblové by si tak rádi spravili chuť a zároveň se alespoň do pondělí posunuli do čela tabulky. V jejich snažení jim však nepomůže útočník Wayne Rooney ani středopolař Patrice Evra, kteří si nezahrají kvůli kartám. Vinou zranění kolene ještě nebude k dispozici Luis Saha, a tak útočnou linii United povede Carlos Tevez. Do obranných řad by se měla vrátit výrazná osobnost - Gary Neville, který doléčil zranění kotníku. Svůj debut si může odbýt teprve 17letý útočník Danny Welbeck.

Manchester City předvedl výborný start do sezony, ale v posledních týdnech, jakoby ze svého tempa slevil. Citizens byli postrachem především na domácí půdě, ale ani tam se jim momentálně příliš nedaří. Naposledy hosté zvítězili v úvodu ledna na hřišti Newcastlu 2:0. Následně podlehli Evertonu a remizovali s West Hamem i Derby. Před týdnem Citizens prohráli před vlastními fanoušky 1:3 s Arsenalem.

V dnešním významném utkání by si měl svůj debut odbýt útočník Benjani Mwaruwari, který do Manchesteru City přišel z konkurenčního Portsmouthu za necelé 4 mil. liber a v dosavadním průběhu sezony se nevedl vůbec špatně – prozatím nastřílel 12 branek. „Věřím, že Benjani je v dobré kondici. Za Pompeys hrál sám na hrotu dost často. Když se nám naskytla příležitost přivést ho do týmu, vůbec jsem neváhal,“ dodává na adresu 29letého forvarda trenér Eriksson.

Místo v sestavě tak nejspíš nezbude na trojici Emile Mpenza, Darius Vassell a Daniel Sturridge. Již dlouhodobě jsou na listině zraněných Nery Castillo, Michael Johnson a Valeri Bojinov. Kvůli kartám si dnes nezahrají ani záložník Elano a obránce Vedran Čorluka.

Jasným favoritem je podle bookmakerů domácí Manchester United s kursem na výhru 1.30. Na vítězství Manchesteru City byl vypsán vysoký kurs 8.25. Na remízu si u bwinu můžete vsadit v kursu 4.75.

Reklama