Hlavní obsah

Preview: nedělní zápasy 18. kola Gambrinus ligy

Pěti zápasy pokračuje v neděli 18. kolo české nejvyšší soutěže, v němž je na programu také pražské derby. Sparťané na vlastním hřišti přivítají Viktorii Žižkov. Svoji dobrou formu bude chtít potvrdit i druhá Viktorka z Plzně, která se představí na půdě Bohemians 1905. Nedobytnou tvrz Českých Budějovic se pokusí zbořit severočeský Jablonec...

Článek

SK Kladno - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:00)

Souboj dvou středočeských týmů může již ve druhém kole jarní části sezóny mít vliv, kdo se udrží v první lize i pro příští sezónu. Kladno má na sestupové pozice náskok pouhých dvou bodů, jejich nedělní sok má po osmi zápasové sérii bez výhry náskok šesti bodů.

"Nepodrželi jsme míč, záloha se přestala pohybovat, obránci se pomalu vysouvali," upozornil hráče na chyby trenér Šilhavý po zápase na Žižkově. "Očekávám, že naše hra se bude zlepšovat, zvláště ve srovnání s druhým poločasem na Žižkově," pokračoval. Domácí trenér může počítat s prakticky celým kádrem. Po uzdravení Cigánka, který dal Boleslavi gól na jaře, a Farbáka, totiž nemůže hrát pouze Brunclík, jenž hostuje právě z Boleslavi.

Ani trenér Boleslavi nemohl být z prvním zápasem spokojen a i když ocenil připravenost Jablonce, výkon svého týmu tím neomlouval. "Kluci jsou už odhodlaní zaváhání napravit," věří Ščasný. Ten už může do sestavy počítat s uzdraveným Ševinským a možná se na hřiště podívá i Opiela. Naopak nemůže počítat s potrestaným Procházkou a stále ještě nezaregistrovaným Maškem. Pomoci prokletou sérii osmi zápasů by měli pomoci Holub, který se v posledních třech vzájemných utkáních trefil dvakrát, a také Kalina, jenž na Kladně strávil mnoho sezón.

SK Kladno - pravděpodobná sestava:

Pavlík - Bartoš, Beneš, Hochmeister, Krob - Zoubele, Szabo, Gross, Cigánek - Semerák, Kroupa.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:

Pižanowski - Ševinský, Rajnoch, Kopic, Kalina - Kysela, Hodúr, Hrdlička, Poláček - Mendy, Vaněček

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 2.90 - 2.35

Tip EuroFotbal.cz: 0

České Budějovice - FK Jablonec

I v dalším jarním kole čeká Jablonecké výjezd za soupeřem, po vybojované remize v Mladé Boleslavi budou chtít bodovat také i v Českých Budějovicích, kde se ale nikomu ještě nepodařilo zvítězit od doby, kdy tam působí kouč František Straka.

Českobudějovičtí fotbalisté odstartovali jaro na Slavii, kde smolně prohráli. Výsledkový nezdar tak budou chtít odčinit na svém domácí hřišti, které je od příchodu trenéra Františka Straky nedobytné. Nyní se představí proti aktuálně čtrnáctému Jablonci. V tomto duelu jsou Strakovi svěřenci, kteří figurují na osmém místě, považováni za papírového favorita. "Nálada v týmu je bojovná. Hrajeme poprvé před vlastními fanoušky a budeme se chtít uvést vítězstvím. Jablonec má ale zkušené mužstvo," prohlásil kouč domácích, jemuž se do sestavy vrací kapitán Horejš, který pykal za žluté karty.

Na kvalitní výkon a bod z Mladé Boleslavi budou chtít hráči Jablonce navázat také i na Střeleckém ostrově. Severočeši si dali pro jarní část ligy za cíl, co nejdřív se vzdálit od sestupových míst a propracovat se tak do klidnějších pater tabulky. Nyní figurují na čtrnáctém místě a od sestupového pásma je dělí pouhý bod. Do Českých Budějovic tak jedou podle slov trenéra hostí Františka Komňackého dokázat, že jsou na jaro dobře připraveni a udělat další krok k záchraně. Do sestavy se vrací uzdravený kapitán Miroslav Baranek, který prodělal minulý týden těžkou virózu. Nejistý start ale visí nad Loučkou, Plockem a Žižkou, jenž mají zdravotní problémy.

České Budějovice - pravděpodobná sestava:

Kučera - Peroutka, Horejš, Hunal, Šmíd - Plocek, Vozábal, Hílek, Šíma - Svátek, Stráský.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:

Špit - Zábojník, Homola, Huber, Hamouz - Baranek, Valenta, Klapka, Hloušek - Straka, Necid.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.95 - 3.55

Tip EuroFotbal.cz: 1

Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň

Ve vršovickém Ďolíčku, kde se bude poprvé hrát pod umělým osvětlením, se odehraje utkání 18. kola Gambrinus ligy mezi domácí Bohemians 1905 a Plzní. Do role favorita jsou pasováni hosté, kteří po trochu překvapivém vítězství 2:0 nad Brnem okupují v tabulce pátou příčku. Klokani by rádi v neděli navázali na dobrý výkon z Olomouce, odtud si odvezli bod za remízu 1:1.

O úvodní jarní představení Bohemians na domácí půdě je velký zájem, nejenže přijede pátý celek tabulky, ale také si místní fanoušci chtějí poprvé vychutnat zápas pod umělým osvětlením. "Na hru to nebude mít vliv. Je to spíše zážitek pro fanoušky na tribunách. Lidé nás poženou do útoku, pro fanoušky je tento zápas událostí a my se těšíme na plný Ďolíček. Atmosféra tady byla vždycky vynikající, teď to bude podpořené ještě osvětlením," řekl trenér domácích Zbyněk Busta. Jeho svěřenci přemýšlejí, jak zastavit rozjetou plzeňskou Viktorku, která navzdory oslabenému kádru pro jaro si snadno poradila minulý víkend s Brnem. Domácím fotbalistům by se náramně hodily tři body z nadcházejícího utkání, protože jakožto předposlední by se mohli vyhoupnout ze sestupového pásma. Kouč Busta bude moci počítat s kompletní sestavou pro toto utkání.

Plzni, která zažila vynikající podzim, se pro jarní boje nedávaly příliš vysoké šance kvůli odchodům několika klíčových hráčů. Ale v úvodním jarním kole ligy ukázali hráči, že se bude muset s nimi počítat, když o svém přesvědčivém vítězství nad Brnem rozhodli již v prvním poločase. V dobrém světle se předvedly všechny zimní posily. Dvě z nich, Sylvestre a Varadi, si dokonce řekli o nominaci do jedenáctky kola Gambrinus ligy. Nyní budou mít možnost potvrdit svůj výkon v Praze. "Rozhodně po zápase s Brnem nebudu tvrdit, že porazíme každého. Plno lidí jsme svým výkonem asi překvapili, ale já vím, že ne všechno teď půjde snadno. Na Bohemce bude skvělá atmosféra, chceme hrát odvážně. Jestliže chceme bodovat, je to pro nás minimálně tak těžký úkol jako proti Brnu " prohlásil kouč hostí Stanislav Levý, jemuž v sestavě budou scházet defenzivní záložník Petr Trapp, který nenastoupí kvůli osmi žlutým kartám, a Šmejkal, jehož trápí poraněný kotník.

Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:

Sňozík - Knakal, Rada, Nikl, Šmarda - Moravec, I. Hašek, Morávek, P. Hašek - Rezek, Ordoš.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:

Ilizi - Malcharek, Rada, Knakal, Lecjaks - Petržela, Borek, T. Krbeček, Róth - Sylvestre - Varadi.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.95 - 3.05

Tip EuroFotbal.cz: 0

Siad Most - Sigma Olomouc

Fotbalisté Mostu, kteří bojují o setrvání v nejvyšší soutěži, přivítají v neděli na domácí půdě nepříjemný celek z Olomouce, se kterým mají velmi špatnou bilanci vzájemných zápasů.

Severočeši zahájili jarní část ligy těsnou prohrou v Teplicích. Poslední celek v tabulce musí nyní konečně bodovat, pokud chtějí pomýšlet na záchranu v první lize. Jenže v tomto kole se postaví proti neoblíbeným Hanákům, které nedokázal ani v jednom z pěti posledních vzájemných duelů porazit. "Je to hodně důležitý zápas, ale pořád je ve hře ještě třináct utkání. Kdybychom ho zvládli, pomůže nám to psychicky, ale jeden duel záchranu nedělá," uvedli kouč domácích Robert Žák, jenž nebude moci počítat s distancovanými oporami Johanou a Pilařem.

Desátá Olomouc do jara nevstoupila tak, jak by si představoval. Druhou polovinu ligové soutěže zahájila totiž domácí remizou s Bohemians 1905. Svěřenci kouče Martina Pulpita také sedmkrát v řadě nedokázali se radovat z plného bodového zisku a v posledních pěti zápasech pouze remizovali. Během podzimu se také i potýkali se špatnou střeleckou produktivitou, například venku skórovali pouze dvakrát. Ideální příležitost tak mají vše napravit právě v Mostě, který se potácí na samotném dně tabulky. "Chceme zpět body, které jsme ztratily doma s Bohemkou. A také chceme konečně vyhrát," řekl kouč Moravanů Martin Pulpit. Tomu budou chybět v základní sestavě zraněný Šuškavčevič a rekonvalescent Lukáš Hartig. Středopolaři Hořava a Rýdel, kteří se už zapojili do tréninku, si zřejmě budou muset počkat na start až v příštím utkání.

Siad Most - pravděpodobná sestava:

Švenger - Prášil, Jamrich, Studík, Škoda - Stožický, V. Mendy, Gedeon, Oboya - Simpson, Bogdanov.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:

Drobisz - Jindřišek, Hudec, Škerle, Randa - Bajer, Rossi, Kaščák, Onofrej - Petr, Hubník.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.85 - 2.60

Tip EuroFotbal.cz: 0

Sparta Praha - Viktoria Žižkov

Pražské derby by nemělo být tak jasnou záležitostí jako na podzim, kdy Sparta vyhrála jasně 4:1. Oba týmy si po povedených výkonech zajistily hned v prvním zápase důležité tři body a samozřejmě se o to budou snažit i tentokrát.

Sparťané nastoupí v netradičních tmavomodrých dresech v rámci nového projektu Sparta fandí slušně. Trenér Bílek po shlédnutí zápasu Žižkova nešetřil chválou: "Švancara, Kušnír nebo Stracený jsou hráči, kteří dokáží rozhodnout utkání a nemohou dostat ani kousek prostoru. Viktoria ukázala, že má ve svém středu velmi nebezpečné hráče, na které si musíme dát pozor." Statistiky vzájemných zápasů však mluví jasně – za posledních patnáct ligových zápasů si pražské "S" připsalo jedenáct výher. Po uzdravení Doška, Kisela a Zemana jsou domácí prakticky v nejsilnější možné sestavě.

Bývalý trenér Sparty, Stanislav Griga, ví, že betonování by zřejmě nebylo nejlepší: "Rádi bychom odehráli úspěšný zápas, bylo by chybou soustředit se pouze na bránění. Osobně bych byl moc rád, když bychom i na Spartě díky našim příznivcům poznali, že je to derby a hrajeme v Praze." Naopak od domácích bude Žižkovu chybět hned trojice hráčů. Moughfire je potrestán, Pilař s Procházkou zranění a nejistý start je také po zranění v zápase s Kladnem u Labanta.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:

Grigar - Voříšek, Řepka, Sivok, Kadlec - Kisel, Horváth, Hušek, Vacek - Slepička, Kulič

Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:

Bartalský - Kučera, Kropík, Mores, Xavier - Kušnír, Koukal, Novotný, Stracený - Kalod, Švancara

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.00

Tip EuroFotbal.cz: 2

Reklama