Hlavní obsah

Preview nedělních zápasů Serie A

AC Milán hostí Atalantu a musí vyhrát, pokud se chce udržet v boji o čtvrtou příčku. Fiorentinu čeká těžké utkání v Udinese, Juventus si třetí příčku bude chtít pojistit v domácím duelu s Parmou...

Článek

Empoli FC - Sampdoria Janov  (neděle 15:00)

Na stadionu Carla Castellaniho hostí poslední celek soutěže Empoli janovskou Sampdorii. Hosté bojují o pohárovou Evropu, naopak domácí Empoli o holé přežití v Serii A.

Domácím se vůbec nedaří. Z posledních šesti zápasů odešli pětkrát poraženi a v jednom případě získali bod. Bylo tomu tak v domácím utkání s Juventusem Turín (0:0). Tato nelichotivá série způsobila propad na poslední místo. V těchto šesti utkáních vstřelili svěřenci trenéra Alberta Malesaniho jen tři branky, což je velice žalostné.

Oproti Empoli jsou hosté ve velké pohodě. Sedmá příčka slibuje velkou bitvu o Pohár UEFA a možná i o Ligu mistrů. Sampdoria Janov v minulém kole přerušila vítěznou sérii, když doma uhrála s Cagliari jen remízu 1:1, a tu ještě musel zachraňovat v 90. minutě Daniele Franceschini. Zisk jednoho bodu je pro svěřence trenéra Waltera Mazzarriho ztrátou, jelikož po výhře nad AC Milán se dostali na šestou pozici s jednobodovou ztrátou právě na Rossoneri.

Empoli má na stadionu Carla Castellaniho proti Sampdorii Janov dobrou bilanci. Minulý rok domácí zvítězili 2:0, v roce 2006 pak 2:1. První utkání zvládla lépe Sampdoria, když na domácí půdě nastřílela Empoli tři branky.

Sampdoria ani pro toto utkání nebude mít k dispozici Antonia Cassana, ten si odpyká poslední utkání z původně pětizápasového trestu. Trest si odpykává i Mirko Pieri. Vincenzo Montella, Hugo Armando Campagnaro a Claudio Bellucci nenastoupí kvůli potížím se zraněními. Empoli má také rozsáhlou marodku, a to dokonce ještě rozsáhlejší. Zranění nedovoluje start Mchedlidzemu, Niccolu Pozzimu, Francescu Pratalimu a Felicemu Piccolovi. Suspendovaný je útočník Luca Saudati.

Empoli FC - pravděpodobná sestava:

Bassi - Raggi, Marzoratti, Piccolo, Antonini - Buscè, Marchisio, Budel, Abate - Giovinco, Vannucchi

Sampdoria Janov - pravděpodobná sestava:

Castellazzi - Lucchini, Gastaldello, Accardi, Maggio - Sammarco, Palombo, Franceschini, Zenoni - Delvecchio, Bonazzoli

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.90 - 2.80

Tip EuroFotbal.cz: 02

AC Milán - Atalanta Bergamo

Na San Siru se představí domácí AC Milán a devátý celek soutěže Atalanta Bergamo. Rossoneri bojují o účast v Lize mistrů a je přímo nutností v tomto utkání zvítězit. Milán totiž ztrácí čtyři body na čtvrtou Fiorentinu.

AC Milán naposledy zvítězil v Turíně 1:0, když o hubeném vítězství rozhodl brazilský mladíček Alexandre Pato. Milán však zažívá velice nepovedenou sezonu. Scudetto, Liga mistrů a domácí pohár jsou již minulostí. AC Milán se nyní musí plně koncentrovat na zbylé zápasy, protože účast v příštím ročníku Ligy mistrů je vážně ohrožena. V italské soutěži může za špatné umístění především bilance na domácí půdě. Na hříštích soupeřů je AC Milán vůbec nejlepší.

Vylepšit formu v domácích zápasech se nyní svěřenci trenéra Carla Ancelottiho pokusí v utkání s Atalantou Bergamo. "Očekávám dobrý výkon od všech hráčů, protože jedině takhle můžeme uspět. Velice mě mrzí ztracené body se Sampdorií, nicméně musíme navázat na kvalitní výkon z Turína a jednoznačně Atalantu přehrát, abychom si zase zvedli sebevědomí. Musíme hrát zodpovědně z defenzívi a účelně útočit," nechal se slyšet Carlo Ancelotti.

Bergamo může být i přes poslední, nepříliš dobrou, formu v klidu. Záchranářské boje se Atalantě vyhnuly a současná devátá příčka s osmatřiceti body dává jasně najevo, že to letos nebude ani na evropské poháry. I přesto budou chtít svěřenci trenéra Luigiho Del Neriho na San Siru uspět. Bergamo ve dvou předešlých zápasech nedokázalo vstřelit branku. Bylo tomu tak v Cagliari (0:1) a doma s Catanií (0:0).

Vzájemné souboje obou týmů jsou v celku vyrovnané. Atalanta dokázala Milán v dohrávce 12. kola porazit 2:1, a tak jí mají Rossoneri co oplácet.

Milánská marodka je hodně rozsáhlá. Kvůli nejrůznějším zraněním jsou mimo brazilci Ronaldo, Emerson, Serginho, Kaká a Cafú. Do utkání nejspíše nezasáhnou ani Čech Marek Jankulovski a Fillipo Inzaghi. Na straně Atalanty nejsou k dispozici Costinha, Daniele Capella a Zlatan Muslimovic.

AC Milán - pravděpodobná sestava:

Kalac - Oddo, Nesta, Kaladze, Maldini - Gattuso, Pirlo, Ambrosini - Seedorf - Pato, Gilardino

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:

Coppola - Rivalta, Talamonti, Pellegrino, Bellini - Ferreira Pinto, Tissone, Guarente, Langella - Doni - Floccari

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

AS Livorno - AC Siena

Sestupem ohrožené Livorno doma přivítá v celkem slušné formě hrající Sienu. Domácí v minulém kole podlehli Udinese Calcio, naopak Siena zvítězila nad Parmou.

Livorno trápí velice slabá forma, tým nevozí body z venku a ani doma nepředvádí bůhví jaké výkony. Domácí na stadionu Armanda Picchiho dvakrát po sobě remizovali 1:1, a to s Parmou a s Regginou. Pokud se chce tým trenéra Giancarla Camoleseho v nejvyšší soutěži udržet, pak by měl v domácím utkání se Sienou bodovat. V klubu se nyní hodně spekuluje o budoucnosti reprezentačního brankáře Marca Amelii, který je údajně na odchodu do anglického Tottenhamu Hotspur.

Siena v jednu chvíli také bojovala o záchranu. Jenže naštěstí pro hosty přišla dobrá série zápasů bez porážky a se současnými pětatřiceti body jim patří třináctá pozice s osmibodovým náskokem před sestupovými vodami. Z deseti posledních utkání prohráli pouze dva, a to v Miláně proti místnímu AC a v Reggině. Sieně se daří na domácím stadionu a co se týče utkáních hraných na hřištích soupeřů, v těch už tolik Siena dobrá není.

Oba týmy spolu v minulosti hrály dosti vyrovnaně. Ze sedmi vzájemných zápasů skončilo hned pět nerozhodně a jednou se radovaly oba celky. Poslední utkání na hřišti Sieny vyhrálo Livorno v přestřelce 3:2. I nyní se dá očekávat velice vyrovnané střetnutí.

Livornu budou kvůli zranění chybět Giuliano Giannichedda, který si při tréninku poranil koleno a Francesco Volpe. Siena je také téměř kompletní, chybět bude jen Daniele Ficagna.

AS Livorno - pravděpodobná sestava:

Amelia - Grandoni, Knezevic, Galante, Balleri - Pulzetti, A. Filippini, Pasquale, Diamanti - Tavano, Tristan

AC Siena - pravděpodobná sestava:

Manninger - Bertotto, Portanova, Loria, De Ceglie - Jarolím, Codrea, Vergassola, Locatelli - Maccarone, Frick

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.80 - 3.20

Tip EuroFotbal.cz: 02

Udinese Calcio - ACF Fiorentina

Na Stadio Friuli se schyluje k zajímavému souboji. Domácí Udinese zde ve 31. kole přivítá Fiorentinu a výsledek utkání by měl napovědět, kdo ještě bude po zbytek sezony bojovat o čtvrté místo. Domácí jsou totiž šestí a na čtvrté Fialky ztrácí 6 bodů, což znamená, že případná prohra by je mohla z bojů o poslední příčku zajišťující Ligu mistrů vyřadit.

Udinese si v posledním kole poradilo s Livornem a již pět zápasů neprohrálo. Na pátý AC Milán ztrácí již jen dva body a v závěru sezony může být boj o čtvrtou příčku hodně zajímavý. Naopak této situace se jistě chtějí vyvarovat ve Florencii. Fialky mají poměrně pohodlný náskok čtyř bodů, ale každá chyba je může stát vytouženou čtvrtou příčku.

Nic jiného než tři body si nepřipouští ani křidelník hostů Martin Jorgensen, jenž v minulosti hájil právě barvy Udinese. "Pokud porazíme Udinese, bude to znamenat, že na ně budeme mít náskok devíti bodů a bude tak opět o jednoho soupeře v boji o čtvrtou příčku méně," ví moc dobře Jorgensen. "Nyní musíme předvést kvalitní výkon a dokázat, že čtvrté místo si zasloužíme právě my. Musíme si ale na Udinese dát pozor, především na jejich útočnou sílu. Nyní se musíme soustředit jen na naše výkony a pokud nezklameme, můžeme být na konci spokojeni. Naším cílem je udržet čtvrté místo a pokračovat v Poháru UEFA," dodal.

Také domácí vědí, že bude tento souboj pro další průběh klíčový. Očekává se, že trenér Pasquale Marino pošle do utkání téměř totožnou sestavu, která hrála proti Livornu. Jediná změna pravděpodobně proběhne v obraně. Felipe si totiž nepříjemně poranil kotník a Bianconeri již v sezoně nepomůže. Nahradit by ho měl Ferronetti. Vedle Felipeho jsou mimo hru také Zapata, Siqueira a zranění sužuje také Gyana Asamoaha s Obodem.

Hostující Fiorentině se do branky vrací Sebastian Frey a nadějně také vypadá návrat kapitána Dainelliho, jenž by se měl postavit do středu obranné formace. Tím pádem se na pravý kraj přesune Ujfaluši a na lavičku se posadí Jorgensen. Suspendované duo Mutu, Liverani nahradí Kuzmanovič s Osvaldem. Zraněný je jen obránce Gamberini.

Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:

Handanovic - Ferronetti, Zapotocny, Lukovic - Mesto, D'Agostino, Inler, Dossena - Pepe, Quagliarella, Di Natale

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:

Frey - Ujfalusi, Dainelli, Kroldrup, Gobbi - Kuzmanovic, Donadel, Montolivo - Santana, Pazzini, Osvaldo

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.85 - 3.00

Tip EuroFotbal.cz: 0

Calcio Catania - FC Turín

V Catanii diváci uvidí souboj týmů, které jsou zužovány záchranářskými pracemi. Domácí Catania Calcio totiž přivítá FC Turín. Catania je v současnosti na šestnácté pozici jen s dvoubodovým náskokem. Turínští jsou na tom o trošičku lépe. Jejich náskok je čtyřbodový.

Catania předvádí velmi nevýrazné výkony. Z deseti posledních utkání zvítězila pouze jednou a to nad Cagliari. Žalostnou bilanci vylepšila aspoň dvěmi posledními bezbrankovými remízami. Branku diváci neviděli v domácím utkání se Sienou a následně ani v Bergamu. Trenér Silvio Baldini tak může být spokojen s defenzivní částí týmu, avšak nikoliv s ofenzivní.

Turínu se také nedaří a v poslední době dokonce ještě méně než Catanii. Hosté čekají na bodový zisk již tři zápasy. FC Turín prohrál v Cagliari a poté doma odevzdal všechny tři body Udinese Calcio a milánskému AC. Problém obou soupeřů je stejný. Tkví v nestřílení branek. Zatímco Catania čeká na gól dva zápasy, tak Turín dokonce tři.

Vzájemná bilance obou soupeřů je vcelku vyrovnaná. O něco navrch má FC Turín, který z posledních devíti vzájemných soubojů dokázal čtyřikrát zvítězit. Dvakrát se radovala Catania. Zbytek zápasů dopadl nerozhodně. Body se dělily i v prvním zápase obou soupeřů v letošní sezoně. Catania si tehdy odvezla z Turína bod za remízu 1:1.

Domácí Catanii budou chybět pouze zraněný brankář Albaro Benjamin Bizzarri a suspendovaný Lorenzo Stovini. Větší problémy se sestavou mají hosté. Na marodce jsou Gianluca Comotto, Simone Barone, Cesare Natali, Matteo Sereni a Nicola Ventola

Calcio Catania - pravděpodobná sestava:

Polito - Sardo, Silvestre, Silvestri, Vargas - Baiocco, Edusei, Tedesco, Mascara - Spinesi, Colucci

FC Turín - pravděpodobná sestava:

Fontana - Motta, Dellafiore, Di Loreto, Pisano - Diana, Grella, P.Zanetti - Rossina, Stellone - Recoba

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.65 - 3.60

Tip EuroFotbal.cz: 10

Juventus Turín - FC Parma

Na Olympijský stadion v Turíně zavítá v rámci 31. kola Parma a v souboji s domácím Juventusem bude v pozici outsidera. Stará dáma se nachází na třetí příčce tabulky, a zatímco druhé místo je v nedohlednu, musí si dávat pozor na týmy pod ní, jelikož situace kolem čtvrtého místa se rázně dramatizuje. Naopak Parma má jiné starosti. Na 15. místě má na sestupové vody náskok pouhých dvou bodů a každý bod se počítá.

K nynější situaci Juventusu se vyjádřil i brankář Gianluigi Buffon, jenž chce udržet příčku zajišťující Ligu mistrů za každou cenu. Také ovšem upozornil, že bude chtít uspět s italskou reprezentací na červnovém mistrovství Evropy. "Chci se s Juventusem kvalifikovat do Ligy mistrů, ale stále ještě nejsem v nejlepší formě," upozorňuje Buffon, jenž se po zranění ještě nedostal do optimální pohody. "Stále trénuji s větší opatrností, ale není pravda, že bych nemohl odchytat tři zápasy během týdne. Abych se vrátil do formy, potřebuji ještě tak tři týdny klidu. Rehabilitace a odpočinek je ten nejlepší lék," dodává.

Týmový dvojka Belardi již letos také nastoupila k několika utkáním a souboj s Parmou může být čtvrtým letošním utkáním. Juventus se nyní ocitá v dobré formě, což potvrdil v posledním zápase, kdy ve šlágru kola porazil na San Siru vedoucí Inter Milán. Velký podíl na momentálním umístění má Alessandro Del Piero, jenž může v neděli překonat dlouholetý klubový rekord v počtu startů. Nyní se dělí o první příčku s legendárním Gaetanem Scireou s 552 starty.

Trenér Claudio Ranieri již může po třech týdnech opět počítat s Cristianem Zanettim, který by měl ve středu pole nastoupit po boku Sissoka. Z obranné formace jsou mimo hru kvůli zranění Andrade se Zebinou.

V táboře hostů prozatím vládne optimismus a obránce Castellini je přesvědčen, že Parma může kvůli taktickým změnám nově jmenovaného trenéra Hectora Cupera Juventus klidně porazit. "Do Turína nejedeme s vědomím, že bod je dostačující. Bod by byl sice důležitý, ale my se pokusíme vyhrát. Pokud se totiž o nic nebudete pokoušet, nic nedokážete," prohlásil Castellini.

Argentinský kouč Cuper ale má varianty pro složení útoku omezené, jelikož suspendovaný je Lucarelli. Naopak po trestu se vrací Dossena s Marigou a budou pro utkání k dispozici. Útok tedy pravděpodobně nastoupí ve složení Gasbaronni – Budan, zatímco Cigarini začne na lavičce.

Juventus Turín - pravděpodobná sestava:

Buffon - Salihamidzic, Legrottaglie, Chiellini, Molinaro - Camoranesi, Zanetti, Sissoko, Nedved - Trezeguet, Del Piero

FC Parma - pravděpodobná sestava:

Bucci - Zenoni, Paci, Falcone, Castellini - Cigarini, Mariga, Morrone - Reginaldo, Gasbarroni - Budan

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

FC Janov - Reggina Calcio

Ve 31. kole se střetnou domácí FC Janov a o záchranu bojující Reggina Calcio. Hosté neprohráli již tři utkání v řadě a proti Janovu si věří, ovšem domácí mají za sebou tříbodový zisk ze stadionu Renza Barbery, kde hraje své domácí zápasy sicilské Palermo.

FC Janov zlomil tři po sobě jdoucí porážky remízou s Interem Milán a naposledy vítězstvím nad Palermem (3:2). V Janově panuje spokojenost. Klub se vyhřívá na klidné osmé pozici s osmibodovou ztrátou na Pohár UEFA. Přeci jenom před sezonou nebyly evropské poháry v plánu. O dobré výsledky se velkou měrou postarali trenér Gian Piero Gasperini a nejlepší střelec soutěže, útočník Marco Borriello, který je v Janově na hostování.

Janov chce však na příští sezonu Borriella nastálo a až budoucnost ukáže, zda Marco Borriello setrvá nebo se vrátí do AC Milán, který se letos střelecky trápí.

Situace v hostujícím celku není nejlepší. Reggina je na osmnácté příčce. V posledních zápasech ale svěřenci trenéra Nevia Orlandiho dosáhli zlepšených výkonů. Reggina rozstřílela Sienu 4:0 a poté přišly dvě remízy, a to v Livornu a v Neapoli. Pokud hosté na tuto hru navážou, pak by mohl být zisk nějakého toho bodu reálný. Do karet jim nahrává i fakt, že Reggina dokázala Janov porazit v domácím prostředí 2:0.

Fotbalisté Janova nastoupí bez zraněných Mattea Para a Domenica Criscita. Jinak je tým trenéra Giana Piera Gasperiniho kompletní. Podobně na tom jsou i hosté.

Reggině budou chybět pouze José Montiel a Francesco Modesto. Oba mají zdravotní potíže.

FC Janov - pravděpodobná sestava:

Rubinho - Konko, Santos, Lucarelli, Rosi - Milanetto, Juric, Fabiano - Di Vaio, Borriello, Sculli

Reggina Calcio - pravděpodobná sestava:

Campagnolo - Lanzaro, Cirillo, Valdez, Aronica - Barreto, Cascione, Tognozzi, Brienza - Amoruso, Makinwa

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.15 - 4.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Neapol SSC - Citta di Palermo

Palermo přišlo o možnost bojovat o pohárové příčky a přiblížilo se k sestupovým vodám. O mnoho lépe na tom není ani Neapol, tak má jenom o jeden bod více než její nedělní soupeř.

Prezident Palerma Maurizio Zamparini jako kdyby znal jenom dva trenéry - Francesca Guidolina a Stefana Colantuona. Ten první byl před týdnem opět propuštěn a kormidla se chopil znovu Stefano Colantuono, který na lavičce sicilského klubu letošní sezonu začínal.

"Jeho odvolání mě mrzí, odvedl dobrou práci. Prezident se rozhodl něco změnit a my jeho rozhodnutí akceptujeme," prohlásil obránce Cristian Zaccardo.

Palermo nevyhrálo již pět utkání v řadě a propadlo se do dolní poloviny tabulky. K návratu zpět nyní nepomohou zranění Ciro Capuano, Fabrizio Miccoli aa Edison Cavani a vykartovaní Leandro Rinaudo s Giuseppem Biavou.

Neapoli se doma poslední dobou daří a na vlastním stadionu porazila jak Inter Milán, tak i Fiorentinu. Celkově je klub zatím na jedenácté pozici se ziskem 37 bodů a měl by si v poklidu zajistit prvoligovou příslušnost i pro příští sezonu.

"V roce 2004 jsme začali určitý projekt a cílem bylo se do roku 2009 dostat do evropských pohárů. Myslím si, že v příští sezoně bychom mohli bojovat o Pohár UEFA. Je to cíl, za nímž půjdeme," hlásí generální ředitel letošního nováčka Pierpaolo Marino.

Do domácí sestavy se vrací Domizzi, mimo hru jsounaopak vykartovaní Mannini s Garganem a kvůli zranění si letos již nezahraje Zalayeta.

Neapol SSC - pravděpodobná sestava:

Gianello, Santacroce, Cannavaro, Domizzi, Grava, Blasi, Pazienza, Hamšík, Savini, Calaio, Lavezzi.

Citta di Palermo - pravděpodobná sestava:

Fontana, Cassani, Barzagli, Zaccardo, Balzaretti, Guana, Migliaccio, Jankovič, Simplicio, Caserta, Amauri.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.10 - 4.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama