Hlavní obsah

Změní se něco v boji o italský titul?

Inter přivítá Fiorentinu a k zápasu s nadějí vzhlížejí především fotbalisté AS Řím, kteří doufají, že jejich rival v boji o titul by mohl zase něco ztratit ze svého náskoku. Aby však případná ztráta měla nějaký efekt, musí "Vlci" uspět v nelehkém utkání na půdě Udine.

Článek

FC Janov - FC Turín  (neděle 15:00)

Čtrnáctý FC Turín si, po domácí prohře s Empoli, přijede zpravit reputaci na Stadio Luigi Ferraris, kde hraje své domácí zápasy osmý celek tabulky, FC Turín. Janovský celek chytá v posledních zápasech formu, naopak jeho soupeř hraje více než nepřesvědčivě. Favoritem jsou tedy domácí.

Hostující celek vyhrál z posledních pěti utkání pouze jedno a čtyři zbylé skončily prohrou. Nejostudnější porážka byla zřejmě ta z minulého kola, ve kterém Toro nestačilo na trápící se Empoli. Turín se tak posunul tabulkou směrem dolů a od sestupující trojice jej dělí pouze pět bodů. I přes tato nepříznivá fakta vyjádřil prezident klubu, Urbano Cairo, důvěru trenéru Novellinovi. Totéž se však nedá říci o fanoušcích, kteří se již začínají ptát, zda-li je Walter Novellino muž na správném místě a někteří dokonce žádají jeho "hlavu".

"Je pravda, že v tuto chvíli cítím na sobě plnou zodpovědnost," řekl Walter Novellino než odcestoval jeho tým do Janova. "Já jsem trenér Turína a přijímám kritiku. Jsem jako otec na své děti – někdy bez servítek křičím, ale mé záměry jsou vždycky dobré. Takový jsem. Takto trénuji a tímto způsobem jsem vyhrával. Jsem stále ve funkci a tým stojí za mnou," dodal trenér turínského celku. V minulém utkání navíc velmi špatně reagoval Alvaro Recoba na své střídání, což ubralo na pohodě Toro. Avšak trenér Novellino přiznal, že stáhnutí uruguayského útočníka bylo možná chybou: "Někdy se trenérovi střídání povede, jindy zase ne. Alvaro se mi zdál unavený, a tak jsem chtěl někoho, kdo bude více doplňovat Di Micheleho."

Atmosféra v týmu "Il Grifione" je značně uvolněnější, a to i když bude trenér Gian Piero Gasperini při souboji s Turínem na lavičce svého týmu chybět. V minulém utkání s AS Řím, jenž jeho tým prohrál těsně 2:3 až po proměněné penaltě Daniele De Rossiho v 80. minutě, totiž neudržel své emoce a byl vykázán v závěru utkání na tribunu. Utkání s Turínem tak odkličuje jeho asistent Bruno Caneo. "Caneo mě dobře nahradí a hráči stejně vědí co mají dělat," řekl Gasperini.

Domácímu celku budou chybět zranění Ivan Jurič, Matteo Paro, Santos a Sacramento Danilo. Místo Danila by se měl do útoku navrátit Julio Cesar de Leon a v záloze za Chorvata Juriče naskočí Omar Milanetto. Hostující celek by měl nastoupil ve stejné sestavě jako proti Empoli. Suspendovaný je Roberto Stellone a na marodce jsou stále Paolo Zanetti, Ivan Franceschini, Gianluca Comotto a Cesare Natali.

FC Janov - pravděpodobná sestava:

Rubinho - Cesare Bovo, Alessandro Lucarelli, Domenico Criscito - Marco Rossi, Omar Milanetto, Abdoulay Konko, Fabiano - Julio César de León, Marco Borriello, Giuseppe Sculli

FC Turín - pravděpodobná sestava:

Matteo Sereni - Marco Motta, Marco Di Loreto, Hernán Paolo Dellafiore, Marco Pisano - Aimo Diana, Vincenzo Grella, Simone Barone, Salvatore Lanna - Alvaro Recoba - David Di Michele

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.35 - 3.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Empoli FC - FC Parma

Záchranářský duel bude k vidění na stadionu Carla Castellaniho, kam zavítá Parma. Domácí Empoli je na osmnáctém místě, což je poslední příčka zaručující sestup do nižší soutěže. Hosté z Parmy na tom nejsou o moc lépe. S třiceti body se krčí na šestnácté pozici.

Empoli v posledním kole dokázalo zvítězit na půdě turínského FC 1:0, když tři body zajistil až dvě minuty před koncem Ighli Vannucchi. Pro Empoli to byly velice důležité body, jelikož byli před tímto zápasem na poslední dvacáté příčce. A po sedmi zápasové šňůře bez vítězství opět vyhráli. Tým trenéra Luigi Cagniho tak mohl být spokojený.

Problémem Empoli i nadále zůstává ofenzivní činnost. Z dvaatřiceti utkání rozvlnili domácí síť pětadvacetkrát, což je nejméně ze všech týmu ligy. Empoli se zachrání jen tehdy, pokud tuto činnost zlepší, a také tehdy pokud nebudou na domácí půdě ztrácet jeden zápas za druhým. V bilanci domácích utkáních je Empoli předposlední. Ze stadionu Carla Castellaniho si odvezlo bodový zisk dvanáct týmů.

Parma v posledním zápase hrála doma s Laziem Řím a přestože v utkání vedla 1:0, nakonec v závěru prvního poločasu zachraňoval remízu 2:2 Massimo Paci. Klub z města šunky se nyní pohybuje pouze s jednobodovým náskokem před sestupovými vodami. Parma sice má odložené utkání s Juventusem k dobru, přesto půjde v tomto duelu o hodně. Pokud hosté v tomto utkání prohrají, tak je jejich sok v tabulce předběhne.

Parma dokázala vyhrát v prvním vzájemném utkání letošní sezony 1:0. A i na stadionu Carla Castellaniho se jí daří. Svěřenci trenéra Hectora Cúpera zvítězili dvakrát z posledních čtyř návštěv. Domácí v boji o záchranu zužuje celkem početná marodka. Chybět budou zranění Niccola Pozzi, Francesco Pratali, Claudio Marchisio a Mchedlidze. Na straně hostujícího celku to jsou pouze Ferdinand Coly a Andrea Pisanu.

Empoli FC - pravděpodobná sestava:

Daniele Balli – Andrea Raggi, Lino Marzoratti, Felice Piccolo, Vittorio Tosto - Antonio Buscè, Francesco Marianini, Alessandro Budel, Luca Antonini, Ighli Vannucchi – Luca Saudati

FC Parma - pravděpodobná sestava:

Luca Bucci – Damiano Zenoni, Massimo Paci, Giulio Falcone, Paolo Castellini –Daniele Dessena, Luca Cigarini, Stefano Morrone, Andrea Gasbarroni – Igor Budan, Cristiano Lucarelli

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.75 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 10

Udinese Calcio - AS Řím

Jeden z ostře sledovaných utkání 33. kola italské Serie A se odehraje na Stadio Friuli v Udinese. Sedmé Udinese Calcio přivítá druhý AS Řím. Domácí mají stále ještě šanci si zahrát v příštím roce Ligu mistrů, hosté zase letos vyhrát Scudetto. Oba celky tak berou pouze tři body.

Friuliani se po nepovedeném vstupu do kalendářního roku 2008 opět vracejí do formy. Udinese již neprohrálo sedm utkání v řadě a úspěšně tak útočí na vysoko postavené příčky. Na dvojici Sampdoria – AC Milán ztrácejí Friuliani pouhý bod, na čtvrtou Fiorentinu pak bodů pět. Udinese si v posledních zápasech připsalo např. důležitý skalp Fiorentiny nebo remízy s Palermem a Laziem. Proti silným se mu tedy daří. Nicméně AS Řím je pokládán za nejlépe hrající italský tým, a tak nebude čekat svěřence Pasquala Marina žádná procházka růžovým sadem. Avšak výhra proti Římu je pro domácí klíčovou záležitostí při udržení jejich šancí na Ligu mistrů. AC Milán a Fiorentina hrají totiž na půdě Juventusu, respektive Interu, a dá se tedy očekávat, že alespoň některý z nich ztratí.

Zatímco v Udinese jsou všichni nadšeni ze skvělé formy, tak v Římě smutní po vyřazení z Ligy mistrů. Římané jeli do Manchesteru smazat dvoubrankové manko, což byl velmi těžký úkol. Nicméně, všechno mohlo být jinak ve 30. minutě, kdy rozhodčí Övrebö nařídil velmi přísnou penaltu po zákroku Browna na Manciniho. Daniele De Rossi však netrefil bránu a Římanům se rozplynuly naděje. V závěru navíc dal branku Tevéz a Giallorossi se museli se soutěží rozloučit.

Římané si tak v domácí soutěži budou chtít zpravit chuť a do boje o titul přivézt tři body z Udine. Hlavní motivací by jim měl být návrat Francesca Tottiho, který se objevil v nominaci Luciana Spallettiho pro toto utkání a je tak velmi pravděpodobné, že nastoupí v základní sestavě. V posledním kole Římané porazili FC Janov až brankou v 80. minutě, jejímž autorem byl paradoxně De Rossi z pokutového kopu. Nicméně Inter neztratil. V tomto kole je ale šance Giallorossi přiblížit se prvnímu místu daleko větší. Inter totiž hostí čtvrtou Fiorentinu, která ve čtvrtek velkolepě zvítězila v Eindhoven 0:2 a postoupila tak do semifinále Poháru UEFA.

Naposledy zvítězili svěřenci Lucina Spallettiho v Udinese brankou Matteo Ferrariho v minulé sezóně. První souboj obou rivalů v té letošní vyhrál také Řím, tentokráte v poměru 2:1 na Stadio Olimpico. Tento souboj však bude o něco vyhrocenější. Dalo by se říci, že pro oba týmy klíčový v cestě za jejich cíly.

Domácí celek bude stále postrádat zraněného stopera Felipeho, jehož místo však na výbornou zaujímá český stoper Tomáš Zápotočný, který byl dokonce minulý týden v sestavě kola! Spolu s Felipem jsou na marodce Christian Obodo a Gyan Asamoah. Suspendovaný je Giandomenico Mesto. Smrtící útok – Pepé, Quagliarella a Di Natale je však kompletní a zejména kapitán Antonio Di Natale hraje nyní ve skvělé formě. Na římské straně budou chybět pouze zranění obránci Matteo Ferrari a Marco Cassetti.

Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:

Samir Handanovič - Cristian Zapata, Tomáš Zápotočný, Aleksandar Lukovič - Damiano Ferronetti, Gaetano D'Agostino, Gökhan Inler, Andrea Dossena - Simone Pepe, Fabio Quagliarella, Antonio Di Natale (c)

AS Řím - pravděpodobná sestava:

Alexander Doni - Cicinho, Philippe Mexes, Juan, Chrisitan Panucci - Daniele De Rossi, David Marcelo Cortés Pizarro - Rodrigo Taddei, Simone Perrotta, Alessandro Mancini - Francesco Totti (c)

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 2.95 - 2.20

Tip EuroFotbal.cz: 2

Reggina Calcio - Sampdoria Janov

Předposlední Reggina přivítá na Stadio Oreste Granillo šestou Sampdorii, jejímž koučem je nyní Walter Mazzarri, jenž ještě v loňském roce vedl právě Regginu. Sampdoria podává velice dobré výkony, již sedm zápasů neprohrála a stále drží poslední místo zajišťující evropské poháry. Šance je ale stále také na Ligu mistrů. Naopak Reggina nevyhrála již čtyři zápasy v řadě a od nesestupových příček jí dělí 2 body.

"Na domácím hřišti je Reggina velice silná a my ji nesmíme za žádnou cenu podcenit, pokud si odsud chceme odvést tři body," uvědomuje si Mazzarri. Blucerchiati vyhráli čtyři z posledních pěti utkání na hřištích soupeře a výbornou bilanci budou chtít potvrdit i proti sestupem ohrožené Reggině.

Hosté se budou muset obejít bez suspendovaného dua Accardi, Palombo. Nahradit by je v obraně, respektive záloze měli Gastaldello a Volpi. Mimo hru jsou také dlouhodobě zranění Montella s Mirantem.

Domácí kouč Nevio Orlandi pravděpodobně opět přejde na systém 3-4-1-2. Díky tomu se na lavičku posadí Cirillo, Tognozzi a Makinwa, které nahradí Cascione, Cozza a Amoruso. Paraguayský záložník Jose Montiel je stále mimo kvůli zranění.

Reggina Calcio - pravděpodobná sestava:

Campagnolo - Lanzaro, Valdez, Aronica - Vigiani, Barreto, Cascione, Modesto - Cozza - Brienza, Amoruso

Sampdoria Janov - pravděpodobná sestava:

Castellazzi - Lucchini, Sala, Gastaldello - Maggio, Sammarco, Volpi, Franceschini, Pieri - Cassano, Delvecchio

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.00 - 2.82

Tip EuroFotbal.cz: 2

Neapol SSC - Atalanta Bergamo

Ve 33. kole Serie A se proti sobě na Stadio San Paolo postaví dva sousedé z tabulky. Domácí desátá Neapol přivítá devátou Atalantu Bergamo, která má pouze o bod více. Oba celky mají nevyrovnané výkony, když v posledních třech utkáních získaly shodně čtyři body, což znamená, že vystřídaly všechny možné výsledky – výhru, remízu a prohru.

Fanoušci Atalanty se již nemusí starat o to, kdo bude příští sezonu jejich tým koučovat, jelikož dosavadní trenér Luigi Del Neri se nakonec rozhodl, že smlouvu prodlouží a zůstane u kormidla i příští sezonu. "Atalanta má skvělé zázemí a sehranou skupinu lidí, kteří odvádějí dobrou práci. Také kvůli této skutečnosti jsem se rozhodl pokračovat," sdělil novinářům sedmapadesátiletý kouč, jenž je v Atalantě od loňského léta a s klubem odvádí dobrou práci.

Hosté jdou do boje o střed tabulky bez svého nejlepšího střelce Cristiana Doniho, jenž je suspendovaný. Doni, který letos vstřelil již 11 branek, neunesl závěr minulého utkání s Interem Milán, když se nechal vyloučit a vysloužil si dvouzápasový trest. Dalšími hráči, kteří do utkání nezasáhnou kvůli zraněním, jsou obránce Claudio Rivalta a útočník Antonio Langella. Domácí Neapol v posledním kole prohrála v Catanii 0:3 a ztrátu bodů bude chtít proti Atalantě napravit. Tato překvapivě vysoká porážka již nejspíše definitivně rozhodla, že Neapol si evropské poháry nezahraje. "Jsem naštvaný," neskrýval své rozhořčení sportovní ředitel domácích Marino. "Udělali jsme příliš mnoho chyb a není to poprvé, co jsme podali takhle špatný výkon."

Neapol bude bez suspendovaného obránce Santacroceho a zraněného kanonýra Zalayety, jenž je mimo do konce sezony kvůli zraněnému kolenu. Dobrou zprávou je naopak návrat Manuela Basiho.

Neapol SSC - pravděpodobná sestava:

Gianello - Cannavaro, Contini, Domizzi - Mannini, Blasi, Gargano, Hamsik, Savini - Calaiò, Lavezzi

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:

Coppola - Belleri, Carrozzieri, Manfredini, Bellini - Ferreira Pinto, Tissone, Guarente, Padoin - Paolucci, Floccari

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.00 - 4.10

Tip EuroFotbal.cz: 0

Lazio Řím - AC Siena

Lazio Řím přivítá na Stadio Olimpico Sienu a i když by se při prvním pohledu na tabulku mohlo zdát, že půjde spíše o boj o střed tabulky, úplně tak tomu není. Jak Lazio, tak Siena poslední dva zápasy remizovali a na svém kontě mají 39, respektive 37 bodů. Od sestupových příček sice mají poměrně slušný náskok, ale stále musí zůstat na pozoru.

Kouč hostující Sieny Mario Beretta moc dobře ví, že je jeho svěřence v Římě nečeká nic lehkého. Vždyť Lazio doma naposledy prohrálo 13. ledna a z 21 možných bodů jich získalo hned 19. "Lazio doma předvádí skvělý fotbal a pro nás to nebude vůbec jednoduché. Nesmíme se ale vzdát, jelikož každý bod je pro nás důležitý," říká Beretta. Bianconeri by si určitě rádi zavzpomínali na poslední utkání loňské sezony, které bylo právě proti Laziu a vítězství Sieny rozhodlo o jejich setrvání v nejvyšší soutěži.

Také pro domácí je utkání důležité. Lazio by chtělo určitě vyhrát, jelikož příští týden ho čeká Inter, se kterým bude každý bod výhrou. Poslední utkání s Parmou skončilo remízou 2-2 a Biancoceleste se nyní nacházejí na 11. pozici s dvoubodovým náskokem na Sienu.

Kouč domácích Delio Rossi nemůže počítat se zraněným obráncem Behramim. Naopak v nominaci jsou uzdravení Firmani a Diakhite. Hosté budou mít k dispozici po návratu Codrey s Frickem kompletní kádr.

Lazio Řím - pravděpodobná sestava:

Muslera - Zauri, Rozenhal, Cribari, Radu - Dabo , Ledesma, Mutarelli - Mauri - Pandev, Rocchi

AC Siena - pravděpodobná sestava:

Manninger - Rossettini, Portanova, Loria, Rossi - Vergassola, Codrea, Galloppa - Locatelli - Maccarone, Frick

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.65 - 5.00

Tip EuroFotbal.cz: 10

AS Livorno - Cagliari Calcio

Další záchranářský duel se odehraje mezi domácím Livornem a hostujícím Cagliari. Livorno čeká na vítězství už šest zápasů, kdežto hosté ze Sardinie po čtyřech utkání naposledy poprvé prohráli. Oba týmy mají shodně dvacet devět bodů.

Stadion Armanda Picchiho letos soupeře neděsí. Livorno má totiž na domácím stadioně nejhorší bilanci ze všech týmů Serie A. Vyhrát se tu domácím podařilo pouze ve třech případech. Tuto žalostnou bilanci se pokusí svěřenci trenéra Giancarla Camoleseho vylepšit v utkání s Cagliari, kterému se naopak nedaří na hřištích soupeře. Livorno se trápí především v koncovce. Fotbalisté Livorna nedali branku už třetí zápas po sobě. V Udinese prohráli 2:0, poté doma se Sienou remizovali 0:0 a naposledy v již zmiňovaném utkání prohráli se Sampdorií 2:0. Livorno musí zlepšit prakticky vše, jinak jim vlak se záchranou ujede.

Zato Cagliari předvedlo jak se o záchranu bojuje. Sérii dobrých výsledků přerušil až AC Milán, když v posledním kole Cagliari porazil 3:1. Nicméně ještě předtím dokázalo Cagliari obrat o bodu o Scudetto bojující AS Řím. Velký podíl na posledních výsledcích má trenér Davide Ballardini. Pokud Cagliari nepoleví, tak se nejspíš zachrání. Hodně napoví právě tento duel. Vzájemná bilance obou soupeřů je hodně vyrovnaná. Remízou skončil poslední vzájemný duel hraný v Cagliari (0:0). Body se dělili i v dalších šesti utkáních z devíti případech

Livorno nastoupí bez zraněných Giuliana Giannicheddy, Francesca Volpeho a Davida Balleriho. Cagliari má jen dva zraněné hráče, kterými jsou Davide Marchini a Paolo Bianco

AS Livorno - pravděpodobná sestava:

Marco Amelia – Alessandro Grandovi, Dario Knezevic, Fabio Galante, Nico Pulzetti – Daniele De Vezze, Martin Bergvold, Antonio Filippini, Giovanni Pasquale – Francesco Tavano, Fausto Rossini

Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:

Marco Storari – Francesco Pisano, Diego Lopez, Michele Canini, Alessandro Agostini – Michele Fini, Daniele Conti, Andrea Parola, Andrea Cossu - Jeda, Robert Acquafresca

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.80 - 3.45

Tip EuroFotbal.cz: 02

Inter Milán - ACF Fiorentina

Druhým šlágrem 33. kola italské nejvyšší soutěže je bezpochyby souboj na Stadio Giuseppe Meazzy, známý také jako San Siro, kde se střetne vedoucí Inter Milán se čtvrtou Fiorentinou. Domácí Nerazzurri sice v poslední době hodně ztráceli, ale proti Atalantě se jim konečně podařilo vyhrát a udržet si odstup na čele tabulky. Naopak Fialky již třikrát vystřídali prohru s výhrou, přesto jsou ale stále čtvrté.

Rumunský obránce Christian Chivu je naprosto přesvědčen, že Inter se na závěr sezony plně soustředí a Scudetto si již nenechá vzít. "Samozřejmě, že vypadnutí z Ligy mistrů nás po psychické stránce velice rozhodilo, ale musíme se opět dát dohromady a špatné momenty hodit za hlavu," odůvodňuje herní krizi Interu Chivu. "Ještě se může stát cokoliv. Máme několik zraněných a na tým dopadá únava. Musíme ale vše překonat a získat vytoužené Scudetto," říká rumunský reprezentant.

Nerazzurri se s ohledem na historické statistiky nadcházejícího souboje nemusí příliš obávat. Posledních osm utkání na San Siru mezi těmito dvěma celky totiž dopadlo hned sedmkrát lépe pro Inter. Jenomže Fiorentina bude povzbuzena vydařeným vystoupením v Poháru UEFA, kdy prošla přes PSV Eindhoven do semifinále. Klub z Florencie je tak nyní jediným italským zástupcem v evropských pohárech.

Kouč hostů Cesare Prandelli byl po vítězství nad PSV nadmíru spokojen a věří, že jeho svěřenci předvedou podobný výkon i proti Interu. "Budeme hrát proti momentálně nejlepšímu klubu v zemi, takže to bude velice těžké. Musíme být plně soustředěni a tvrdě pracovat," ví moc dobře Prandelli, jenž do nedělního večerního zápasu pošle do stoperské dvojice vedle Kroldrupa Gamberiniho a Ujfaluši se přesune na pravý kraj obrany. Ve středu obrany přenechá místo Kuzmanovičovi suspendovaný Donadel a v tříčlenném útoku se místo Waiga objeví Santana. Mimo hru je kvůli zranění křídelník Semioli. Domácí trenér Roberto Mancini udělá v sestavě oproti minulému utkání dvě změny. V obraně nahradí zraněného Rivase Chivu a v útoku místo Crespa nastoupí Cruz. Vedle argentinského útočníka by se mohl objevit i mladičký Balotelli. Na listině zraněných jsou Dacourt, Samuel, Cordoba a Ibrahimovič, ke kterým se připojil již zmiňovaný Rivas.

Inter Milán - pravděpodobná sestava:

Julio Cesar - Maicon, Burdisso, Materazzi, Maxwell - Zanetti, Vieira, Cambiasso, Stankovic - Balotelli, Cruz

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:

Frey - Ujfalusi, Kroldrup, Gamberini, Gobbi - Kuzmanovic, Liverani, Montolivo - Jorgensen, Pazzini, Mutu

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.30 - 6.40

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama