Hlavní obsah

Rusko opět proti Švýcarsku

Rozhodující den čeká na mistrovství světa v ledním hokeji na osm reprezentačních mužstev. Vůči minulým rokům je rozdílem to, že se ve čtvrtfinále utkají týmy, které spolu hrály v kvalifikační skupině. Kanada tak bude moci například odčinit páteční trápení s Norskem. Rusko se po jediném dni volna opět utká se Švýcarskem.

Článek

Rusové se vloni zařadili do zástupu těch, kteří nedokázali zvítězit na domácím šampionátu. Přesto jsou letos díky své útočné síle opět mezi velkými favority. Góly se jim vskutku daří střílet od začátku turnaje a není překvapením, že se v tomto směru nejvíce činí řada, která vznikla na konci února ve Washingtonu. Produktivní jsou však i další útočníci, i když Kovalčuk se nečekaně proměnil ve dvorního nahrávače. Ruským obráncům se naopak nedaří úplně dobře. Útok ani brankáři od nich výraznou podporu nedostávají. Trenér Bykov ovšem musel největší problémy řešit právě v bráně. Na mistrovství světa si pod ním letos zachytali již tři gólmani. Poslední dva zápasy absolvoval Nabokov, který má z ruských brankářů aktuálně nejhorší statistiky. Vzhledem ke zkušenostem lze přesto v nejdůležitějším reprezentačním utkání sezóny očekávat právě jeho start.

Švýcarsko splnilo svůj tradiční první cíl a opět postoupilo do čtvrtfinále. Vstup do turnaje se mužstvu velmi vydařil. Ve skupině A obdrželo ve třech zápasech pouhé čtyři góly a vyhrálo ji bez ztráty bodu. Úvodní utkání kvalifikační skupiny ovšem poznamenala únava z náročného programu. Švýcarsko inkasovalo více gólů než předtím ve všech zápasech dohromady. Mužstvu se následně zdařila víkendová pojistka na postup díky rozstřílení outsidera. Pondělní pokus o posun vzhůru v tabulce již nevyšel. Hokejisté Švýcarska tvoří velmi kompaktní celek, což dokumentuje i fakt, že se mezi nimi našel zatím pouze jeden alespoň třígólový střelec. Jistým překvapením je doposud nulový účet Zieglera, který alespoň pomáhá mužstvu svojí přítomností na ledě, jak ukazuje jeho +/- hodnocení. Asistenci si již připsal i brankář Gerber, který v posledním zápase skupiny odpočíval a dnes může být jeho nasazení proti stejnému soupeři momentem překvapení.

Bookmakeři bwin ovšem žádné překvapení neočekávají. Rusko nezískalo titul mistrů světa dlouhých patnáct let a dnes k němu může udělat důležitý krok výhrou v normální hrací době v kursu 1,15 . Jeho soupeř však na tomto mistrovství již jednoho favorita zaskočil. Pokud dnes Švýcarsko postoupí po deseti letech opět do semifinále, stane se tak v kursu 6,75 .

Reklama