Hlavní obsah

Hamburk uvidí španělské čtvrtfinále

Tenisový turnaj v německém Hamburku dnes nabídne zajímavou podívanou. V posledním dnešním čtvrtfinále totiž změří své síly španělský veterán Carlos Moya se svým nástupcem Rafaelem Nadalem.

Článek

Oba hráči se shodou okolností narodili na Mallorce. „Na Mallorce jsme spolu na kurtech strávili hodně času,“ netají se současná světová dvojka Nadal, který má s Moyou na okruhu ATP kladnou bilanci. Zvítězit totiž dokázal dohromady už pětkrát, Moya má na svém kontě dvě výhry - poslední z roku 2006. Letos se na kurtu potkali v Čennaí a indičtí fanoušci shlédli opravdu parádní podívanou, kterou Nadal vyhrál po setech 6-7, 7-6 a 7-6.

Mladší ze Španělů si v uplynulé sezoně udržel svůj vysoký standard, když vyhrál hned šest turnajů (Indian Wells, Monte Carlo, Barcelona, Řím, Roland Garros a Stuttgart). Jak vidno, hned pět z nich bylo antukových, čímž Nadal jen potvrdil, že na oranžovém povrchu mu stále nemůže konkurovat ani Roger Federer. Letos tomu není prozatím jinak, jelikož Rafa dokázal získat triumfy v Monte Carlu a Barceloně. Překvapivé zaváhání si však připsal v Římě, čehož náležitě využil Novak Djokovič, který v brzké době s největší pravděpodobností vystřídá Nadala na postu korunního prince.

Stále 21letý mladík se však nevzdává, což nyní potvrzuje v Hamburku, kde si poradil s Italem Staracem a včera i Andym Murrayem. „Nevím, kde je hranice mé nejlepší výkonnosti. Jsem šťastný, hraji dobře. To je pro mě tou nejdůležitější věcí. Nevím zda jsem blízko maximální výkonnosti, protože nikdy nevíte, jaké je vaše maximum. Ale jsem šťastný, jak jsem hrál dnes a chci v tom pokračovat i zítra,“ konstatoval Nadal po souboji s Murrayem.

Dnes ho čeká ryze španělský duel s Carlosem Moyou, který je hned o deset let starší, a když byl poprvé světovou jedničkou, Nadal slavil teprve 13. narozeniny. Těžko už od tohoto Španěla čekat takové úspěchy, přesto se loni světové tenisové veřejnosti výrazně připomenul. Během roku totiž poskočil hned o 26 příček žebříčkem výše, a letos na tento skok navazuje. V tuto chvíli je tak dokonce 12. hráčem světa, což se už moc nečekalo. Kromě zmíněné prohry v semifinále v Čennaí, si zahrál finále v Costa Do Sauipe. Na ostatních podnicích končil převážně ve druhém kole, ale v Hamburku už vyřadil Benneteaua, Rochuse a Safina.

I přes to je dnes jasným favoritem Rafael Nadal. Na jeho výhru určila sázková kancelář bwin velmi nízký kurs 1.05. Podle bookmakerů je naopak jasným outsiderem tohoto španělského duelu Carlos Moya, na jehož výhru je kurs 7.50.

Reklama