Hlavní obsah

Detroit je blízko Stanley Cupu

Zatímco NBA odstartuje finálovou sérii až za pár dní, boj o Stanley Cup vrcholí. Nejsledovanější hokejová soutěž na světě uzavírá tradičně sezonu na ledových kluzištích a právě takový konec je nyní velmi blízko. Detroit dokázal v posledním utkání vyhrát na ledě Pittsburghu a do pátého duelu vstupuje s „mečbolem“ za stavu 3:1 na zápasy.

Článek

K dispozici má navíc domácí prostředí, kde letos Pittsburgh nevstřelil prozatím ani branku. Úvodní zápas série totiž vyhrála Rudá křídla 4:0 a ve druhém souboji vstřelila o pouhý gól méně. Zápasy na ledě Tučňáků se nesly ve vyrovnanějším duchu, když nejprve zvítězili domácí 3:2 a následně Detroit dokázal díky Hudlerovi brance vyhrát 2:1.

Tímto výsledkem se Detroit výrazně přiblížil zisku Stanley Cupu, který naposledy vybojoval v roce 2002. „Je to věc bytí a nebytí. Můžete být trošku nervózní, poněvadž to ke hře patří, ale po úvodním buly to bude stejné jako v prvním zápase. Proti těmto hráčům nemůžete jen přihlížet a hodit věci za sebe. Musíme mít dobrý start do utkání, to je nyní velmi důležité,“ konstatoval útočník Detroitu Kirk Maltby, který společně se svými současnými spoluhráči Draperem, McCartym, Lidströmem a Holmströmem vybojoval tituly v letech 1997, 1998 a 2002.

Do sestavy Rudých křídel se dnes vrací švédský útočník Thomas Holmström. „Bylo to strašné, opravdu není nic horšího. Naštěstí jsem se pak uklidnil, když jsem viděl, jak kluci hrají. Už se ale těším na zítřek. Cítím se totiž velmi dobře,“ řekla opora domácích.

Z předchozích odstavců je jasné, že dnes Pittsburgh nečeká žádný jednoduchý úkol. Třetí nejlepší tým základní části vstoupil do play-off duelem se silnou Ottawou, ale tým kolem dvojice Crosby - Malkin dokázal svého soupeře smést ve čtyřech zápasech. O utkání více potřebovali Tučňáci na vyřazení Rangers a také ve finále Východní konference s Philadelphií.

Detroit je však tradičně nesmírně těžký soupeř, což se jasně potvrdilo a Pittsburgh má tak dnes nůž na krku. Tučňáci by potřebovali, aby se zvedl především Jevgenij Malkin, který zaznamenal ve finálové sérii prozatím pouhý jeden kanadský bod. „V tuhle dobu musíte s mnoha věcmi bojovat. Není to vždy jednoduché. Je to prostě součástí play-off a vy si s tím musíte poradit. Malkin si věří a my věříme jemu,“ říká jasně druhá hvězda týmu Sidney Crosby. „Abychom zůstali naživu, tak musíme vyhrát. Je to velice jednoduché. Budeme trochu zoufalí, ale musíme vyhrát,“ dodává kapitán Tučňáků, jehož protějšek Nicklas Lidstrom se může stát prvním evropským kapitánem, který zvedne nad hlavu Stanley Cup.

Podle bookmakerů společnosti bwin vstoupí v roli favorita do zápasu samozřejmě domácí. Na vítězství Detroitu totiž vypsali kurs 1.65. Myslíte si, že Pittsburgh dokáže sérii protáhnout, pak si vsaďte na jeho vítězství s kursem 4.00 rovné. Jste-li názoru, že se v základní hrací době nerozhodne, pak je tu kurs 4.35 na remízu.

Reklama