Hlavní obsah

Francie se utká s Rumunskem

Po včerejších očekávaných výhrách Chorvatska a Německa ve skupině B, přichází na řadu skupina smrti. Jako první shlédnou diváci ve švýcarském Curychu souboj Francie a Rumunska.

Článek

Země galského kohouta dnes vstupuje do nové éry. Poprvé po více než dekádě nebude jejím lídrem Zinedine Zidane, který Francii na Mistrovství světa 2006 dopomohl k finálové účasti. Jedním z nových vůdců by mohl být krajní záložník Bayernu Mnichov Franc Ribéry a svůj velký talent chce jistě ukázat i talentovaný útočník Lyonu Karim Benzema.

Šampioni z Eura 2000 se do hlavního turnaje probojovali rovněž přes velmi obtížnou skupinu zahrnující Itálii, Skotsko či Ukrajinu. Přípravné duely The Blues alespoň výsledkově vcelku vyšly. Porážku si ze Stade de France odvezla třeba Anglie, Ekvádor a naposled Kolumbie. Pouze nad Paraguayí svěřenci trenéra Domenecha nedokázali zvítězit a rozešli se smírně bez branek.

„Naše síla musí přijít především ze zajištěné obrany. Nejdůležitější bude nedostat gól. Zároveň jsme si vědomi síly našich útočníků, kteří mohou zahrozit téměř kdykoliv,“ říká Claude Makelele, kterého při absenci Patricka Vieiry na postu defenzivního záložníka doplní Jeremy Toulalan. Trenér Domenech dnes bude s největší pravděpodobností preferovat tradiční rozestavení 4-4-2 s útočníky Henrym a Benzemou.

Jedním z mála pamětníku vítězného MS 1998 v současném kádru je obránce Barcelony Lilian Thuram. „Jsou velmi silní. V kvalifikaci porazili Holandsko a právě jich bysme se možná měli obávat nejvíce,“ dodává s respektem 36letý zkušený bek.

Celek Rumunska by podle papírových předpokladů neměl ostatní velká esa skupiny C příliš ohrozit. Tato skutečnost však může svěřencům trenéra Victora Piturci hrát do karet. „Nejsme tady na dovolené. Pozitivní výsledek proti Francii nás může nabudit k velkým věcem. Našim cílem je čtvrtfinále,“ říká obránce Cosmin Contra, jehož tým skončil v kvalifikaci na první příčce před Nizozemskem.

Velkou měrou k tomuto úspěchu přispěl i defenzivní záložník Interu Milán Cristian Chivu. V útoku se Rumunsko může spolehnout na útočníka Fiorentiny Adriana Mutua. „Je to skvělý hráč a velká osobnost. Dokázal to v posledních dnech výbornými výkony v tréninku,“ dodává Chivu na adresu střelce 17 branek v kvalifikaci, který se musí vypořádat s úmrtím své babičky.

Podle sázkové kanceláře bwin je favoritem na výhru Francie s kursem 1.75. Na vítězství Rumunska určili bookmakeři kurs 4.60 a na remízu si můžete vsadit v kursu 3.20.

Reklama