Hlavní obsah

Zastaví Federera nevyzpitatelný Safin?

Tenisový Wimbledon pomalu míří ke svému finiši. Za obhajobou prvenství míří i nezastavitelný Roger Federer, kterému se cestu do finále pokusí znepříjemnit horkokrevný Marat Safin.

Článek

Roger Federer jako jediný ze všech tenistů v dosavadním průběhu Wimbledonu neztratil ani jeden set. Na jeho raketě skončili Dominik Hrbatý, Švéd Soderling, Marc Gicquel, Lleyton Hewitt a naposled si ani ne za dvě hodiny bez větších problémů poradil s Mariem Ančičem z Chorvatska.

„Jsem velmi šťastný a nevypotřeboval jsem ani příliš energie. Zápas jsem naprosto kontroloval a nikdy jsem nebyl pod velkým tlakem. Na centrálním kurtu se cítím výborně a moje sebedůvěra je na vysoké úrovni,“ dodal populární FedEx po výhře nad Ančičem, který je jeho posledním přemožitelem na trávě z Wimbledonu 2002. Od té doby švýcarský fenomén neprohrál na trávnatém povrchu celkem 64 utkání.

Po ne úplně stoprocentním startu do sezony je tak Federer opět ve velké pohodě. Úvod letošní sezony nebyl pro světovou jedničku úplně nejlepší, když po semifinále prvního grand slamu v Melbourne vypadl hned v prvním kole v Dubaji a na své první turnajové prvenství čekal až do poloviny dubna, když triumfoval v Estorilu. V antukové části sezony byl rodák z Basileje ve stínu Rafaela Nadala, ale když se naposled vrátil na zelený pažit v německém Halle, opět neměl konkurenci.

Před začátkem turnaje by si na postup Marata Safina do semifinále vsadil málokdo. Po postupu přes Itala Fogniniho ale ruský tenista šokoval výhrou nad Novakem Djokovičem a v jeho spanilé jízdě ho nezastavili dále Ital Seppi, Stanislas Wawrinka a naposled ani Feliciano Lopez. Ten v duelu se 75. hráčem světa získal první sadu a Safin byl pochopitelně velmi nespokojený a dokonce odpálil jeden míček přes střechu mimo kurt. V dalších sadách se ale uklidnil a s přispěním výborného servisu průběh utkání zvrátil na svou stranu.

Po čtvrtfinálové účasti na Wimbledonu z roku 2001 si rodák z Moskvy na probíhajícím turnaji připsal svůj nejlepší výsledek, čímž dosáhl odměny za svou tvrdou práci, která mu v průběhu letošní sezony nepřinášela příliš mnoho ovoce.

„Abyste porazili Federera, musíte být jako Nadal a běhat po kurtu jako králík a pálit vítězné míče z každé části kurtu. Bude to pro mě hodně těžké,“ dodává výbušný ruský tenista.

Na vítězství Rogera Federera určili bookmakeři tradičně nízký kurs 1.05. Pokud věříte, že Švýcarovo panování na trávě ukončí Marat Safin, vsaďte si na něj u bwinu v příjemném kursu 6.25.

Reklama