Hlavní obsah

Gicquela vyzve De Bakker

Ve druhém kole tenisového turnaje v holandském Amersfoortu změří na centrálním kurtu jako první síly Marc Gicquel a Thiemo De Bakker. Prvně jmenovaný je na podniku s dotací 326 000 Eur nejvýše nasazeným hráčem, poradí si s domácím talentem hrajícím na divokou kartu?

Foto: AFP/Getty Images

Francouzský tenista Marc Gicquel.

Článek

Do letošního roku vstoupil Marc Gicquel účastí ve třetím kole úvodního grand slamu v Melbourne, kde nestačil na Nikolaje Davyděnka z Ruska. Na sklonku února zvítězil 52. hráč světa na challengeru v Besanconu a další povedenější výsledek si připsal až v květnu, kdy v portugalském Estorilu skončil ve čtvrtfinále znovu na raketě Davyděnka. Mezi posledních osm doputoval ještě v Casablance, tam jeho pouť turnajem zastavil krajan Gilles Simon. Na Roland Garros vypadl tuniský rodák ve druhém kole s Tommy Robredem a následně nestačil hned na úvod turnaje v Halle na Andrease Becka. Na trávě v Hertogenboschi měl 31letý tenista nadosah svůj první titul v kariéře, ale po výhrách nad Gasquetem, Melzerem či Caňasem nestačil ve finále na světovou pětku - Davida Ferrera. Ve Wimbledonu dokráčel francouzský tenista do třetího kola, kde podlehl Rogeru Federerovi a naposled ve švédském Bastadu skončil hned v prvním kole s Olivierem Rochusem.

Nasazená jednička měla postup do druhého kola volný, zato Thiemo De Bakker musel zdolat Adriana Cruciata z Rumunska, který se na žebříčku ATP nachází v polovině druhé stovky. Teprve devatenáctiletá naděje holandského tenisu si tak připsala druhý vítězný zápas na okruhu ATP a čtvrtý celkově.

V probíhajícím ročníku se De Bakker účastnil především turnajů série Futures, na kterých dvakrát triumfoval. Jenom dvakrát si 240. hráč žebříčku zahrál na challengerech. Na sklonku března v Neapoli skončil ve čtvrtfinále a před týdnem ve Scheveningenu došel až do semifinále. Juniorský vítěz Wimbledonu z roku 2006 obdržel divokou kartu v Amersfoortu už před dvěma lety a šokoval výhrou nad Julienem Benneteauem. Ve druhém kole ho potom zastavil až ve třech setech jeho dnešní soupeř Marc Gicquel. Loni se znovu podíval do druhého kola, když si na úvod poradil s vítězem olympijského turnaje – Nicolasem Massuem.

Favoritem je pochopitelně Marc Gicquel s kursem 1.42. Na vítězství Thiema De Bakkera určili bookmakeři bwinu kurs 2.45, který svědčí o tom, že pro ně domácí tenista zas takovým outsiderem není.

Reklama