Hlavní obsah

Porazí Češi v klíčovém duelu Němce?

Světový šampionát hokejistů do 20 let pokračuje v Ottawě již svým pátým hracím dnem. Zápolení v základních skupinách se pomalu chýlí ke svému závěru. Mezi celky, které budou hrát od druhého ledna o medaile, nechtějí chybět ani čeští reprezentanti. K postupu do vyřazovací fáze turnaje však potřebují obě svá zbylá utkání vyhrát.

Článek

Svěřenci trenéra Marka Sýkory nejprve utrpěli krutý výprask od domácích Kanaďanů. Před bezmála dvaceti tisíci diváky přitom odehráli solidní první třetinu, ovšem branka Johna Tavarese pouhé tři vteřiny před jejím skončením, určila ráz dalšímu průběhu střetnutí. Po zbytek zápasu se Češi nezmohli prakticky na nic, a jediným světlým momentem tak byla branka Jana Káni ze samotného závěru, znamenající však pouze mírnou korekci výsledku na konečných 1-8.

I ve druhém duelu čekal Čechy velmi těžký protivník, druhý ze zámořských výběrů, celek USA. Tentokrát již od počátku nastoupil v brance našeho družstva Dominik Furch, chytající za pražskou Slavii, a i přes čtyři inkasované góly podal dobrý výkon. Střetnutí přihlíželo ještě o pár set diváků více než v zápase Kanada - ČR, a historický rekord v návštěvnosti této věkové kategorie tak byl znovu posunut.

Po vydařeném vstupu do zápasu, kdy čeští hráči svého soupeře přehrávali, otevřeli skóre ve čtrnácté minutě Američané. Ve druhé třetině nejprve srovnal vítkovický Ondřej Roman, jenže na začátku poslední části hry měli Češi již tříbrankové manko. Přesné zásahy Martina Paryzeka a Jana Káni, který snižoval v sedmapadesáté minutě již na 3-4 však učinili ze zápasu drama. V závěrečné hře bez brankáře si v pásmu Američanů dokonce vytvořili čeští hokejisté drtivý tlak, jenže na vyrovnání již nedosáhli. „Scházelo málo k tomu, abychom utkání dovedli do prodloužení. Dostali jsme opravdu zbytečné branky. Závěr mě však naladil do optimismu k dalším bojům,“ uvedl kouč Sýkora.

Německo naopak vstoupilo do turnaje jednoznačným skalpem Kazachstánu. Neustálý tlak a neutuchající chuť připojit další a další branky byly spolu s bezchybným výkonem brankáře Timo Pielmeiera, chytajícího za Shawinigan Cataractes nižší zámořskou soutěž, příčinou devítigólového přídělu. Sebevědomí hráčů ze země našich západních sousedů tak získalo cenný impuls. I přes včerejší porážku od favorizované Kanady v poměru 1-5 hodlají Němci dnes proti Česku uspět. Zejména díky famóznímu výkonu gólmana Philippa Grubauera, který dostal proti javorovým listům příležitost předvést své umění, udrželo Německo výsledek v přijatelné výši. Trenér Ernst Hofner věří, že jeho celek je schopen překvapit a otevřít si tak cestu do čtvrtfinále.

Pomůže zlepšený výkon z duelu s USA, který snesl přísnější měřítka, české reprezentaci k důležitému triumfu nad Němci, nebo čekají hokejisty se lvíčkem na prsou potupné souboje o záchranu? Bwin vypsal na výhru Česka kurs 1.25, nerozhodný výsledek je oceněn kursem 7.00 rovných, a na úspěch Německa si můžete vsadit v zajímavém kursu 6.20.

Reklama