Hlavní obsah

Brazílie se utká s Itálií

Střed pracovního týdne využívají národní týmy k přátelským utkáním, kterých se odehraje nespočet, ale to hlavně zítra. Největším dnešním lákadlem je jednoznačně duel úřadujících mistrů světa z Itálie s fotbalovými kouzelníky z Brazílie. To vše na neutrální půdě na stadionu londýnského Arsenalu – Emirates stadium.

Článek

Oba slavné národní týmy se ve vzájemných utkáních potkaly celkem dvanáctkrát a každý si připsal pět vítězství. V poslední době však tyto celky na sebe narážely jenom zřídkakdy. V roce 1994 se ve finále MS radovali z výhry až po penaltách Kanárci a poslední vzájemný souboj skončil v roce 1997 ve Francii remízou 3:3.

„Není to exhibice, je to skutečný zápas. 65 000 diváků nás bude sledovat. Každého to bude zajímat. Z technického hlediska je Brazílie nejsilnějším mužstvem na světě,“ konstatuje trenér Azzurri Marcello Lippi, jehož hráči momentálně vévodí osmé kvalifikační skupině na MS 2010, ve které však už ztratili body za remízu 0:0 v Bulharsku. V nominaci Itálie chybí hvězdný útočník Alessandro Del Piero, který se v národním týmu představil naposled v září v duelu s Gruzií. V týmu mistrů světa nejsou ani Maldini či Totti, kteří ukončili reprezentační kariéru, ale především ikona AS Řím pokukuje po návratu.

„Bude se hrát v jiné atmosféře, ale to neubírá zápasu na důležitosti. Chceme vyhrát, avšak když hrajete o body, je všechno jiné – příprava i přístup. Přátelské souboje mohou být ale velice ošemetné,“ říká trenér Kanárků Dunga, který se musí vypořádat hned s několika ztrátami v útočné linii.

V sobotu se zranil milánský Kaká a zdravotní stav nepustí do hry ani forvarda FC Sevilla Luíse Fabiana. Trenér Dunga se tak rozhodl povolat útočníka Juventusu Amauriho, kterého však celek Staré dámy z důvodu pozdní žádosti nemusel uvolnit a ani tak neučinil. 28letý forvard přitom již delší dobu čekal na pozvánku od brazilské reprezentace. Na druhé straně už zanedlouho bude majitelem italského pasu. Ve výběru aktuálně druhého týmu v kvalifikační zóně CONMEBOL nechybí ani Ronaldinho, který kvůli nepřesvědčivým výkonům vynechal poslední tři zápasy v dresu Brazílie.

„Čeká nás hodně prestižní zápas, ale je škoda, že se hraje už v úterý. Potkávají se dva nejúspěšnější národní celky na světě, se všemi nejlepšími hráči, ale musejí hrát 48 hodin po skončení jejich ligových utkáních,“ dodává trenér Itálie Marcello Lippi.

Brazílie

Brankáři: Doni (AS Řím), Julio Cesar (Inter Milán) Obránci: Daniel Alves (Barcelona), Adriano Correia (Sevilla), Maicon (Inter Milán), Marcelo (Real Madrid), Lucio (Bayern), Luisao (Benfica), Juan (AS Řím), Thiago Silva (AC Milán) Záložníci: Anderson (Manchester United), Gilberto Silva (Panathinaikos), Felipe Melo (Fiorentina), Josue (VfL Wolfsburg), Elano (Manchester City), Julio Baptista (AS Řím), Kaká (AC Milán), Ronaldinho (AC Milán) Útočníci: Alexandre Pato (AC Milán), Adriano (Inter Milán), Robinho (Manchester City)

Itálie

Brankáři: Gianluigi Buffon (Juventus), Marco Amelia (Palermo), Morgan De Sanctis (Galatasaray) Obránci: Daniele Bonera (AC Milan), Fabio Cannavaro (Real Madrid), Andrea Dossena (Liverpool), Alessandro Gamberini (Fiorentina), Fabio Grosso (Olympique Lyon), Nicola Legrottaglie (Juventus), Gianluca Zambrotta (Milan) Záložníci: Alberto Aquilani (AS Řím), Mauro Camoranesi (Juventus), Daniele De Rossi (AS), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Simone Pepe (Udinese), Simone Perrotta (AS), Andrea Pirlo (AC Milán) Útočníci: Antonio Di Natale (Udinese), Alberto Gilardino (Fiorentina), Vincenzo Iaquinta (Juventus), Fabio Quagliarella (Udinese), Giuseppe Rossi (Villarreal), Luca Toni (Bayern)

Na výhru Brazílie vypsala sázková kancelář bwin kurs 2.05. Na vítězství Itálie určili bookmakeři kurs 3.35 a na remízu si můžete vsadit v kursu 3.15.

Reklama