Hlavní obsah

Dočká se Kirilenková prvního letošního vítězství?

Jediný turnaj elitní kategorie nabídne tento týden tenisový kalendář. Vzhledem k víkendovým zápolením mužů v Davis Cupu, pouze ženský podnik v mexickém Monterrey patří k prestižním. Hráčky si zde zahrají o podíl lehce přesahující dvě stě tisíc amerických dolarů. V prvním kole proti sobě nastoupí mimo jiné Maria Kirilenková a Marina Erakovičová.

Článek

Dvaadvacetiletá Maria Kirilenková učinila první krůčky bílého sportu v Moskvě. Coby šestnáctiletá překvapila postupem mezi dvaatřicet nejlepších na US Open. O rok později na menším turnaji v Hyderabadu stanula těsně pod vrcholem. V sezóně 2005 premiérový vavřín už dokázala získat, vzpomínat v dobrém jistě bude na Peking. Předloni nenašla přemožitelku v Kalkatě. Skvělé období zažila minulý rok, kdy ovládla trojici soutěží. Vítězný pohár si přivezla z Estorilu, Barcelony a Soulu. Z podniků velké čtyřky uspěla pouze v Melbourne, postupem do osmifinále.

Letos se tenisová kráska trápí. Pro zdravotní lapálie odehrála pouze tři střetnutí, a pokaždé odešla poražena. V Sydney, Australian Open i Dubaji navíc na své soupeřky absolutně nestačila, maximem současné čtyřicáté hráčky žebříčku WTA bylo šest získaných her proti Pavlučenkovové ve Spojených arabských emirátech.

O dva roky mladší Marina Erakovičová patří k těm tenistkám, které pochází ze zemí bývalé Jugoslávie, ale reprezentují jiný stát. V případě rodačky ze Splitu jde o Nový Zéland. Po úspěších v nižší kategorii ITF dokázala loni proniknout mezi širší světovou špičku. Hned lednové semifinále z Aucklandu ukázalo, že se s Erakovičovou musí počítat. Tento výsledek potvrdila v Memphisu, dalším postupem mezi čtveřici nejlepších. Vítězné birminghamské tažení musela před semifinálovým kláním ukončit pro zranění. Prosadit se poté dokázala ještě ve Wimbledonu, když přehrála dvojici soupeřek. Od července ale působila na okruhu WTA jako turistka, celkem osmkrát za sebou vypadla v prvním kole.

Ani úvod nové sezóny nezačala Erakovičová nikterak oslnivě. V Aucklandu přehrála antukovou specialistku Llagosteraovou, dále se však nedostala. Z Hobartu odjížděla bez vítězství. České protivnice ji čekaly na Australian Open. Petru Cetkovskou ve dvou sadách porazila, nad její síly ale byla po velkém boji Lucie Šafářová. Slušnou stopu zanechala v Memphisu. Čtvrtfinálová účast znamená pro světovou osmapadesátku naději do dalších zastávek tenisového kolotoče.

Dnes se obě hráčky utkají podruhé. První vzájemný duel skončil vítězstvím Rusky. Podaří se tentokrát uspět v souboji trápících se talentů naturalizované Novozélanďance? Bwin mírně favorizuje Kirilenkovou, na jejíž výhru vypsal kurs 1.62, varianta vítězství Erakovičové je oceněna kursem 2.16.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.