Hlavní obsah

Sýkora v pátém prodloužení ukončil hokejový maratón

NEW YORK

Více než dva zápasy mají v nohách hokejisté Dallasu a Anaheimu, první semifinále Západní konference totiž až 48 vteřin po začátku pátého prodloužení ukončil Petr Sýkora gólem na 4:3. Kačeři tak jeho zásluhou zůstávají v letošním play-off neporaženi. Šestihodinový maratón mohl skončit již dříve, ale gól Anaheimu ve třetím prodloužení nebyl uznán.

Foto: ČTK

Petr Sýkora ukončil hokejový maratón v Dallasu. Zářil opět gólman Kačerů Jean-Sebastien Giguere, který čelil šedesáti ranám. Na snímku zastavuje pokus Hvězdy Stu Barnese.

Článek

Anaheim v prvním kole doslova vyběhl s favorizovaným Detroitem, když jej porazil ve čtyřech utkáních v řadě. V noci tedy na vítěznou šňůru přidal pátý korálek. Zda bude vynikající série kalifornského týmu pokračovat, se rozhodne na stejném místě v sobotu.

Rozhodující branka padla po parádní přihrávce Adama Oatese, který svou gólovou nabídku předložil českému forvardovi jako na podnose. Sýkora již neměl s dopravením kotouče na místo určení žádný problém. Kačeři okamžitě naskákali na led a křepčili okolo střelce, zatímco Stars rychle se svěšenými hlavami zamířili do kabin. Vytrvalci v hledišti (původně přišlo na zápas přes osmnáct tisíc diváků) jim přesto poděkovali potleskem.

Ústředními postavami zápasu byli oba brankáři. Marty Turco zaznamenal padesát zásahů, jeho protějšek v kleci Mighty Ducks Jean-Sebastien Giguere pochytal dokonce o deset střel více, z toho 37 v nastavení.

Západní konference
Dallas - Anaheim 3:4 v pátém prodl. (1:1, 1:2, 1:0 - 0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 0:1)
Branky: 18. Hatcher, 37. Arnott, 58. Morrow - 14. Krog, 25. Niedermayer, 29. Rucchin, 141. Sýkora. Střely na branku: 63:54. Diváci: 18.532. Stav série: 0:1.

Brodeur se třetí nulou

Hokejisté New Jersey porazili v úvodním utkání semifinálové série Východní konference Tampu Bay 3:0 a ujali se vedení 1:0 na zápasy. Brankář Devils Martin Brodeur vychytal už svou třetí nulu v letošním play-off, když čelil jen 15 střelám Tampy. Bod za asistenci u třetího gólu New Jersey si připsal Patrik Eliáš.

Ďáblové oslavují gól v síti Tampy. Jay Pandolfo přijíždí s gratulací k Jamiemu Langenbrunnerovi.

Ďáblové měli po vyřazení Bostonu v pátém utkání celý týden volno a dlouho jim trvalo, než se jejich ofenziva rozjela na plné obrátky. V obraně však byli bezchybní a Tampě téměř nic nedovolili. "Odvedli jsme dobrou práci ve středním pásmu, kde jsme brzdili jejich útočné akce a nutili soupeře jen nahazovat puky," ocenil kapitán New Jersey Scott Stevens. "Myslím, že právě to dnes bylo klíčem k úspěchu," dodal.

Skóre otevřel až ve 48. minutě Jamie Langenbrunner, když se jeho střela švihem od modré čáry zřejmě otřela o obránce Tampy Pavla Kubinu. "Byl to dost šťastný gól, ale bereme ho," radoval se Langenbrunner, který se dělí se šesti brankami o vedení v tabulce střelců play off. "Zápasy někdy rozhodují náhody, proto jsme chtěli co nejvíc střílet na branku," řekl.

O necelé čtyři minuty později zakončil John Madden přečíslení tří hráčů na jednoho, když zblízka zápěstím prostřelil brankáře Nikolaje Chabibulina. Účet zápasu uzavřel po Eliášově přihrávce Turner Stevenson. New Jersey jako jediné ve vyřazovacích bojích ještě neprohrálo na domácím ledě, ale to se může změnit už v sobotu, kdy znovu hostí Tampu Bay.

Východní konference
New Jersey - Tampa Bay 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky: 48. Langenbrunner, 52. Madden, 58. Stevenson (Eliáš). Střely na branku: 32:15. Diváci: 15.568. Stav série: 1:0.

Reklama