Hlavní obsah

Zlomí Boleslav turecké prostředí?

To, čemu by ještě před dvěma lety věřil asi málokdo, se stalo skutkem: Mladá Boleslav má šanci zahrát si Ligu mistrů. V cestě jí už stojí "pouze" Galatasaray, na jehož půdě dnes Středočeši odehrají první zápas.

Článek

Výběr trenéra Dušana Uhrina odcestoval do Turecka s jasným cílem. "Domácí jsou favoritem, ale my se jim budeme snažit tuhle roli co možná nejvíc znepříjemnit", prohlásil před utkáním trenér Boleslavi. Moc dobře přitom ví, že jeho hráče čeká velice těžký zápas, a to nejenom fyzicky. Psychická stránka bude hrát důležitou roli; už několika výborným hráčům se z tureckého prostředí rozklepala kolena, a to nakonec rozhodlo o jejich neúspěchu. Vypořádat se s tím ale dá, stačí si vzpomenout na barážovou bitvu Turecka se Švýcarskem před půl rokem, která měla bohužel i následnou dohru u disciplinární komise UEFA. Švýcaři nepodlehli prostředí a úspěch se dostavil: přesně o to se pokusí i boleslavští, kteří se podobné příležitosti nemusejí v budoucnosti dočkat. Liga mistrů znamená pro klub opravdu mnoho, vše se točí kolem financí, a právě tato soutěž je tou nejbohatší. Nejde jenom o bonusy za účast a případné úspěchy v utkáních - hráči se zde zviditelní a i na nich může klub obrovsky vydělat.

Boleslav je nyní ve výborné situaci. Daří se jí v lize, kde v obou utkáních vyhrála. Navíc jí oba zápasy druhého předkola s Valerengou musely psychicky pomoci, jelikož se mužstvu vydařily. Hráči mají nyní chuť do hry, tu největší asi čerstvě dvojnásobný otec a kapitán mužstva Marek Kulič. Právě tento hráč je považován za hlavního strůjce úspěchu, přestože ještě před pár lety hrával krajské soutěže. Výborně ale pracuje celé mužstvo, a to jak v útoku, tak v obraně. Na Mladou Boleslav se dá nyní opravdu dívat, což se bohužel nedá říci o všech českých prvoligových týmech.

Konec oslavování Boleslavi, podíváme se zblízka na Galatasaray. Tým z hlavního města je asi nejznámější tureckým klubem, který znají lidé po celém světě. Každoročně hrává evropské poháry, ve kterých určitě není jen do počtu; dokázal to například v roce 2000, kdy zvítězil v poháru UEFA. Je to i po finanční stránce velice dobře zajištěný klub, který si může vybírat hráče světových kvalit. Trenérem týmu je Eric Berete, který má v oblibě šikovné fotbalisty, se kterými se pokouší o rychlý a technický fotbal. Měl jsem možnost sledovat předsezónní přátelské utkání Monchengladbach - Galatasaray, které mě v této jeho pověsti naprosto utvrdilo. Momentální síla Galatasaraye je ve skvělé hře po zemi a technických dovednostech jednotlivců. Hráči tohoto mužstva nejsou žádní urostlí "horalové", naopak. Ve zmíněném utkání se Turci ujali rychle vedení, ale s postupem času jejich hra ztrácela šťávu, jelikož je velmi fyzicky náročná. Ze začátku opravdu každý hráč týmu "jezdil po zadku" a hráči Monchengladbachu nevěděli kam dřív skočit. Nakonec ale účastník německé bundesligy přišel na recept, jak na Turky vyzrát - ten tkví ve standardních situacích a nakopávaných míčích, jelikož ve vzduchu má Galatasaray určitě největší slabinu. Z jedné takové situace Monchengladbach vyrovnal na konečných 1:1. Tohoto faktu si jistě všiml i trenér Boleslavi Dušan Uhrin a určitě ho bude chtít využít.

Podle bookmakerů je Galatasaray jednoznačným favoritem utkání s kursem 1.35. Jestli si myslíte, že má Boleslav šanci na nerozhodný výsledek, vsaďte si na tuto příležitost s kursem 4.10 a pro největší odvážlivce je tu samozřejmě možnost sázky na vítězství "škodováků" s vysokým kursem 7.80.

Reklama