Hlavní obsah

Překážkář Sánchez má spadeno na křišťál

OSTRAVA

Dominikánské republice ve světě sportu buduje určitě nejlepší renomé mistr světa v běhu na 400 m překážek Felix Sánchez. Při čtvrtečním mítinku Zlatá tretra v Ostravě se v této sezóně poprvé představí na své oblíbené trati a cíl má jasný. Chce si domů odvézt křišťálový pohár pro vítěze disciplíny.

Foto: www.iaaf.org

Mistr světa na 400 m překážek Felix Sánchez.

Článek

"Když jsem byl ve Vítkovicích před dvěma lety, běžel jsem v chladném a deštivém počasí dobře do osmé překážky. Pak jsem ale zakopl a skončil až čtvrtý. Moc mě štvalo, že jsem nezískal nádherný křišťálový pohár, které dostávali medailisté," zapátral ve své paměti.

Od té doby se mnohé změnilo. Vzápětí vyhrál mistrovství světa a Hry dobré vůle, loni pak získal také podíl z jackpotu Golden League. Neprohrál na čtvrtce s překážkami skoro dva roky.

"Je to stresující, protože soupeři mě hlavně loni chtěli stůj co stůj porazit," řekl Felix Sánchez, který je sice v Ostravě od neděle, ale kromě hotelu a stadiónu nikam nezavítal: "Jen jsem si skočil na benzínovou pumpu koupit minerálku. Soustředím se na závod."

O dresu USA nikdy nepřemýšlel

Nerozlišuje, zda je na menším mítinku jednou z velkých hvězd, nebo se naopak může v pohodě ztratit mezi silnými soupeři třeba při mistrovství světa. "Když jsem na menším závodě, dělá mi dobře být středem pozornosti a dočkat se pomoci fanoušků. Na druhé straně při významných šampionátech reprezentuji zemi, a to je velká odpovědnost," prohlásil.

Rodiče jsou sice z Dominikánské republiky, ale Sánchez se narodil ve Spojených státech. Nikdy ale ani v duchu nepřemýšlel, že by reprezentoval USA.

"Krví i myšlením jsem z Dominikánské republiky, v Americe bych byl jedním z mnoha," vykládal upřímně pětadvacetiletý atlet, který by chtěl ve Vítkovicích atakovat hranici 48 vteřin. "Start do sezóny je vždycky hodně důležitý, soupeři budou zase lepší než loni. Musím se soustředit na techniku."

Cílem hlavně medaile

Na trati ho prověří hlavně český reprezentant Jiří Mužík. "Je to velký borec. Vůbec mi ale není jasné, jak se k překážkám mohl dostat od trojskoku. Určitě toho má ještě moc před sebou," vzdal hold soupeři Sánchez.

Zárověň dodal, že jeho prioritou je teď získávání medailí: "Chci zvítězit na mistrovství světa a olympijských hrách. Světový rekord? To možná bude výzva až v budoucnu. Útok bych tipoval tak za dva tři roky."

Už ve čtvrtek bude Zlatá tretra neoficiálně zahájena soutěží tyčkařů, která bude probíhat před ostravskou radnicí. Pro návštěvníky této disciplíny je připravena i autogramiáda, které se zúčastní ukrajinská legenda Sergej Bubka, Američanka Stacy Dragilaová i čeští atleti Janáček, Mužík, Kašpárková a Bába.

Reklama