Hlavní obsah

Brazilci mohou na Poháru FIFA oslavit postup do semifinále

Blízko postupu do semifinále Poháru FIFA jsou fotbalisté Brazílie. Pokud ve čtvrtek porazí výběr Spojených států amerických, mohou se radovat. Na prestižním turnaji totiž „Kanárci“ už udolali 4:3 Egypt, v nastavení rozhodl z penalty Kaká. Američané ve svém prvním zápase prohráli s Itálií 1:3.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Brazilci Kaká, Juan, a Luis Fabiano (zleva) se radují z výhry nad Egyptem

Článek

Brazilci na úvod měli překvapivě problémy s Egyptem. Houževnatý soupeř musel kapitulovat až v nastavení zápasu, kdy jeden z jeho hráčů vyrazil na brankové čáře střelu soupeře rukou, byl vyloučen a navíc se kopala penalta. Tu s přehledem proměnil Kaká, nedávná posila madridského Realu.

Egypt proti rozhodnutí sudího protestoval, podle afrického šampióna byla penalta udělena po urgenci čtvrtého rozhodčího, jenž akci viděl na videozáznamu – což pravidla nepřipouštějí. Vedení FIFA stížnost zamítlo. Brazilci na africkém kontinentu vyhráli všech osm svých zápasů.

Američané sice proti mistrům světa Italům vedli v Pretorii po proměněné penaltě Donovana ze 41. minuty, Evropané ale ve druhé půli i díky vyloučení Ricarda Clarka skóre otočili. Nejprve vyrovnal Rossi, v 72. minutě poslal Itálii do vedení De Rossi. A rodák z New Jersey Guiseppe Rossi skóre v nastavení uzavřel.

Pohled do historie říká, že oba celky se ještě nikdy nerozešly po remíze. Dvanáct ze třinácti vzájemných zápasů vyhrála Brazílie. Američané slavného soupeře porazili jen v roce 1998 na Zlatém poháru CONCACAF, jediný gól zápasu vstřelil Preki. Naposledy se oba týmy utkaly v roce 2003 na Konfederačním poháru, jediný gól v Lyonu si připsal brazilský útočník Adriano.

Na vítězství Brazílie si můžete vsadit v kursu 1,35, na výhru USA vypsali bookmakeři Tipsportu kurs 7,6. Pokud očekáváte remízu, je k dispozici kurs 4,2.

Reklama