Hlavní obsah

Talent vs. hvězdy. Jak si vedli ve Zverevově věku Federer, Nadal či Djokovič?

Praha

Je jedním z největších talentů současnosti a je mu předvídána hvězdná budoucnost. Přesto svým vítězstvím na Turnaji mistrů šokoval. Teprve jednadvacetiletý Alexander Zverev získal v neděli svůj zatím nejcennější titul, když si ve finále prestižního podniku poradil se světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Alexander Zverev a jeho životní trofej.

Článek

A tak není divu, že ATP na svém webu přišla s velice zajímavým porovnáním. Jak si vedly ve Zverevově věku, jednadvaceti letech a dvě stě dvanácti dnech, největší hvězdy současnosti? Kolik měly v té době titulů bývalé světové jedničky Roger Federer, Rafael Nadal a Andy Murray? Jak na tom byl současný král tenisu Novak Djokovič?

Alexander Zverev zářil už jako junior, byl světovou jedničkou a v roce 2014 ovládl Australian Open. A daří se mu i nyní na okruhu ATP, kde už vybojoval deset titulů, vyhrál sto sedmdesát pět utkání, z toho třiadvacet bylo proti soupeřům ze světové desítky. Loni mu na konci roku patřilo v žebříčku třetí místo, nyní je čtvrtý.

Legendárnímu Rogeru Federerovi je sedmatřicet, během své kariéry získal devadesát devět titulů, z toho vyhrál dvacet grandslamů. V době, kdy mu bylo jednadvacet let a dvě stě dvanáct dní, měl ve své sbírce šest titulů. Na okruhu ATP oslavil o tři vítězství více než Zverev a v žebříčku byl zatím nejlépe čtvrtý.

O jeden titul více, tedy jedenáct, měl ve Zverevově věku Novak Djokovič. Ten Turnaj mistrů poprvé ovládl dokonce ještě o měsíc mladší, než je nyní Zverev. Kromě toho už měl i jeden grandslamový titul, a to z Australian Open. Současný král tenisu v té době vyhrál sto osmdesát pět utkání a v žebříčku se nejvýše dostal na třetí příčku. Nyní je Djokovičovi jednatřicet, grandslamů už získal čtrnáct a pětkrát slavil vítězství na Turnaji mistrů.

Další bývalá světová jednička Rafael Nadal se ve Zverevově věku mohl pyšnit už třiadvaceti tituly, z toho tři byly ze slavného French Open. Výher měl v té době neuvěřitelných dvě stě padesát čtyři a v žebříčku byl zatím nejlépe druhý. Letos dvaatřicetiletý Nadal se nyní může chlubit sedmnácti grandslamovými tituly.

Když byl Andy Murray stejně starý jako Zverev, tak měl osm titulů, sto padesát pět výher a v žebříčku mu nejlépe patřila čtvrtá pozice. Letos se jednatřicetiletý Murray na kurtech příliš neobjevoval, po operaci kyčle odehrál jen pár zápasů a poté předčasně ukončil sezonu. Turnaj mistrů zatím vyhrál jednou a získal tři grandslamy.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík