Hlavní obsah

Tenistky neuhrály v neděli ani bod, baráž Fed Cupu nezvládly

PALAFRUGELL

České tenistky si nevybojovaly ve Španělsku postup do elitní skupiny Fed Cupu. Prohrály celkově 1:4, když domácí hráčky vyhrály všechny nedělní zápasy. Dvouhry nejprve nezvládly jak česká jednička Lucie Šafářová, tak rovněž Iveta Benešová, a v závěrečné čtyřhře nestačily Barbora Záhlavová-Strýcová a Petra Kvitová na pár Ruanová-Pasualová, Nuria Llagosteraová-Vivesová.

Článek

Medinaová trápila v prvním utkání dne Šafářovou liftovanými míči a výborným pohybem. Vracela i údery, které by proti jiné hráčce možná byly vítězné. Česká jednička pro duel ve Španělsku se celý první set prakticky neprosadila při podání soupeřky, často zkazila hned return a vůbec se nedostala do hry.

Při vlastním servisu čelila už v šesté hře třem brejkbolům za sebou, tehdy je však ještě odvrátila. V osmém gamu se už ze stavu 0:40 nedostala a osmadvacátá hráčka světa za stavu 5:3 podávala na vítězství v úvodní sadě. Zvládla to bez ztráty jediného míčku.

Hned v prvním gamu druhé sady Šafářová odvracela brejkboly, ale pak se poprvé chytila na returnu a hned si při podání soupeřky vypracovala brejkbol. Nevyužila ho a naopak v pátém gamu podání ztratila, když udělala dvojchybu a vzápětí poslala forhend do sítě.

Česká tenistka mnohem více chybovala, prohrála čtyři gamy za sebou i celý zápas. Zápas zakončila symbolicky zkaženým returnem při prvním mečbolu soupeřky. Prohrála s ní zatím všechna tři vzájemná utkání.

 Benešová neuspěla ani napodruhé

Benešová vstoupila do zápasu dobře a hned se ujala vedení 2:0, ale to bylo v prvním setu z její strany vše. Často chybovala a Španělce stačilo jen trpělivě vracet míče, aby celý set vyhrála 6:2.

Stejný obraz hry pokračoval i ve druhé sadě. Španělka v ní vedla 2:0, než Benešová po osmi ztracených gamech za sebou konečně bodovala. Česká tenistka zpřesnila hru a začala hrát trpělivěji, což jí přineslo brejk a vyrovnání skóre. Pak byl zápas jako na houpačce, obě tenistky střídaly dobré momenty s lacinými chybami.

Do desáté hry vstupovala Benešová s vedením 5:4 v zádech a po prvním neproměněném setbolu jí nakonec soupeřka set darovala. Po shodě udělala dvě dvojchyby za sebou a musela se chystat na třetí set.

V něm Domínguezová-Linová začala méně chybovat a přidala několik hodně povedených úderů, díky čemuž se dostala do vedení 4:1. Benešová se za vydatné podpory nehrajícího kapitána Aleše Kodata zvedla a po dvou povedených gamech snížila na 3:4, ale utkání nezvrátila. Zase udělala laciné chyby a zápas ukončila v deváté hře bekhendem do sítě.

Ve čtyřhře debutovala Kvitová

Ve čtyřhře si za rozhodnutého stavu odbyla debut v týmové soutěži sedmnáctiletá Petra Kvitová a společně se Záhlavovou-Strýcovou vedly v první sadě už 4:2. Pak už se však prakticky k ničemu nedostaly a Španělky po čtyřech získaných hrách za sebou vyhrály první set 6:4.

I druhá sada měla jednoznačný průběh, hostující hráčky získaly jediný game a z Palafrugellu odjedou s jediným bodem za vítězství Lucie Šafářové nad Llagosteraovou-Vivesovou.

FED CUP - baráž o Světovou skupinu:
Španělsko - ČR 4:1
Medinaová-Garriguesová - Šafářová 6:3, 6:2, Domínguezová-Linová - Benešová 6:2, 4:6 a 6:3, Ruanová-Pascualová, Llagosteraová-Vivesová - Záhlavová-Strýcová, Kvitová 6:4, 6:1.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová