Hlavní obsah

Jak mafie manipuluje tenisty? Chtěli, abych prohrál s Nadalem, říká bývalý hráč

Innsbruck/Praha

Ohromný skandál se podle zahraničních médií valí na tenis. Vyšetřovatelé z několika zemí pomalu odkrývají aféry kolem manipulování zápasů, ale na jejich definitivní závěry si ještě budeme muset počkat. Teď však o nekalých praktikách promluvil mimo jiné i bývalý rakouský tenista Werner Eschauer, který byl kdysi požádán, aby prohrál utkání s Rafaelem Nadalem ve Wimbledonu.

Foto: Sport.cz

Robin Haase (vpravo) a Philipp Oswald, který dostal nabídku, aby za peníze ovlivnil zápas.

Článek

Eschauer to bral nejdřív jako vtip. Avšak člověk, který rakouskému tenistovi v roce 2007 před Wimbledonem zavolal, to myslel naprosto vážně. Po Eschauerovi chtěl, aby se ani nepokoušel fenomenálního Španěla porazit a nabídl mu za to peníze. „Pobavilo mě to. Doporučil jsem mu, aby se zeptal Nadala, že to by mu pomohlo víc,“ zavzpomínal Eschauer na webu deníku Tiroler Tageszeitung s tím, že nabídku samozřejmě odmítl.

Od té doby bývalý dvaapadesátý hráč již během své kariéry kontaktován nebyl, avšak něco podobného se přihodilo i jeho svěřenci Geraldu Melzerovi. Na jednom z challengerů byl Melzer osloven, aby prohrál ve finále. Melzer však nabídku také nepřijal, turnaj vyhrál a o všem informoval na příslušných místech.

Se zvou zkušeností s požadavkem na ovlivnění zápasu přišel i další Rakušan Philipp Oswald, který se věnuje hlavně čtyřhře. Ten nabídku dostal v roce 2008 na challengeru v Helsinkách. „Bylo mi nabídnuto patnáct tisíc eur (přes tři sta osmdesát tisíc korun), abych prohrál v úvodním kole,“ uvedl Oswald.

„Byl jsem z toho šokován. Řekl jsem dotyčnému, aby mi už nikdy nevolal a zavěsil jsem,“ dodal jednačtyřicátý hráč ve čtyřhře. Rakouští tenisté se tak po letech rozhodli o korupci promluvit a je možné, že inspirovali i své další kolegy, kteří brzy přijdou se svými výpověďmi o nabídkách na ovlivnění utkání.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.