Hlavní obsah

Tenisté se v prvním kole Davis Cupu utkají s Belgií

LONDÝN

Čeští tenisté se v prvním kole Světové skupiny Davisova poháru utkají na domácí půdě s Belgií. O soupeři pro zápas, který se uskuteční 8. - 10. února 2008, rozhodl los v Londýně. S Belgií hráli tenisté České republiky nebo bývalého Československa celkem devětkrát, z toho šestkrát uspěli. Naposledy se oba týmy utkaly v roce 1999 na antuce v Gentu, kde domácí vyhráli 3:2.

Článek

Svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila tak na rozdíl od letošního roku, kdy hned v prvním kole přivítali favorizované Američany, budou hrát s papírově mnohem jednodušším soupeřem. Nejlepší belgický tenista Olivier Rochus je aktuálně ve světovém žebříčku na 66. místě, zatímco česká jednička Tomáš Berdych uzavírá první desítku.

Navrátil po losu neskrýval spokojenost. "Oddechl jsem si, báli jsme se Ameriky nebo Španělska. Řekl bych, že je to nejpřijatelnější soupeř z těch nasazených," řekl v telefonickém rozhovoru ČTK. Varoval však, že je potřeba nepodléhat euforii. "Rochus i Vliegen jsou velice slušní hráči, už byli kolem třicátého místa na světě, i když teď v žebříčku klesli."

Radek Štěpánek, který se o víkendu po třech letech úspěšně vrátil do daviscupového týmu, právě Belgii tipoval. "Měl jsem takové tušení," řekl ČTK český hráč. Tenisté si prý zasloužili snadnějšího soupeře než letos. "Už bylo načase. Tenhle rok byly ty losy přísné, až ďábelské," poznamenal Štěpánek.

"Po tak těžkém losu jsme si zasloužili mít relativně slabšího soupeře. Jak se říká, když se daří, tak všechno. Co víc si přát?" uvedl pro ČTK Berdych z Bangkoku, kde v současnosti hraje turnaj ATP. "Nesmíme to ale podcenit. Uděláme maximum, abychom postoupili po letech do druhého kola," dodal desátý hráč světového žebříčku. Z prvního kola postoupil národní tým naposledy v roce 2002 přes Brazílii.

Štěpánek: Teď se musím dát hlavně dohromady

Podle Navrátila je důležité, že se hraje na domácí půdě. Kapitán doufá, že stejně jako o víkendu v baráži nastoupí tým v nejsilnějším složení, tedy i s navrátilcem Štěpánkem. "Bavili jsme se, ale dali jsme si na to čas, až přijedu z dovolené. Věřím, že bude hrát," řekl kapitán s tím, že o Štěpánkově dalším účinkování v Davis Cupu jedná spolumajitel České sportovní Miroslav Černošek s tenistovým manažerem Tomášem Krčmou. Ti stáli za Štěpánkovým návratem před baráží se Švýcarskem.

Jednání mezi manažery potvrdil i Štěpánek. "Za sebe mohu jenom říct, že utkání se Švýcarskem pro mě byl ohromný týmový zážitek. Ale žádný termín jim nedávám, teď se musím hlavně dát dohromady," uvedl hrdina baráže, který navzdory zranění vyhrál rozhodující dvouhru se Stanislasem Wawrinkou. Vyšetření potvrdila, že jeho zdravotní problémy jsou jen svalového rázu. "Lepší se to každým dnem, jsem rád, že to není nic vážnějšího," pochvaloval si Štěpánek, který by od 8. října rád hrál na turnaji v Moskvě.

Čeští tenisté mají tentokrát velkou šanci projít přes první kolo a vyhnout se ošemetné baráži. Ve čtvrtfinále by se utkali s vítězem zápasu mezi loňskými šampiony a účastníky letošního finále z Ruska a Srbskem v čele s Novakem Djokovičem. S oběma týmy by hráli na jejich půdě. "Důležité je vyhrát první kolo a vyhnout se baráži, pak se můžeme dívat dál," uvedl Navrátil.

Los 1. kola Světové skupiny:
Rusko - Srbsko, Česko - Belgie, Argentina - Británie, Izrael - Švédsko, Německo - Korea, Peru - Španělsko, Rumunsko - Francie, Rakousko - USA.

Reklama

Související témata:
  4 : 5 Andrejevová - Nosková 4 : 5 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová