Hlavní obsah

Čeští tenisté v pátek na Kazachy vyrukují s Berdychem a Hájkem

OSTRAVA

Pokud nenastanou žádné nenadálé komplikace, úvodní part za české tenisty v utkání prvního kola Davisova poháru proti Kazachstánu zastanou v Ostravě Tomáš Berdych a Jan Hájek. Kapitán domácího týmu Jaroslav Navrátil dnes formálně potvrdil, že pro páteční dvouhry podle předpokladů počítá s touto dvojicí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Berdych v obležení novinářů po prvním tréninku v Ostravě.

Článek

Jiné varianty po odstoupení Radka Štěpánka a Jana Hernycha v podstatě neměl. Sedmnáctiletý junior Jiří Veselý má nulové zkušenosti s mužským tenisem a Lukáš Dlouhý se dlouhodobě specializuje na čtyřhru. Jenže účast Berdycha s Hájkem v uplynulých dnech ohrožovaly zdravotní problémy, ty se však podařilo zažehnat.

"Kluci jsou už stoprocentně fit, dali se do pořádku a naplno trénují," řekl dnes novinářům Navrátil.

I když úplný nováček Světové skupiny má na výběr z více alternativ, česká strana nepochybuje, že Kazachstán nasadí Andreje Golubjova s Michailem Kukuškinem, kteří stoprocentní úspěšností v singlu loni tým dovedli mezi elitu.

Šaldunov sestavu tají

Kouč hostující reprezentace Jegor Šaldunov jména hodlá tajit až do čtvrtečního losu. "Předpokládáme, že hrát budou Golubjov a Kukuškin," řekl novinářům Hájek.

Ten by se měl v pátek utkat s kazašskou jedničkou Golubjovem. "Hraje výborně z ruky, má strašně velký švih. Slabší stránka je možná pohyb. Budu se snažit ho dostat do pohybu, aby nediktoval tempo hry," má v plánu Hájek, který se z okruhu se svým soupeřem navzájem dobře zná.

Rakety ale zkřížili pouze jednou: před rokem v Rotterdamu triumfoval Golubjov. "To byl zápas vyloženě o dvou třech míčích," vzpomínal Hájek. "My se překvapit moc nemůžeme, protože spolu poslední dva roky jezdíme skoro po stejných turnajích," poznamenal 101. hráč světového žebříčku.

Na Berdycha by v pátek měl vyjít Kukuškin. Sedmý hráč světa by se vůbec nebránil, kdyby místo něj nastoupil Koroljov, který Berdycha loni nečekaně hladce vyprovodil z Australian Open v Melbourne. "Rád hraju s někým, s kým to posledně nedopadlo podle představ. Rád bych mu to tady v Ostravě klidně vrátil. Já se Koroljova nebojím," usmál se Berdych a zarmoutil výpravu kazašských novinářů na tiskové konferenci.

I bez Štěpánka je český tým favoritem utkání. "Bez Radka jsou šance možná vyrovnanější, ale myslím, že jsme favorité i tak. Kazaši jsou ale velcí bojovníci a nechají tam duši," řekl Hájek.

Češi se mohou v Ostravě spolehnout na diváky. Podle pořadatelů je v prodeji už jen zbytek lístků, hala by v pátek měla být plná. Kazachstán by mělo přijet povzbudit 120 fanoušků. "Věříme, že bude znovu plný dům a atmosféra bude jako vždycky skvělá," dodal Hájek.

Reklama

Související témata:
  2 : 6, 6 : 0, 5 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 5 : 2 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  6 : 1, 4 : 2 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 4 : 2 probíhá Živě
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  6 : 1, 6 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 6 : 4 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Lehečka - Medjedovič zítra 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič