Hlavní obsah

Berdych získal před Wimbledonem sebevědomí

HALLE

Tenista Tomáš Berdych absolvoval zdařilou přípravu na Wimbledon. V německém Halle se poprvé v kariéře probojoval do finále na travnatém povrchu, ale v něm nestačil na suveréna zeleného pažitu a světovou jedničku Rogera Federera. O titul na trávě hrál z českých hráčů naposledy Petr Korda před devíti lety a v roce 1997 prohrál stejně jako Berdych finále v Halle.

Článek

"Mám za sebou pět dobrých zápasů na trávě, což je před Wimbledonem určitě vzpruha a posílení sebevědomí," řekl Berdych v telefonickém rozhovoru s ČTK. Od pondělí by měl hrát ještě v Hertogenboschi. Na trávě se dvacetiletý Berdych loni dostal do třetího kola Wimbledonu, jinak se mu na tomto povrchu nedařilo. Teď by se mohl zařadit mezi jeho oblíbené.

"To nevím, ale pohoda," řekl rodák z Valašského Meziříčí. "Můžu říci, že jsem za ten týden na trávě ani jednou nespadl, což je slušný výkon," pochvaloval si Berdych. V žebříčku se posune z patnáctého na čtrnácté místo světa, své nejlepší v kariéře. "Bodů jsem získal sice hodně, ale vyjde to bohužel jen o místo. V těchto sférách už to skáče pomalu, ale jsou to důležité body, které se počítají dlouhodoběji," uvedl Berdych.

Ve finále nedokázal přerušit Federerovu vítěznou sérii na trávě, která už čítá jednačtyřicet výher. "On je strašně komplexní hráč," vysvětloval Berdych, proč Federer na trávě kraluje. "Umí hrát úplně všechno, což je na trávě strašně důležité," doplnil tenista.

Znovu se potvrdilo, že tráva již dávno není výsadou tenistů hrajících styl servis volej. Výrobcům tohoto povrchu se daří trávu zpomalovat. "Roger (Federer) má excelentní voleje, ale jeho výpady k síti by se daly spočítat na prstech jedné ruky," řekl Berdych.

Do Halle odjížděl český hráč po challengeru v Prostějově, kde odstoupil ze zápasu druhého kola kvůli ztuhlému svalu. V Německu už hrál bez omezení, jen ke konci zápasů o sobě noha dávala vědět. "Po zápase na tom zapracoval vždy fyzioterapeut, dalo se to do pořádku a bylo to na zápas dobré. Doufám, že se to bude už jenom zlepšovat," přál si.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová