Hlavní obsah

Sen nevyšel, Selänne se zlata na olympiádě opět nedočkal

Soči

S finskou hokejovou reprezentací získal stříbrnou a dvě bronzové olympijské medaile, moc ale toužil po tom, aby do své sbírky přidal i kov nejcennější. Jenže Teemu Selänne se zlata nedočkal ani na hrách v Soči.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Zklamaní finští hokejisté Kari Lehtonen (vlevo) a Teemu Selänne po semifinálové porážce se Švédy.

Článek

Před začátkem sezóny vyhlásil, že je jeho poslední v kariéře. A právě k olympijskému turnaji se upínal. Pod pěti kruhy poprvé nastoupil před dvaceti lety v Albertville, v Soči zažívá už svou šestou olympiádu.

„Má kariéra na mezinárodní scéně byla neuvěřitelnou cestou a zakončit ji tady zlatem by byla krásná tečka," hlásil před stratem turnaje. Jenže po semifinálové porážce od Švédů se mu tento sen rozplynul.

„Hokej bývá někdy krutý, tahle prohra se těžko polyká," posteskl si rodák z Helsinek. „Cítím obrovské zklamání. Hlavně proto, že jsme nebyli schopní odehrát náš nejlepší zápas. Když víte, že jste na ledě nechali maximum, a přesto jste prohráli, je to v pořádku. Jenže teď jsem cítil, že jsme pořád o krok pozadu. Možná nás čtvrtfinále s Ruskem stálo moc energie," přemýšlel Selänne, který na turnaji doposud posbíral čtyři kanadské body za dvě branky a stejný počet asistencí, proti třem Korunkám ale vyšel bodově naprázdno.

Teď alespoň získat bronz

Už zítra ale Finy čeká zápas o třetí místo a Selänne ví, že i zisk bronzové medaile by byl nakonec úspěchem. „Získat na takovém turnaji jakoukoli medaili, je něco absolutně skvělého. Je to náš cíl, snad to zvládneme. Máme ještě jednu šanci, tak musíme zklamání ze semifinále vytlačit z hlavy a snad si teď vybereme lepší den."

A právě Selänne bude mít v bitvě o bronz o motivaci navíc. Společně s krajanem Raimo Helminenem už teď je hokejovým rekordmanem v počtu startů na olympijských hrách, se 41 kanadskými body je nejproduktivnějším hráčem olympijské historie. Teď ale může držitel Stanleyova poháru z roku 2007 s Anaheimem dosáhnout na další milník.

Pakliže by dokázal vyhrát bronzovou medaili, stal by se nejstarším hokejistou, který pod pět kruhy získal jakýkoliv cenný kov. Dosavadní rekord drží Rus Igor Larionov, jenž v roce 2002 získal v Salt Lake City bronz v 41 letech a 83 dnech. Selännemu je dnes 43 let a 235 dní. „I kvůli tomu bych chtěl medaili," přiznává.

Reklama

Související témata: