Hlavní obsah

Olympionici smí kritizovat ruský zákon v médiích, na stadiónech ne

Berlín

Sportovce by na olympijských hrách v Soči mohly potkat sankce, pokud by přímo na stadiónech projevovali nesouhlas s ruským kontroverzním homofobním zákonem. Podle prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha však mohou předpis a uplatňování lidských práv v Rusku bez obav kritizovat na tiskových konferencích.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach

Článek

"Hry v žádném případě nesmí sloužit jako prostředek k šíření politických názorů. Bez ohledu na to, jak pozitivní může být cíl těchto názorů. Na druhou stranu platí svoboda slova, takže pokud chtějí sportovci sdělit svůj politický názor na tiskové konferenci, nic jim v tom nebrání," uvedl Bach na dnešní tiskové konferenci.

V případě politických projevů při přebírání medailí a na sportovištích by ale mohl MOV účastníky her potrestat. "Pokud to bude třeba, MOV přistoupí k rozhodnutím v závislosti na konkrétních případech," uvedl Bach.

V Rusku platí kontroverzní zákon "o zákazu propagace netradiční sexuální orientace mezi nezletilci", který podle kritiků svou nejasností umožňuje zakazovat veškeré akce homosexuální komunity a přinejmenším nepřímo povzbuzuje k útokům proti homosexuálům.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno ujistil, že homosexuálové se budou moci v dějišti olympiády v Soči cítit vítáni a nebudou se muset obávat pronásledování. Vzhledem k zákazu propagandy homosexuality a pedofilie prý ale budou muset "nechat na pokoji děti".

Reklama