Hlavní obsah

Sport dostane nové šéfy. Slibují největší změny od 50. let

Praha

Po šestnácti letech se český sport dočká nového vedení. Po čtyřech funkčních obdobích ve čtvrtek ve funkci předsedy Českého olympijského výboru (ČOV) skončí Milan Jirásek, jediným kandidátem na pozici jeho nástupce je dosavadní místopředseda ČOV pro ekonomiku a předseda veslařského svazu Jiří Kejval.

Foto: ČOV

Dosavadni místopředseda a od čtvrtka předseda ČOV Jiří Kejval.

Článek

Předem jasno je i o dvou místopředsednických postech, oblast sportu bude mít na starosti předseda ČSTV Miroslav Jansta, ekonomiku šéf atletického svazu Libor Varhaník. Kejval doporučil členům pléna i kandidáty na další místopředsednické posty pro olympismus a pro neolympijské sporty, o ně je však zájemců více.

Obměna by neměla být jen kosmetická, nové vedení chce nastartovat razantní reformy, které by měly vylepšit zejména neutěšenou finanční situaci sportu.

Pád trvá už dvacet let

„Změny budou velké, podle pana Jansty dokonce největší v oblasti sportu od 50. let,“ slibuje Kejval, pod jehož vedením by ČOV měl být nejvyšší sportovní autoritou v zemi a ČSTV jeho servisní organizací.

„Pád českého sportu trvá už dvacet let, jak z hlediska financí, tak z pohledu jeho pozice ve společnosti. Návrat na místa, kde byl, ale bude trvat dlouho. Změnit některé návyky a stereotypy trvá,“ upozorňuje Kejval.

Dva malí hokejisté? 90 tisíc

Olympijský výbor pod jeho vedením chce být partnerem pro stát při jednáních o vznikající legislativě i rozdělování státních peněz.

„Jenže financování musí být vícezdrojové. Hrozí totiž, že sport bude jen pro bohaté. Třeba hokej dneska stojí rodiče desetiletého kluka 45 tisíc korun. Když máte dvě děti, kolik lidí si dneska může dovolit dávat 90 tisíc ročně…“ dodává Kejval.

Reklama