Hlavní obsah

Udine - Liberec 1:3Liberec šokoval celou pohárovou Evropu. V Itálii senzačně vyhrál a postup má na dosah

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Rybalka 0 : 1
35. Gabriel Silva 1 : 1
49. Delarge 1 : 2
83. Kušnír 1 : 3
Záznam online reportáže

Terst
Aktualizováno

Fotbalový Liberec šokoval celou pohárovou Evropu. Trenér Šilhavý měl pravdu - v jednom z deseti zápasů jsou jeho svěřenci skutečně schopni soupeře kalibru Udine porazit a ve chvíli, kdy to potřebovali nejvíc, to opravdu dokázali. Úvodní duel play off Evropské ligy v Terstu díky trefám legionářů Rybalky, Delargeho a nádherné střele Kušníra vyhráli nad pátým týmem Serie A 3:1 a vytvořili si tak skvostnou pozici pro odvetu v příštím týdnu na domácím hřišti. Naděje Severočechů na účast v základní skupině Evropské ligy je skutečně velká.

Foto: Walter Parisotto, ČTK/AP

Liberecký Sergej Rybalka (uprostřed) slaví gol v předkole Evropské ligy proti Udine.

Článek
Fotogalerie

Měla a mohla to být čtvrthodina hrůzy. Zkušený pětatřicetiletý italský veterán Di Natale a jeho o třináct let mladší spoluhráč na hrotu útoku Muriel roztočili kolotoč, z něhož se Severočechům motala hlava. Muriel napálil balón do břevna, trestný kop Di Nataleho svištěl těsně vedle brány, další ránu mladého jihoamerického snajpra liberecký gólman Kovář vyrazil. A když se snad náhodou při další akci domácích k míči nedostal, vypomohl mu Kováč.

Parádní trefa Rybalky

Solidně organizovaná a disciplinovaně si počínající obrana Severočechů počáteční nápor italského protivníka přežila, ba co víc - hned první výpad hostů šokoval prořídlé ochozy v Terstu, kde našlo Udine azyl. Z dobrých pětadvaceti metrů se Rybalka opřel do míče, ten otřel břevno a skončil v síti.

Od tohoto momentu mohli hrát Šilhavého svěřenci partii, kterou si vysnili. Spoléhat na defenzivu a čekat, zda se jim snad nenabídne další možnost podobná té Rybalkově. Prostoru k tomu měli víc než v úvodu střetnutí, neboť pátý celek loňské Serie A se vrhnul do útočení ještě vehementněji.

Za dvacet minut vyrovnat dokázal. Zákonitě, protože pasivní Liberec nedokázal udržet míč, ani k náznaku kombinace se nedostal, zmohl se pouze na odkopy a bezuzdné bránění až v osmi mužích. A když mladý brazilský legionář Gabriel Silva výzvou Di Nataleho nepohrdl, byť pálil v hodně svízelné pozici, bylo skóre srovnáno.

Lekce z produktivity

Do přestávky už se ovšem domácí střelecky neprosadili a hned po přestávce jim dal český pohárový zástupce další lekci z produktivity. Podruhé se trefil mezi tyče, podruhé vedl po ráně Delargeho. Konžský legionář v libereckých službách totiž po přihrávce Kušníra ztrestal neuvěřitelnou laxnost obrany Udine.

Pro Italy byl inkasovaný gól pochopitelně povelem k novému náporu a ještě větší ofenzívě. Lazzari měl už po sedmi minutých k vyrovnání blízko, ale namísto překonaného Kováře likvidoval vyloženou šanci suverén severočeské defenzívy Kováč.

Tím ovšem domácí na alespoň na pár minut své možnosti vyčerpali, neboť vypadli z tempa, jejich kombinace už neměla počáteční přesnost, nápadů a invence se jim před šestnáctkou už také tolik nedostávalo, takže Liberec celkem v poklidu přežíval.

Tři tyče a Kušnírova rána z milosti

Skutečně ale jen pár minut, neboť po dvojnásobném střídání nabrali domácí druhý dech. Di Natale mohl vyrovnat, ale Kovář byl proti, Srb Basta ho sice za dvě minuty překonal, ale trefil pouze tyč.

Nakonec se ale pro Italy proměnil zápas v jednu velkou marnost... Sedm minut před koncem se totiž po libereckém brejku nádherně trefil Kušnír a osud Udine byl zpečetěn. Dost možná i pohárový, neboť výhra 3:1 na soupeřově půdě otvírá Severočechům bránu do základní skupiny Evropské ligy dokořán.

Zvláště, když Danilo v nastaveném čase trefil potřetí během utkání tyč a šokující prohru Udine tudíž ani nezkorigoval.

První zápas play off Evropské ligy:
Udinese Calcio - Slovan Liberec 1:3 (1:1)
Branky: 35. Gabriel Silva - 16. Rybalka, 50. Delarge, 83. Kušnír. Rozhodčí: Hagen - Nebben, Lundberg (všichni Norsko). ŽK: Domizzi - Delarge, Kušnír.
Udine: Kelava - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Basta, Alan, Pinzi (63. Zieliňski), Lazzari (63. Maicosuel), Gabriel - Muriel, Di Natale. Trenér: Guidolin.
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey (84. Hušek), Pavelka - Delarge (90.+3. Hadaščok), Rybalka, Frýdek (65. Šural) - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: