Hlavní obsah

Vítkovice - Sparta 4:5Sparta díky skvělému úvodu vyhrála ve Vítkovicích

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Buchtele 0 : 1
2. Klimek 0 : 2
11. Forman 0 : 3
15. Kumstát 0 : 4
36. Strapáč 1 : 4
44. Kumstát 1 : 5
46. Huna 2 : 5
59. Huna 3 : 5
60. Strapáč 4 : 5
Záznam online reportáže

Ostrava

Hokejisté Vítkovic nestačili ve 49. kole na vedoucí Spartu a porážka 4:5 jim přitížila v boji o šesté místo a přímý postup do čtvrtfinále. Už jistý vítěz základní části v Ostravě rozhodl zničujícím nástupem: během úvodní čtvrthodiny si vytvořil čtyřgólové vedení. Domácí v závěru hrozící debakl stáhli do přijatelné podoby, ale přes mohutný finiš a snížení z 1:5 na 4:5 už víc nesvedli. Po dvou gólech dali Petr Strapáč, Rudolf Huna i hostující Petr Kumstát.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejisté Sparty Lukáš Klimek (61) a Tomáš Divíšek (82) se radují z druhé branky na ledě Vítkovic. Zády Jan Piskáček.

Článek

Pražané navíc tříbodovým ziskem vytvořili nový klubový rekord v počtu bodů nasbíraných během základní části. Dosavadní maximum 107 bodů ze sezóny 2011/12 posunuli o další dva body a nyní mají ještě další tři kola na to, aby zaútočili na extraligový rekord Pardubic od zavedení tříbodového systému. Východočeši dokázali v ročníku 2002/03 nashromáždit celkem 111 bodů.

Vítkovice absolvovaly bolestivou srážku s lídrem. Už po 100 vteřinách prohrávaly o dva góly a střídaly brankáře. Šindeláře vyhnali na střídačku dvěma slepenými trefami během osmnácti sekund Buchtele a hned z další akce i exvítkovický Klimek, který na brankovišti proti Divíškově pasu nastavil jen čepel.

I zásluhou drtivého nástupu byli Pražané po zbytek první části na ledě jasnými pány. V bruslení a rychlosti kombinace byli o třídu výše než soupeř, kterému navíc nepřálo ani štěstí. Formanova rána švihem vyletěla v 11. minutě o čepel jednoho z domácích obránců vysoko do vzduchu a tenisovým lobem zapadla za Dolejše.

Domácí byli zralí na ručník

Vítkovice se praly, ale to bylo na soupeře zoufale málo. Buchtele v 15. minutě lehce proplul středním pásmem a Kumstát po jeho křížné přihrávce z pravého křídla bez přípravy zavěsil počtvrté. Domácí byli zralí na ručník. A v závěru první třetiny byla znovu na jejich straně i smůla, když Stehlík trefil tyčku.

Sparta ve druhé třetině ubrala plyn a Ostravané opticky vyrovnaly hru. Další šanci na snížení měl Kolouch, ale proti byla opět tyčka sparťanské branky. Domácí se dočkali až v 35. minutě; Strapáč ze vzduchu sklepnul Barinkovo nahození od modré čáry a gólman Novotný sáhl do prázdna.

Vítkovice ještě více ožily, ale Sparta měla jejich úsilí pod kontrolou. Zpátky dolů je ve 44. minutě vrátil pátým gólem Kumstát. Domácí však dvakrát reagovali svým nejlepším střelcem Hunou a ten svým dvaadvacátým, resp. třiadvacátým gólem sezony ze zápasu po hrozivě vyhlížejícím startu nakonec udělal drama.

Když 18 sekund před koncem Strapáč v přesilovce pět na tři snížil dokonce na 4:5, prožila si Sparta i pár sekund strachu, ale ze závěrečného buly v útočném pásmu při hře šest na čtyři už domácí zázrak nedokonali.

49. kolo hokejové extraligy:
HC Vítkovice Steel - HC Sparta Praha 4:5 (0:4, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 36. Strapáč (Barinka), 46. Huna, 59. Huna (Roman, Svačina), 60. Strapáč (R. Stehlík, Húževka) - 2. Buchtele (Krejčík), 2. Klimek (Divíšek), 11. Forman (Přibyl, Polášek), 15. Kumstát (Buchtele), 44. Kumstát (Buchtele). Rozhodčí: Hodek, Lacina - Kostka, Bláha. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:1. Diváci: 6885.
Vítkovice: Šindelář (2. Dolejš) - Pastor, Barinka, Sloboda, Kudělka, Stehlík, Kovář, Štencel - Strapáč, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - Vandas, E. Němec, Szturc - J. Káňa, Kolouch, Kucsera. Trenéři: Oremus a Šimíček.
Sparta: F. Novotný - Pilař, Polášek, Švrček, Krejčík, Philipp, Piskáček, Kubát - P. Ton, J. Hlinka, T. Rachůnek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Divíšek, I. Rachůnek - Simon, Přibyl, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice