Hlavní obsah

Vyvarujte se chyb, poběží se vám líp

Praha

Všichni děláme chyby, běžci nejsou výjimkou. Jenže. Co se jeví jako průšvih, může se stát plusem. Prostě si vezmete ponaučení do kilometrů a rozhodování následujících. Pokud si člověk dokáže přiznat chybu, posune se vpřed, jinak také může zakrnět na místě, což se k běžcům dvakrát nehodí. Přehmat může dát i šach mat.

Foto: RunCzech

Tisíce běžců trénují, mnozí samostatně, pak se ale dokážou sejít na společné akci.

Článek

Odpočinek proti tréninku a mezi tím vším únava. Najít bod, který by se neměl překročit, je obtížné pro začínající běžce. Základní pravidlo. „Necítím se dobře, dám si den volna." Jeden den v porovnání s roky tréninku, není nic.

Opakem mohou být ti, kteří odpočívají až příliš. Někteří běžci si ordinují volno po maratónu až na čtyři týdny. Chyba. Čím rychleji se do procesu vrátíte, lépe pro tělo. Nikdo nechce žádné profesionální výkony po dvaačtyřiceti kilometrech, ale i svižnější půlhodinová procházka druhý den po závodu, dá tělu více než nicnedělání.

S přibývající zimou budete muset podřídit i oblečení své venkovní aktivitě. Ale pozor. Sice může teplota mířit k nule, jenže to neznamená, že se zachumláte do péřové bundy a vyběhnete. Pokud byste zvolili tento krok, po prvním kilometru zažijete nepříjemné horko. Běháním se zahřejete, takže střídmě.

Nezapomenout na cíl

Další bodem je cíl. Nemít cíl, není nejvhodnější, zvolte si napoprvé třeba menší závod, který vás bude motivovat. Opakem mohou být přehnané cíle a mety. Je reálnější zvládnout půlmaratón v další sezóně o pět minut rychleji, než třicet minut. Pak může přijít zklamání.

Pokud trénujete na delší závody, běháte hodiny týdně, není od věci zapojit se do tréninkové skupiny, kde se poté můžete podělit o zážitky, i takto se můžete dozvědět více informací, které vám pomohou se dále rozvíjet. Pokud se nedokážete sžít se skupinou, najděte si jinou, případně běhejte sami. Hlavní je přece jen váš pocit.

Boty jsou základ

Dalším možným nešvarem se občas stává jídlo. Zatížit žaludek přespříliš je problém. Hodinu, dvě před vyběhnutím zkuste eliminovat jídlo na 250 kalorií, ty vám udrží energii na šedesát až devadesát minut.

Rychlost má své opodstatnění, ale ne vždy, také vás může zatavit. Pokud přepálíte, na dvou kilometrech můžete zpomalit až o třicet sekund. Je lepší začít pozvolna o 20 až 30 sekund pomaleji a přidat na konci, což určitě oceníte. Proč se trápit už od začátku.

A to hlavní. Běháme v botách. Mnozí, hlavně začátečníci, tento fakt podceňují. Málo pozornosti, méně pohodlí, hlavně, když bude cena nižší. Boty jsou základ, musí sedět, tady je nejlepší zajít do obchodu a nechat si poradit. Pak už to bude hlavně na vás.

Reklama