Hlavní obsah

Když to vezme do ruky žena. Zabrala a rekordman skončil na zádech

Praha

Běžel si pro výhru, hlas z megafonu prožíval euforii. V mžiku nečekané. Robert Mbithi právě překonal rekord na Bath Half Marathonu v jihozápadní Anglii. Jenže. Dva organizátoři čekali vítězoslavně se stuhou. Jen co ji Keňan protnul, dobrovolnice s páskou zatáhla a problém byl na světě. Nohy ztratily balanc, vítěz se zamotal a skončil na zádech. Náhlé k.o. Na pár okamžiků strach a nervozita o nového rekordmana.

Maratonec se v cíli zamotal do páskyVideo: Reuters

 
Článek

"Jste v pořádku," stačila jen říci překvapená žena. „Jsem velmi spokojený, závod se mi líbil a diváci byli fantastičtí," řekl po kotrmelci vítěz, který zaběhl čas 1:01:45. Díky rekordu si vydělal o 1500 liber více. Šestadvacetiletý Mbithi přiletěl do Spojeného království v pátek a přiznal, že mu nebylo na trati nejtepleji.

Přesto překonal stávající rekord o šestnáct sekund. Ten držel jeho krajan Edwin Kiptoo. „Byl to úžasný závod a rekordy jsou od toho, aby se překonávaly," řekl po závodu ředitel akce Andrew Taylor, který především ocenil, že k novému nejlepšímu času došlo za větrného počasí.

Závodu se účastnilo 15 tisíc běžců, kolem trati bylo 30 tisíc diváků. Ti se nakonec dočkali vítěze, který byl o téměř čtyři minuty rychlejší než loňský vítěz Paul Martelletti.

Pořadí závodu
Muži
1. Robert Mbithi 1:01:45
2. Jonny Hay1:04:53
3. Gideon Kimosop 1:04:55
Ženy
1. Lenah Jerotich 1:12:24.
2. Tracy Barlow 1:14:25
3. Hayley Munn 1:16:46

Reklama

Související témata: