Hlavní obsah

Podívejte se: Atletické kouzlo Karibiku - Marabana

Havana

Z oblasti Střední Ameriky nepřicházejí vždy jen ty nejpozitivnější zprávy. Tahle je ale vyloženě s kladným znaménkem. Na Kubě v neděli proběhl už třicátý ročník mezinárodního maratónu a účast utěšeně roste. Když někdo řekne, že se tam sjela půlka světa, bude mít více než pravdu. Ostrov svobody slavil svátek atletiky ve velkém stylu.

Přes 5000 běžců se zúčastnilo maratónu na Kubě.Video: Reuters

 
Článek

Přes pět tisíc běžců se sjelo na Kubu u příležitosti 30. ročníku Havana Marathonu. A jak se karibská země více a více otevírá světu, stávají se také sportovní akce pořádané na Kubě velkým lákadlem pro mnohé. Domácí dali svému svátku běhu jméno Marabana. Ta se běhá v listopadu a poprvé se běžcům představila v roce 1987. Tradičně ke královské maratónské trati nabízí také její polovinu a závod na deset kilometrů.

Trať závodu se vine kolem nejznámějších a nejkrásnějších památek hlavního města. Mezi ikony patří kromě náměstí Revoluce a Centrálního parku třeba také Hotel Nacional nebo Malecón.

„Letos do Havany zavítalo přesně 5037 běžců a 1953 z nich bylo zahraničních. Přicestovali ze 113 zemí světa. Sedmdesát z nich dokonce dorazilo pouze kvůli závodům," komentoval s jistou hrdostí v hlase ředitel závodů Carlos Gattorno. Mezi nejvíce zastoupené národnosti patřili Američané, Němci, Francouzi, Mexičané, Španělé a Britové. I tak je ale jasné, že zdejší maratón není úplně pro všechny. Časový limit na zdolání 42 195 metrů je pouhých pět hodin.

Reklama

Související témata: