Hlavní obsah

Tisíce kilometrů bez bot. To je terapie z hluboké minulosti lidstva

Praha

S Júliem Pataky jste se na našich stránkách měli možnost už jednou setkat. Bosý běžec a reflexní terapeut nás trochu blíže seznámí s tím, jak naše chodidla pracují a jak se o ně postarat. Protože chodidla jsou pro nás běžce nepostradatelná, nosí nás bez odmlouvání dlouhé stovky a tisíce kilometrů daleko, měli bychom jim to vrátit. A proč ne třeba bosou chůzí?

Július Pataky - reflexní terapie a bosé běháníVideo: Sport.cz

 
Článek

Nejkrušnější chvíle pro lidská chodidla udeřila paradoxně v době, kdy člověk začal obouvat boty. Nejenže přestal vnímat, po jakém podkladu to vlastně kráčí, ale začal svým nohám aktivně bránit v jejich práci.

Július Pataky se nebojí obout i do vlastních bosých řad. „Reflexní terapie je vlastně náhražka chůze bez bot." říká a dokládá své tvrzení i příklady z hluboké minulosti lidstva. Sám je bosý běžec a chodec i reflexní terapeut. Má tedy ve fungování chodidel zcela jasno. Nerad nosí boty i ponožky. Když je to společensky opravdu nutné, nazouvá sandály nebo minimalistické boty, do nichž nemusí navlékat ponožky.

Moc dobře ví, že kvalita lidského zdraví se promítá i do plochy lidských chodidel. A funguje to i opačně ‒ péčí o chodidla a odpovídající plochy můžeme ovlivňovat kvalitu svého zdraví a činnost mnoha vnitřních orgánů.

Lidské chodidlo je od přírody vybaveno mnoha pružícími mechanismy, které nám usnadňují a vůbec umožňují běh. Nezanedbatelné jsou úlohy podélné a příčné klenby. A právě jejich správnou funkci naše konvenční obuv do značné míry znemožňuje. Pojďme se tedy podívat, jak jim opět pomoci nebo jim alespoň nebránit v jejich práci. Vždyť zdravý a přirozený běh nám dodává dnes tolik potřebné endorfiny.

Vyzkoušíte chůzi nebo běh naboso?
Určitě, je to příjemné.
75,5 %
Nevím, jestli jsem na to ještě stavěný/stavěná.
8,8 %
Ne, nepřijde mi to přirozené.
15,7 %
Celkem hlasovalo 736 čtenářů.

Reklama

Související témata: