Hlavní obsah

Kvitová - Wickmayerová 6:1, 6:4Česká jízda na US Open pokračuje. Po Kvitové slaví úspěch i dvě hvězdičky

New York/Praha
Aktualizováno

Česká tenisová jednička Petra Kvitová na úvod grandslamového US Open nezaváhala. Belgičanku Yaninu Wickmayerovou porazila 6:1, 6:4. Později svou krajanku napodobila i Kateřina Siniaková, když si ve třísetové bitvě poradila s Estonkou Kontaveitovou. O postup měl hrát Jiří Veselý, který ale odstoupil kvůli nataženému tříslu. Poprvé si druhé kolo v New Yorku zahraje Markéta Vondroušová, která porazila Monu Barthelovou z Německa 6:1, 6:4. To Kristýna Plíšková prohrála s favorizovanou Kiki Bertensovou z Nizozemska 0:6 a 5:7.

Foto: Danielle Parhizkaran, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová v úvodním kole US Open.

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletá Kvitová rozjela zápas s Wickmayerovou suverénně. Ve vedru a vysoké vlhkosti vzduchu dala v první hře dvě esa a ukázala, že ji bolavé rameno z New Havenu nelimituje. Vyhrála úvodních šest výměn utkání, za 17 minut vedla i díky deseti vítězným míčům 5:0 a v prvním setu povolila soupeřce jen game.

Za stavu 1:1 ve druhém setu byl zápas na pět minut přerušen, protože se v hledišti udělalo špatně jedné z divaček a byla ošetřována. Wickmayerová se pak snažila hrát rychleji a Kvitová se tolik nedostávala k nátlakové hře. Chybovala a prohrávala 1:4. Při svém dalším podání po dvojchybě ztrácela 15:30, vzápětí ale dala eso a rozjela se. Zápas pak dokončila stejně, jako ho začala - získala pět gamů po sobě.

"Hrála jsem v prvním setu skvěle. I když jsem ztratila ve druhém servis, tak jsem se snažila a nechtěla jsem hrát třetí set. Bojovala jsem," řekla Kvitová, která si připsala 45. vítězný zápas v sezóně. "Sezóna je neuvěřitelná," řekla. Její další soupeřka vzejde z utkání Slovenky Anny Karolíny Schmiedlové a Číňanky Wang Ja-fan.

Kvitová už letos získala pět titulů, ale na grandslamech se jí nedaří. S Australian Open a ve Wimbledonu se loučila v prvním kolem a v Paříži ve třetím.

Kristýně Plíškové se v úvodním setu nedařilo na podání a za 25 minut dostala od rozjeté Bertensové kanára. Navíc prohrála i další tři gamy. "Nebylo by divný, kdyby to bylo dvanáct nula. To jsem asi nikdy nedostala," řekla Plíšková.

Zkusila pak více chodit na síť a hra se vyrovnala. "Začalo mi to psát," uvedla. Dotáhla na 4:4, vítězka přípravného turnaje v Cincinnati ale ve dvanáctém gamu druhým brejkem v setu rozhodla. "Ona nedá k ničemu prostor," řekla Plíšková.

Letos prohrála na všech grandslamech v prvním kole. "Aspoň se mám příští rok kde zlepšovat. Někdy se to tak sejde," komentovala silné soupeřky. V Austrálii vypadla s Polkou Agnieszkou Radwaňskou, v Paříži se Serenou Williamsovou z USA a nyní s Bertensovou. "Jediný Wimbledon byl docela hratelný," řekla, ale Rumunku Alexandru Dulgheruovou stejně v Londýně nezdolala.

Podruhé štěstí pro Vondroušovou

Vondroušová měla letos už podruhé štěstí. Původně měla bojovat v kvalifikaci, ale do hlavní soutěže se posunula po odhlášení Rusky Jeleny Vesninové. Los jí přiřkl za soupeřku jednadvacátou nasazenou Mihaelou Buzarnescuová z Rumunska. Letošní finalistka z Prahy a vítězka v San Jose si v Montrealu vážně poranila kotník, do startu turnaje se nestihla uzdravit a odstoupila.

Proti Vondroušové nastoupila poražená z kvalifikace Barthelová a Češka v prvním setu dominovala. Ve druhém setu rozhodla o výhře brejkem v koncovce, v desáté hře slavila postup po proměněném třetím mečbolu.

Siniakovou spasilo i jestřábí oko 

Siniaková v přestřelce s Konteveitovou nevyužila v první sadě dva setboly a tie-break ztratila poměrem 3:7. Druhou sadu ovládla a ve třetí dlouho jen dotahovala. Třikrát dokázala získat zpět ztracený servis. Za stavu 4:5 a 0:30 při podání soupeřky se ocitla dva míče od prohry, ale pak vyhrála dvanáct výměn ze čtrnácti a vyčerpaná slavila postup. Při třetím mečbolu potvrdilo míč na lajnu jestřábí oko.

Ve druhém kole se letošní dvojnásobná grandslamová vítězka čtyřhry Siniaková utká s Australankou Aljou Tomljanovicovou.

US Open (tvrdý povrch, dotace 53 miliónů dolarů):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (5-ČR) - Wickmayerová (Belg.) 6:1, 6:4
Vondroušová (ČR) - Barthelová (Něm.) 6:1, 6:4
Bertensová (13-Niz.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:0, 7:5
Siniaková (ČR)- Kontaveitová (28-Est.) 6:7 (3:7), 6:3, 7:5
Ostatní výsledky US Open zde

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Andrejevová - Nosková dnes 11 : 00
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová