Hlavní obsah

Carolina - Washington 5:2Stav série 3:3Mrázek opět zářil a Carolinu dělí od postupu jedna výhra, Faksa s Dallasem už slaví

New York/Praha
Aktualizováno

Český gólman Petr Mrázek opět zářil v utkání 1. kola play off NHL a pomohl Carolině k výhře 5:2 nad Washingtonem Capitals. Tým Hurricanes srovnal stav série na 3:3 a o postupujícím tak rozhodne až poslední možné utkání. V dresu Dallasu se v duelu s Nashvillem blýskl asistencí u gólu na 1:1 český útočník Radek Faksa. Dallas pak rozhodl o výhře 2:1 a tím i o postupu v prodloužení.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Český gólman Caroliny Hurricanes Petr Mrazek likviduje šanci ruského útočníka Kuzněcova v utkání 1. kola play off NHL.

Článek
Fotogalerie

Vstup do utkání vyšel lépe Capitals. Českého gólmana překonal na začátku 6. minuty Conolly, Hurricanes sice vyrovnali, ale ještě před první přestávkou lovil Mrázek puk ze své sítě po zásahu ruského bohatýra Ovečkina. Carolina tak poprvé v sérii na domácím ledě prohrávala.

Pak ale Mrázkův tým předvedl skvělé představení. Už po necelých dvou minutách prostřední části hry srovnal po finské souhře Aho – Teravainen druhý jmenovaný.

A ve třetí třetině spustili Hurricanes gólovou smršť. Ve 44. minutě po trefě Staala Carolina poprvé vedla, v 52. minutě pojistil náskok domácích Willams, aby skóre necelé čtyři minuty před koncem pečetil Hamilton zásahem do odkryté klece. Tečku za utkáním udělal Rus Ovečkin, když chvíli před koncem vyfasoval nejen dvouminutový trest za sekání, ale i osobní trest na deset minut. Mrázek kryl 23 střel soupeře. Útočník Jakub Vrána v dresu Capitals nebodoval.

Faksa asistoval u výhry

Dallas v šesté bitvě s Nashvillem doma po první třetině prohrával 0:1, ale Hvězdy se nevzdaly a v šesté minutě druhé dvacetimintovky po přihrávce Radka Faksy vyrovnal Blake Comeau. Utkání nakonec dospělo do prodloužení. Tam o postupu Dallasu rozhodl v 78. minutě švédský obránce Klingberg.

Pro Faksu, který v základní části nasbíral 30 bodů za 15 branek a stejný počet asistencí z 81 utkání, to byl první bod v letošním play off. Jeho řada s Comeauem a Andrewem Coglianem měla za úkol hlavně bránit elitní formaci soupeře Forsberg, Ryan Johansen, Viktor Arvidsson, která nastřádala v sérii jen čtyři body za dvě branky a dvě přihrávky.

"Byla to dnes naše nejlepší lajna. To je na našem týmu nejúžasnější, že od brankáře po posledního hráče každý přispívá, jak nejlépe umí, a přináší něco pro tým," vyzdvihl trenér Dallasu Jim Montgomery..

Klub z Texasu, který v minulých dvou letech v play off chyběl, dovršil postup v čase 77:02. Alexandr Radulov našel v levém kruhu švédského obránce Johna Klingberga, který přes stínícího Tylera Seguina překonal Pekku Rinneho.

Klingberg poděkoval za radu náhradnímu brankáři Stars Antonu Chudobinovi. "Říkal mi, ať střílím pod lapačku, a přesně tam puk šel. Pak se tomu smál," popsal Klingberg debatu s Chudobinem poté, co vítěznou brankou ukončil 14 zápasů trvající čekání na gól

Výsledky zápasů 1. kola play off NHL:
Východní konference - 6. zápas
Carolina - Washington 5:2 (1:2, 1:0, 3:0)
Branky: 11. Foegele, 22. Teräväinen, 44. Jordan Staal, 52. J. Williams, 57. D. Hamilton - 6. Connolly, 16. Ovečkin. Střely na branku: 36:25. Brankář Petr Mrázek (Carolina) odchytal 59:57 minut, inkasoval dva góly z 25 střel a úspěšnost zásahů měl 92,0 procent. Diváci: 18 913. Hvězdy zápasu: 1. Jordan Staal, 2. J. Williams, 3. Pesce (všichni Carolina). Stav série 3:3 na zápasy.
Západní konference - 6. zápas
Dallas - Nashville 2:1 v prodloužení (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)
Branky: 26. Comeau (Faksa), 78. J. Klingberg - 6. Watson. Střely na branku: 51:48. Diváci: 19 025. Hvězdy zápasu: 1. Bishop, 2. J. Klingberg (oba Dallas), 3. Rinne (Nashville). Konečný stav série: 4:2.

Reklama

Související témata: