Hlavní obsah

Anglická reprezentace pokoří magickou hranici 1000 zápasů. Připomeňte si památná střetnutí

Londýn/Praha

Historický zápas čeká dnes fotbalisty Anglie. Proti Černé Hoře ve Wembley pokoří Albion magickou hranici 1000. mezistátního zápasu, a to jako vůbec první reprezentace v historii tohoto sportu. Ve videu níže se můžete podívat na průřez 147 let anglického mezinárodního působení na fotbalové scéně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih nejvýznamnějších utkání anglické reprezentace v průběhu 147 letVideo: Reuters

 
Článek

Kvalifikační zápas o Euro 2020 proti Černé Hoře zakončí cestu k významnému milníku, která započala 30. února 1872 remízou 0:0 proti Skotsku v Glasgow, což byl oficiálně vůbec první mezistátní zápas v historii fotbalu. Za tu dobu nastoupilo v dresu se třemi lvi na hrudi 1244 fotbalistů. Každý z nich je kouskem této historie, a proto každému z nich bylo přiděleno jedno číslo. Proti Černé Hoře v duelu s pořadovkou 1000 ho současní reprezentanti ponesou na hrudi pod znakem.

Od prvního mezistátního střetnutí uplynulo dlouhých 147 let a Anglie během nich odehrála několik památných zápasů. Jako například duel proti nacistickému Německu rok před vypuknutím druhé světové války. Angličané tehdy na berlínském stadionu porazili domácí výběr 6:3.

Rok 1953 se do historie anglického fotbalu zapsal první porážkou Albionu na domácí půdě týmem, který nepocházel z Ostrovů. Památný úspěch si tehdy připsala reprezentace Maďarska včele s legendárním Ferencem Puskásem.

Nejslavnější vítězství Angličanů? Jednoznačně triumf na domácím světovém šampionátu ve finále proti Německu v poměru 4:2 po prodloužení. Hattrick si připsal Geoff Hurst, jediný hráč, který dokázal vstřelit tři branky ve finále mistrovství světa. Světový titul z roku 1966 je doteď jediným, na který Anglie během 147 let dosáhla.

Čtyři roky poté se reprezentanti Albionu museli ve čtvrtfinále sklonit před Pelého Brazílií v Mexiku. V dobrém nevzpomínají Angličané ani na další světový šampionát ve stejné zemi. Ve čtvrtfinále 1986 nestačili na Argentinu poměrem 1:2. Oba góly Jihoameričanů nedal nikdo jiný než Diego Maradona. A jeho první branka zápasu vstoupila do historie jako slavná boží ruka.

V roce 1990 ostrovní fotbalová velmoc nestačila v semifinále mistrovství světa na Západní Německo. Penaltový rozstřel poslal do finále budoucího vítěze celého šampionátu. I na Euru 1996 to byli Němci, kteří zastavili domácí Anglii v honbě za titulem. A znovu v penaltovém rozstřelu. Ve finále si to se svým západním sousedem rozdal český tým, ale neuspěl, ve Wembley prohrál 1:2.

A další legendy anglické reprezentace? Určitě nelze opomenout Davida Beckhama, ikonu ostrovního fotbalu nebo Waynea Rooneyho, s 53 góly rekordmana v počtu vstřelených branek.

Reklama

Související témata: