Hlavní obsah

Švédsko - Kanada 0:3Kanaďané nedovolili Švédům ani čestný úspěch, Francouzi senzačně zdolali Rusy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Stamkos 0 : 1
21. Schenn 0 : 2
33. Staal 0 : 3
Záznam online reportáže

Stockholm
Aktualizováno

Bitvu dvou hokejových velmocí - Kanady a Švédska - pro sebe rozhodli na světovém šampionátu ve Stockholmu jasným způsobem hráči Javorových listů. Zámořský výběr zvítězil 3:0 po gólech Stamkose, Schenna a Jordana Staala, po výhrách nad Dánskem a Norskem si připsal skalp i třetího severského soupeře a v tabulce poskočil před svého čtvrtečního soupeře na druhé místo za vedoucí Švýcary.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Kanaďan Steven Stamkos (vpředu) slaví se spoluhráči svoji trefu proti Švédsku.

Článek
Fotogalerie

První příležitosti sice měli domácí, ovšem Tallinder a po něm Hjalmarsson nedokázali brankáře Mika Smithe překonat a otěže zápasu uchopila pevně Kanada. Brodie sice ještě proti Enrothovi neuspěl, vzápětí švédského gólmana zachránila v přesilovce po Campbellově ráně tyč, ale pár vteřin nato už nezadržitelně zacílil z kruhu pro vhazování Stamkos a poslal kanadský celek do vedení.

V 16. minutě uháněl Duchene sám na Enrotha, zkusil zakončení mezi betony, strážce domácí branky však jeho úmysl dostatečně rychle přečetl. Na druhé straně se vyznamenal Smith proti Lundqvistovi, ale podobně skvěle odpověděl Enroth při Stamkosově zakončení do poloodkryté branky a chvilku poté, kdy se na něho řítil Eric Staal.

Ze druhé části uběhlo jen 55 vteřin a Kanada byla přece jen pevněji v sedle, neboť Schenn trefil přesně horní růžek branky a Enroth neměl šanci zareagovat. Další příležitost spálil Giroux, jenže Švédové pouštěli svého soupeře až příliš často do přečíslení a to se jim stalo osudným nedlouho po polovině zápasu, kdy přesnou souhru dvou na jednoho završil gólovou trefou Jordan Staal.

Švédská střídačka si vyžádala oddechový čas, ale na obrazu hry se toho do druhé přestávky příliš nezměnilo a domácí mohli pouze děkovat Enrothovi, že rozdíl ve skóre nebyl ještě o něco vyšší.

Kanada ve třetí dvacetiminutovce přece jen ubrala z tempa, ale Smithovu nulu se snažila pečlivě střežit. I když pustila Seveřany do několika příležitostí, ti se ani snížení nedočkali. Jejich situace se navíc zhoršila zraněním gólmana Enrotha, za něhož dochytal duel Markström.

Rusům Den vítězství zhořkl

O prvotřídní senzaci se na šampionátu postarali už odpoledne hokejisté Francie poté, co porazili obhájce titulu Rusko 2:1. Sborná přišla v Helsinkách o sérii 13 výher na šampionátech i přesto, že vedla po gólu Alexandra Pěrežogina. Francouzi, jejichž hlavním cílem je setrvání mezi elitou, ale skóre otočili, když se trefili Damien Fleury a Antoine Roussel.

Francouzi byli zpočátku překvapivě aktivnějším týmem a několikrát vyzkoušeli Košečkina, který se jako třetí gólman na turnaji postavil do ruského brankoviště. Brzkou přesilovku při vyloučení Denisova ovšem nevyužili. Stejně dopadl na druhé straně i soupeř, který působil hodně ospalým dojmem. Úvodní třetinu dokonce prohráli Rusové na střely 6:7.

V první polovině druhé dějství to vypadalo, že se zápas začíná vyvíjet očekávaným směrem, jenže gólman Hardy stále držel čisté konto. A uhájil ho i v situaci, kdy Hecquefeuille zahákoval unikajícího Radulova a sudí nařídili trestné střílení. Radulov zkusil zakončení bekhendovým blafákem, puk však skončil v Hardyho lapačce.

Uběhlo pouhých 15 vteřin a sborná šla v končící 27. minutě přece jen do vedení záslouhou Pěrežogina. Zvýšit mohl vzápětí Mozjakin, jenže neuspěl a jako by tím předznamenal velký pád favorita. V polovině zápasu napřáhl od hrazení Fleury a propálil Košečkina.

Roussel rozhodl

Hardy vzápětí vychytal ostrostřelce Kovalčuka a ve 35. minutě ho zachránila po Pěrežoginově lehkém nahození tyč. O chvilku později už přišla velká chvíle dalšího hrdiny ve francouzském dresu - Roussel získal puk u mantinelu, namířil si to k brance a poslal tým do vedení. Ještě před druhou přestávkou mohl smazat náskok Petrov, Hardy byl ovšem znovu proti.

Rusové sice vyhráli třetí třetinu na střely 11:5, jenže do optimálního tempa už se nedostali a se skóre nepohnuli. Naopak zvýšit mohl Raux. V závěru se proti Hardymu neprosadil Soin a při závěrečné hře bez brankáře ani Radulov.

Francouzi oslavili mimořádný zápis do historie. Z dosavadních pěti vzájemných zápasů s Rusy, které na MS sehráli od roku 1992, neměli na kontě jediný bod při celkovém skóre 8:31. "Je naprosto fantastické porazit obhájce titulu a ty nejlepší hráče na světě. Pro francouzský hokej je to něco obrovského, těžko to lze vůbec popsat," uvedl kouč Dave Henderson.

Poraženým naopak hodně zhořkl den, který Rusko slaví jakožto Den vítězství. "Jsem zklamaný s naší hrou po všech stránkách. Ta porážka je velmi nepříjemná a jen těžko hledat odpověď, zda je na ní možné najít něco pozitivního. Dostali jsme každopádně lekci," prohlásil kouč Zinetula Biljaletdinov.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina A (Stockholm):
Švédsko - Kanada 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Stamkos (Campbell, Schultz), 21. Schenn (Read, E. Staal), 33. J. Staal (O'Reilly, Read). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Olenin - Šeljanin (oba Rus.), Woodworth (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 12.500.
Švédsko: Enroth (51. Markström) - E. Gustafsson, Tallinder, Granberg, Fransson, Fälth, S. Kronwall - Axelsson, Lindberg, L. Eriksson - S. Hjalmarsson, Järnkrok, Landeskog - Pettersson, Lundqvist, Jämtin - Danielsson, Thörnberg. Trenér: Pär Marts.
Kanada: Smith - Robidas, Dillon, Schenn, Campbell, Harrison, Schultz, Brodie - Ladd, Giroux, Stamkos - Read, E. Staal, Simmonds - Hall, Duchene, Eberle - Skinner, J. Staal, O'Reilly. Trenér: Lindy Ruff.
Skupina B (Helsinky):
Rusko - Francie 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Pěrežogin (Popov, Bělov) - 30. Fleury (Bellemare, Hecquefeuille), 37. Roussel. Rozhodčí: Fraňo (ČR), Rantala (Fin.) - Hunnius (Něm.), Morrison (USA). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 3173.
Rusko: Košečkin - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medveděv, Denisov, Bělov, Rjasenskij - Loktionov, A. Radulov, Kovalčuk - Popov, Pěrežogin, Anisimov - Mozjakin, Těreščenko, Petrov - Kokarev, Soin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Francie: Hardy - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Guttig, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, Da Costa - Bozon, Raux, Bertrand - Ritz. Trenér: Dave Henderson.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: