Hlavní obsah

Bayern - Chelsea 3:2 po pen.Bayernu se odplata za rok staré příkoří povedla dokonale, oslabenou Chelsea po penaltách udolal a Superpohár získal

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Torres 0 : 1
47. Ribéry 1 : 1
93. Hazard 1 : 2
120. Martínez 2 : 2
- Shaqiri (penalta) 3 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Mnichovský Bayern v páteční noci dokázal, že fotbalové Evropě vládne právem. V zápase o tolik prestižní Superpohár totiž porazil po penaltovém rozstřelu vítěze posledního ročníku Evropské ligy londýnskou Chelsea dohrávající v deseti a vynahradil si tak rok staré zklamání z finále Champions League 2012 v domácí Allianz areně, kde ostrovanům po penaltovém rozstřelu podlehl. K triumfu v Lize mistrů tak přidal Guardiolův tým v pražském Edenu do klubové síně slávy na čtvrtý pokus i vytoužený Superpohár.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Bayernu Mnichov slaví výhru v evropském Superpoháru, když ve finále v pražském Edenu porazili po penaltách Chelsea 3:2.

Článek
Fotogalerie

Super, že se Superpohár dočkal tak záhy gólového rozřešení. Vlastně hned z prvního výpadu, který Chelsea v Edenu předvedla a při němž Mourinhovy děti Hazard se Schürrlem rozebraly obranu Bayernu tak dokonale, že španělský snajpr Torres prostě musel z jedenácti metrů skórovat.

Čech se jenom pousmál

Až obdivuhodná chladnokrevnost v porovnání s Ribérym, který se chvíli předtím řítil z levé strany na Čecha, ale vystřelil tak slabě a nepřesně, že se český aktér nejsledovanějšího klubového duelu musel pousmát. A smát se nepřestal, protože po vedoucím gólu Torrese se sice bavorský vítěz Ligy mistrů nadechl, převzal aktivitu, i územní převahu si vytvořil, jenže třeba Lahm střílel v další slibné příležitosti přímo do jeho rukavic.

Až po dvaadvaceti minutách ho Ribéry dobře mířenou ránou k tyči pořádně protáhl, jenže Čech se zase smál, neboť ji likvidoval. Pro Mourinhův tým tudíž pohoda, neboť vedl a mohl hrát partituru, která mu nadmíru vyhovovala. Ze zabezpečené a organizovaně fungující obrany vyrážel k rychlým kontrům, při nichž zejména hbitý Hazard motal Alabovi nohy i hlavu víc než zdrávo. Schürrle rovněž, z čehož hlavně Torres těžil, to se ví... Po půlhodině tak rafinovaně, že se zbavil dvou obránců a Neuer se měl co natahovat, aby míč mířící nad břevno kontroloval.

Jednoduché a přímočaré výpady Chelsea byly prostě mnohem nebezpečnější než územní převaha Bayernu, který se snažil přemírou přihrávek, narážeček a pramálo nápaditou kombinací své akce dohrávat do té nejvýhodnější pozice, byť přitom samozřejmě vytrvale narážel.

Rozpomenutí Bayernu přišlo po půli

Tři minuty po přestávce ovšem předvedl Bayern akci, která ho v uplynulé sezóně ctila a jež mu přinášela úspěchy. Kroos si zasekl míč, našel Ribéryho a ten bez váhání skóre srovnal. A za minutu ho mohl dokonce otočit, protože dostal další parádní přihrávku od Rafinhy a Čech se na rozdíl od gólové trefy, kdy se po míči alespoň natahoval, tentokrát jen díval, jak střela francouzského legionáře míjí těsně tyč jeho brány.

Povzbuzený Guardiolův celek se okamžitě nadechl a valil před sebou ostrovany k Čechově bráně jako vlny La Manche kocábku k břehům Doveru. Usilovně, vytrvale a až tak zarputile, že na to mohl doplatit. Zvláště, když jeho snažení gólový efekt nepřineslo.

Vyloučený Ramires Chelsea zbrzdil

V ofenzivní euforii totiž vyrobil Dante školáckou chybu, míče se zmocnil Torres, ale tváří v tvář Neuerovi selhal. Lampardovi dorážka nesedla, ve slibné příležitosti pohořel i Hazard. A protože Ivanovič hlavičkoval dvanáct minut před koncem jen do břevna a další vyloženou příležitost hlavičkujícího Davida Luiza zázračně zlikvidoval gólman Mnichovanů Neuer, Bayern chvíle hrůzy přežil.

Chelsea měla v těchto fázích k výhře hodně blízko a dost možná, že nebýt nesmyslného zákroku Brazilce Ramirese, který ostře a hlavně zbytečně zajel do Götzeho, možná by na ni dosáhla. Ramires však musel v 85. minutě ze hřiště a ostrované tudíž zůstali v deseti a zaměřili se logicky na to, aby v normální hrací době neinkasovali.

Bleskový úder i v deseti

Vystřídali, o pauze se nadechli a za dvě minuty udeřili znovu. A dokonce v deseti!  Hazard se totiž protáhl se do středu šestnáctky, neboť využil zaváhání Boatenga a nekompromisně propálil Neuera.

Dál už bylo jen otázkou, zda si Bayern poradí s perfektně a hlavně urputně bránícím soupeřem. Ribéry měl v 97. min. velkou příležitost skóre srovnat, ale přihrávku Lahma nezpracoval, Martínezova dělovka svištěla vedle.

V závěrečné čtvrthodině tlak vítěze Ligy mistrů gradoval, jenže Götzeho průnik zastavil Lampard, aby se poté dvakrát v rychlém sledu zaskvěl Čech. Nejprve vyrazil doslova na čáře střelu Mandžukiče, aby hned poté likvidoval i další hlavičkový pokus Martíneze. A když pak fantasticky zlikvidoval i Ribéryho technicky kopnutý trestný kop, sahal jeho tým po výhře a trofeji.

Martínez srovnal z posledního útoku

Jenom sahal, protože drtivý tlak Bayernu přinesl v nastaveném čase zásluhou Martíneze vyrovnání a tudíž i penaltový rozstřel. Rok staré mnichovské finále Ligy mistrů se tak opakovalo se vším všudy.

Rozstřel začal mnichovský Alaba a proměnil, David Luiz rovněž, což platilo i pro Kroose a Oscara. Ve třetí sérii prostřelil Čecha Lahm, stejně jako Neuera Lampard, Ribéry si rovněž počínal neomylně, zatímco Cole měl štěstí, že jeho střela šla od tyče do sítě.

Shaqiri si vzal štěstí na pomoc také, neboť Čech po jeho ráně sahal, zatímco Lukaku trestuhodně selhal. Kopl penaltu vysloveně lajdácky, Neuer ji chytil a Bayern slavil odplatu za rok staré příkoří ve finále Ligy mistrů doma v Allianz aréně. A co víc - na čtvrtý pokus vysněný Superpohár přece jen získal, jako první německý tým v historii.

Evropský Superpohár:
Bayern Mnichov - Chelsea 2:2 po prodloužení (1:1, 0:1), na penalty 5:4
Branky: 48. Ribéry, 120.+1 Martínez - 8. Torres, 93. Hazard. Penalty proměnili: Alaba, Kroos, Lahm, Ribéry, Shaqiri - Luiz, Oscar, Lampard, Cole. Neproměnil: Lukaku (Chelsea). Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švédsko). ŽK: Ribéry, Boateng - Cahill, Ramires, David Luiz, Torres, Lukaku, Cole. ČK: 85. Ramires. Diváci: 17 686.
Bayern: Neuer - Rafinha (56. Martínez), Boateng, Dante, Alaba - Lahm, Kroos - Robben (95. Shaqiri), Müller (71. Götze), Ribéry - Mandžukič. Trenér Gaurdiola.
Chelsea: Čech - Ivanovič, Cahill, Luiz, Cole - Ramires, Lampard - Schürrle (87. Mikel), Oscar, Hazard  (112.Terry) - Torres (98.Lukaku). Trenér Mourinho.

Reklama

Související témata: