Hlavní obsah

Manchester Utd. - Manchester City 0:3Bitvu o Manchester vyhráli Citizens, na Old Trafford řádil Džeko. Arsenal přišel o výhru v poslední minutě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Džeko 0 : 1
56. Džeko 0 : 2
90. Touré 0 : 3
Záznam online reportáže

Manchester
Aktualizováno

Fotbalisté Manchesteru City zvítězili v prestižním městském derby na hřišti rivala z United 3:0 a ukrojili další tři body z náskoku vedoucí Chelsea. K triumfu výrazně přispěl útočník Edin Džeko, který obstaral první dvě branky hostů. Konečnou podobu výsledku dal v 90. minutě Yaya Touré. Svěřenci kouče Manuela Pellegriniho ztrácejí na první Blues aktuálně už jen tři body, navíc mají ještě dva zápasy k dobru. Londýnský Arsenal remizoval v dohrávce 29. kola Premier League doma se Swansea 2:2, když o tři body přišel až v poslední minutě, kdy si vlastní gól vstřelil Mathieu Flamini. V souběžně hraném duelu pak Newcastle podlehl před vlastním publikem Evertonu 0:3.

Foto: Phil Noble, Reuters

Útočník Manchesteru City Edin Džeko (vpravo) slaví se spoluhráčem Jesúsem Navasem gól proti Manchesteru United.

Článek
Fotogalerie

Oba manchesterské celky postrádaly na hřišti své ofenzivní hvězdy. Rudým ďáblům chyběl Robin van Persie, hostům zase argentinský forvard Sergio Agüero.

Citizens měli na Old Trafford začátek z říše snů. Již po necelé minutě hry se do obrovské šance dostal Nasri. Orazítkoval sice jen tyč, dorážející Džeko však již neměl potíže skórovat. Bosenský útočník se prosadil ve čtyřiačtyřicáté vteřině, čímž zaznamenal historicky nejrychlejší trefu hostujícího týmu na Old Trafford v rámci anglické nejvyšší soutěže.

Domácí kupili chyby v obraně a byli rádi, že podruhé neinkasovali po průniku agilního Davida Silvy. Druhý gól v utkání mohl brzy přidat i Džeko, De Gea ale svoje mužstvo podržel a jeho ránu vytěsnil. United mohli srovnat těsně před koncem prvního poločasu, jenže Mata ve velké šanci bránu trestuhodně přestřelil.

Do druhé půle vběhli Rudí ďáblové se snahou o vyrovnání, místo toho ale znovu lovili míč z vlastní sítě. V 50. minutě po rohovém kopu Fernandinho hlavou zblízka ještě neuspěl, o šest minut později si však na další rohový kop Nasriho naběhl Džeko a pravačkou z voleje k levé tyči upravil na 2:0 pro City. A s United mohlo být ještě hůř. Fernandinho měl ovšem po akci z levé strany opět vychýlenou mušku.

Krátce nato mohli vykřesat jiskru naděje domácí. Rooney zatáhl míč, předložil ho  Welbeckovi, s jeho přízemní střelou si ale Hart bez problémů poradil. Stejný hráč měl gól na kopačce i v 71. minutě. Po přihrávce Rafaela se pokusil přelstít Harta efektní patičkou, gólman hostů však jeho záměr přečetl a reflexivně balón vyrazil. United se kýžené korekce stavu nedočkali a kalich hořkosti si vypili až do dna. V 90. minutě zpečetil hostům tříbodový zisk Yaya Touré. United zůstávají po prohraném derby v tabulce sedmí s dvanáctibodovým mankem na čtvrtou příčku zajišťující účast v kvalifikační fázi Ligy mistrů.

Arsenal na výhru nedosáhl

Arsenal s Tomášem Rosickým v základní sestavě prohrával v duelu se Swansea od 11. minuty po trefě Bonyho Wilfrieda. Po změně stran však během jedné minuty dokázal skóre otočit, když se nejprve prosadil Lukas Podolski a poté i Olivier Giroud. Kanonýři přesto tři body nevydolovali, protože v nastavení si dobíhající Flamini srazil do branky míč vyražený gólmanem Wojciechem Szczesným. Rosický se do statistik nezapsal a střídal v 79. minutě.

Arsenal z posledních čtyř zápasů vyhrál jediný. Na třetí Liverpool, který má utkání k dobru, ztrácí londýnský klub dva body.

Zaváhání Gunners využil Everton. Na půdě Newcastlu předvedl kvalitní výkon a po vítězství 3:0 se jeho odstup na čtvrtý Arsenal zmenšil na šest bodů. Toffees mají navíc o jeden odehraný zápas méně.

Anglická Premier League, dohrávka 28. kola:
Manchester United - Manchester City 0:3 (1. a 56. Džeko, 90. Touré)
Dohrávky 29. kola:
Arsenal - Swansea 2:2 (73. Podolski, 74. Giroud - 11. Wilfried, 90. vlastní Flamini)
Newcastle - Everton 0:3 (22. Barkley, 52. Lukaku, 87. Osman)
Kdo se stane letošním šampiónem anglické fotbalové ligy?
Chelsea
47,4 %
Manchester City
36 %
Liverpool
10,8 %
Arsenal
3,9 %
Everton
0,8 %
někdo jiný
1,1 %
Celkem hlasovalo 28782 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.